COD ROSU: 24-06-2021 ora 10 Intre temperaturi extreme și disconfort termic deosebit de accentuat Interval de valabilitate se va semnala temperaturi extreme și disconfort termic deosebit de accentuat Interval de valabilitate

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

SOLUŢII CONCRETE PENTRU ÎMBUNĂTĂŢIREA SITUAŢIEI PROFESIEI DE ASISTENT SOCIAL

A 3-a dezbatere publică după cele adresate reprezentanţilor politici şi sindicaliştilor aduce la aceeaşi masă asistenţii sociali şi reprezentanţii societăţii civile, în vederea îmbunătăţirii statutului practicienilor din domeniu

Colegiul Naţional al Asistenţilor Sociali din România (CNASR), cu sprijinul Institutului pentru Politici Sociale şi Administrative (IPSA), în parteneriat cu Asociaţia Şcolilor de Asistenţă Socială din România şi The Institute a organizat a treia dezbatere publică pe tema' Asistenţa socială în România: probleme şi oportunităţi'.

Dezbaterea face parte din campania de valorizare şi promovare a profesiei de asistent social începută pe 1 iulie la Institutul Cultural Român, ocazie cu care au participat la acea dată reprezentanţii executivului, legislativului, ai societăţii civile, sindicate din domeniu, mass-media şi instituţiile care asigură siguranţa statului. Cu acea ocazie a fost lansat' Manifestul asistentului social'.

Aşa cum a doua masă rotundă a fost dedicată sindicatelor şi soluţiilor legislative pentru salarizarea din domeniu, întâlnirea din 16 octombrie găzduită de 'Institute. The Cafe' a reunit reprezentanţii societăţii civile şi ai principalelor organizaţii neguvernamentale active în domeniul protecţiei sociale.

Reprezentanţii CNASR au prezentat situaţia sistemului de asistenţă socială din România, precum şi o analiză asupra situaţiei celor 35.000 de absolvenţi din domeniu după 20 de ani de reforme şi restructurări, totul având ca scop identificarea unor paşi concreţi pentru îmbunătăţirea actualei stări de fapt.

'Dacă în perioada interbelică România reprezenta un model pentru alte ţări în ceea ce priveşte asistenţa socială, astăzi, din 35.000 de absolvenţi în 25 de ani în care statul a învestit, doar 5.000 profesează. Şi au o deja o medie de vârstă de 36 de ani', a arătat Doru Buzducea, preşedinte CNASR. 'Asistentul social este profesionistul care înfruntă zilnic realităţile cele mai crude ale societăţii în care trăim, realităţi care pe cei mai mulţi oameni îi fac să privească în altă parte. Este profesionistul cu studii de specialitate care munceşte pe un salariu de 1.000 de RON, în condiţiile în care de multe ori beneficiarii asistenţei sociale nu ţin cont de faptul că este week-end sau perioadă de concedii. Noi trebuie să fim mereu la datorie pentru că de multe ori viaţa lui depinde de munca noastră'.

Reprezentanţii Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali din România au arătat că în mediul rural este nevoie de cel puţin 11.000 de persoane care să asigure asistenţă persoanelor cu dizabilităţi, femeilor abuzate, copiilor sau minorităţilor etnice.

'Din păcate, pe lângă salariile mici, cadrul legislativ actual nu protejează practicienii din domeniu. De aceea se ajunge în numeroase situaţii că posturile vacante din mediul rural să fie ocupate de persoane apropiate celor din primării. Pentru a schimba această stare fapt, seria de evenimente pe care le organizăm este dublată de un dialog constant cu membrii înscrişi în Colegiu pe de o parte, şi cu factorii decidenţi din mediul politic pe alta. Ne-am propus să obţinem clarificarea şi îmbunătăţirea cadrului legal atât în folosul beneficiarilor, cât şi al asistenţilor sociali', a explicat Cristian Roşu, secretarul executiv al CNASR.

Resursele financiare necesare există deja în bugetul autorităţilor centrale şi locale, precum şi cadrul legislativ general, au arătat participanţii la masa rotundă. Toate studiile şi rapoartele internaţionale arată clar că s-a ajuns într-un punct mai critic decât oricând, atât din punctul de vedere al numărului celor care au nevoie de asistenţă socială în România, cât şi din al celor care fac o meserie din a-i ajuta pe cei în nevoie!

'Tot ce trebuie să facem este să conştientizăm că lucrurile se pot schimba în bine dacă se vrea acest lucru la nivelul decidenţilor', a spus Doru Buzducea în încheierea întâlnirii cu reprezentanţii societăţii civile.

'Manifestul asistentului social' lansat la prima dezbatere publică din luna iulie cuprinde în 7 puncte cele mai importante modificări ce pot fi aduse statutului practicianului din domeniu:

1. Garantarea accesului la servicii de calitate pentru toţi cetăţenii României

2. Stabilirea standardelor de calitate şi de cost pentru serviciile sociale pornind de la nevoile beneficiarilor

3. Acordarea beneficiilor de asistenţă socială (prestaţii) numai în completarea pachetului de servicii sociale

4. Definirea rolului central al asistentului social ca profesionist în cadrul sistemului de asistenţă socială

5. Asigurarea şi respectarea condiţiilor necesare exercitării profesiei de asistent social conform deontologiei profesionale

6. Asigurarea unui cadru legal stabil şi coerent pentru întreg sistemul de asistenţă socială

7. Implicarea şi consultarea asistenţilor sociali în procesul de luare a deciziilor, atât la nivel central cât şi local

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.