COD GALBEN: 12-11-2019 ora 11 Intre ploi în general moderate cantitativ în sud-vestul țăriiInterval de valabilitate se va semnala intensificări ale vântuluiInterval de valabilitate COD GALBEN: 13-11-2019 ora 16 Intre 16:00 si 20:00 se va semnala intensificări ale vântului, care la rafală vor atinge local 55-65 km/h in Județul Arad, Județul Timiş; COD ROSU: 13-11-2019 ora 15 Intre 15:20 si 18:00 se va semnala la altitudini de peste 2000 m, vânt puternic cu rafale de peste 140...150 km/h in Județul Argeş, Județul Prahova, Județul Dâmboviţa; COD ROSU: 13-11-2019 ora 15 Intre 15:20 si 18:00 se va semnala la altitudini de peste 2000 m, vânt puternic cu rafale de peste 140...150 km/h in Județul Braşov, Județul Sibiu; COD GALBEN: 13-11-2019 ora 15 Intre 15:00 si 21:00 se va semnala intensificări ale vântului, cu viteze la rafală de 55...65 km/h, izolat 70..75 km/h în partea sudică a județelor in Județul Braşov, Județul Sibiu; COD GALBEN: 13-11-2019 ora 13 Intre 13:30 si 17:00 se va semnala intensificări ale vântului, cu viteze la rafală de 55...70 km/h in Județul Alba; COD PORTOCALIU: 13-11-2019 ora 12 Intre 12:00 si 18:00 se va semnala îndeosebi la peste 2000 m, vânt puternic cu viteze ce vor atinge la rafală 120...140 km/h in Județul Argeş, Județul Prahova, Județul Dâmboviţa; COD PORTOCALIU: 13-11-2019 ora 12 Intre 12:00 si 18:00 se va semnala îndeosebi la peste 2000 m vânt puternic cu viteze ce vor atinge la rafală de 120...140 km/h in Județul Gorj, Județul Vâlcea; COD PORTOCALIU: 13-11-2019 ora 12 Intre 12:00 si 18:00 se va semnala îndeosebi la peste 2000 m, vânt puternic cu viteze ce vor atinge la rafală 120...140 km/h in Județul Alba, Județul Braşov, Județul Sibiu; COD PORTOCALIU: 13-11-2019 ora 12 Intre 12:00 si 18:00 se va semnala îndeosebi la peste 2000 m, vânt puternic cu viteze ce vor depăși la rafală 120 km/h in Județul Caraş-Severin, Județul Hunedoara;

Evenimentele de conştientizare publică a importanţei colectării selective şi valorificării deşeurilor

COMUNICAT

Cu o abordare complexă care urmăreşte să implice în dezbaterea publică principalele segmente afectate de noul mod de organizare a managementului selectiv al deşeurilor reciclabile în mediul urban prevăzut în noua legislaţie în domeniu, Institutul pentru Politici Publice (IPP), Liga Habitat şi Terra Mileniul III încep Caravana: ORAŞUL TĂU - RESPONSABIL ÎN RECICLAREA ŞI VALORIFICAREA GUNOIULUI.

Caravana constă în derularea următoarelor activităţi:
* consultări publice cu reprezentanţii asociaţiilor de proprietari şi a cetăţenilor;

* conferinţe de presă pentru informarea media şi a reprezentanţilor autorităţilor locale privind scopul şi obiectivele proiectului, prilej cu care IPP va supune atenţiei analize actualizate privind stadiul şi provocările actuale din eforturile de colectare şi valorificare deşeuri la nivel naţional;

* sesiuni de formare privind modalităţi practice prin care societatea civilă poate monitoriza modul în care administraţia locală îşi respectă atribuţiile în domeniul managementul deşeurilor după următorul calendar:

- CONSTANŢA - joi, 3 septembrie 2015

- BUZĂU - joi, 24 septembrie 2015

- CLUJ NAPOCA - joi, 22 octombrie 2015

- SFÂNTU GHEORGHE - vineri, 23 octombrie 2015.

În cadrul acestor acţiuni, joi, 24 septembrie 2015, orele 12.00, în sala Consiliului Judeţean Buzău (Bd. N. Bălcescu nr. 48), cu sprijinul deosebit al Uniunii Asociaţiilor de Proprietari Buzău (membră a Ligii Habitat) se desfăşoară o dezbatere având că teme:

* COLECTAREA SELECTIVĂ A DEŞEURILOR,

* LEGISLAŢIA ASOCIAŢIILOR DE PROPRIETARI!

Dezbaterile vor viza:

- Relaţia asociaţiilor de proprietari cu operatorii în domeniu;

- Obligaţiile proprietarilor/membrilor şi reprezentanţilor Asociaţiilor de proprietari cu privire la COLECTAREA SELECTIVĂ A DEŞEURILOR,

- REABILITAREA TERMICĂ A BLOCURILOR DE LOCUIT

- Propuneri de modificare a legislaţiei cu privire la organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari.

Invitaţi:

- Reprezentanţi ai asociaţiilor de proprietari din Judeţul Buzău;

- Reprezentanţi ai Serviciilor pentru Asociaţiile de Proprietari din cadrul Primăriei Municipiului Buzău;

- Reprezentanţi ai operatorilor în domeniu, CONSILIULUI JUDEŢEAN BUZĂU, INSTITUŢIEI PREFECTULUI JUDEŢULUI BUZĂU, PRIMĂRIEI MUNICIPIULUI BUZĂU, S.C. RER ECOLOGIC SERVICE BUZĂU S.A.

- Specialişti în domeniu;

INTERVENŢII

* INSTITUTUL PENTRU POLITICI PUBLICE - IPP

* TERRA MILENIUL III

* ASOCIAŢIA PRODUCĂTORILOR DE POLISTIREN EXPANDAT DIN ROMÂNIA (ROMEPS)

* ALUCRO

* ECOROM

* Intervenţii ale membrilor şi reprezentanţilor asociaţiilor de proprietari;

* Întrebări / Răspunsuri / Concluzii

INFORMAŢII SUPLIMENTARE

Transpunând recent Directiva europeană în domeniul deşeurilor, România s-a angajat să atingă ţinte concrete privind valorificarea prin reciclare a deşeurilor de ambalaje.

55% grad de colectare şi valorificare a fost obiectivul global pentru toate cele 4 fracţii (hârtie, sticlă, plastic şi metal) la nivelul anului trecut, însă România nu a reuşit să atingă nici pe departe această ţintă, ţara noastră rămânând pe ultimul loc din UE 27 în materie de reciclare a deşeurilor.

O cantitate semnificativă de deşeuri provine din gospodării (78,50%) şi numai 5% din deşeurile menajere se recuperează.

Cele trei organizaţii neguvernamentale, iniţiatoare ale acestui demers, urmăresc să responsabilizeze cetăţenii pentru a se implica activ în colectarea deşeurilor, experienţa internaţională în domeniu arătând că o colectare selectivă eficientă se face cât mai aproape de sursa de generare.

Infrastructura specifică mediului urban comportă un efort conjugat din partea cetăţenilor, structurilor active ale societăţii civile respectiv din partea autorităţilor publice, toate experienţele şi dificultăţile locale urmând a fi prezentate la finalul proiectului, decidenţilor naţionali în domeniu.

Aceste evenimente sunt realizate în cadrul proiectului - Dezvoltarea Durabilă a comunităţilor locale prin colectarea selectivă eficientă a deşeurilor - finanţat prin granturile SEE 2009 - 2014, în cadrul Fondului ONG în România (www.fondong.fdsc.ro)

Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org.

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a granturilor SEE 2009 - 2014.