Tinerii reclamă lipsa fondului de tineret din bugetul Constanţei

Organizaţiile de tineret din Constanţa atrag atenţia autorităţilor locale din municipiul Constanţa cu privire la nerespectarea legii tinerilor nr. 350/2006 care impune autorităţilor locale din municipiile reşedinţă de judeţ, precum şi autorităţilor locale judeţene, instituirea unui fond pentru activităţile de tineret.

'Articolul 28

(1) Consiliile judeţene şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti, precum şi consiliile locale ale municipiilor reşedinţă de judeţ constituie anual, în cadrul bugetelor proprii, Fondul destinat activităţilor de tineret.

(2) Fondul destinat activităţilor de tineret prevăzut la alin. (1) se utilizează pentru finanţarea activităţii de tineret a structurilor neguvernamentale de utilitate publică de şi pentru tineret, precum şi a unor activităţi de tineret de interes local, stabilite prin consultarea fundaţiilor judeţene pentru tineret, respectiv a municipiului Bucureşti, precum şi a organizaţiilor neguvernamentale de tineret şi pentru tineret de pe raza unităţii administrativ-teritoriale respective.'

În ultimii ani, atât în bugetul municipiului Constanţa cât şi bugetul judeţului Constanţa nu s-a prevăzut niciun credit bugetar pentru categoria Tineret, fapt ce reprezintă o încălcare flagrantă a dispoziţiilor legale, dar şi constituţionale (art. 49 din Constituţie).

Tinerii constănţeni solicită, de îndată, autorităţilor locale să se conformeze legii şi să prevadă în bugetele locale pentru anul 2016 sume corespunzătoare pentru finanţarea activităţilor de tineret, conform legii.

În caz contrar, aceştia sunt pregătiţi şi determinaţi să ceară concursul instanţei de contencios administrativ pentru restabilirea ordinii de drept.

'Din păcate, am observat încă o lege ignorată de autorităţile locale constănţene, iar prin intermediul proiectului Tineri pentru Democraţie, implementat de Consiliul Tineretului din România, ne-am propus să rezolvat şi această problemă. Speram ca autorităţile să conştientizeze importanţa tinerilor în societate şi să bugeteze corespunzător domeniul de tineret. În caz contrar, putem lua în calcul şi sesizarea instanţei.' a declarat Alexandru Bajdechi, monitor al fondurilor de tineret din judeţul Constanţa.

'Nealocarea de fonduri pentru activităţi de tineret reprezintă un afront adus de autorităţile locale ale municipiului şi judeţului Constanţa tuturor tinerilor constănţeni. Activitatea organizaţiilor de tineret este strâns legată de existenţa acestui fond de tineret, derularea activităţii făcându-se într-un mod dificil în lipsa sprijinului autorităţilor locale. Organizaţiile neguvernamentale de tineret din judeţul Constanţa vor depune toate diligenţele pentru ca în bugetul pe anul 2016, Consiliul Local Constanţa şi Consiliul Judeţean să aloce bani pentru activităţi de tineret.' a declarat preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa, Constantin-Alexandru Manda.

Organizaţii semnatare:

Consiliul Tineretului din România

Asociaţia de Studii Juridice Constanţa (ELSA Constanţa)

Asociaţia Elevilor din Constanţa

Liga Studenţilor din Universitatea Maritimă din Constanţa