În zilele de 17-18 aprilie 2015 a avut loc primul Colocviu internaţional de catalanistică şi traductologie organizat în România sub egida Universităţii din Bucureşti în parteneriat cu Institutul Ramon Llull şi Institucio de les Lletres Catalanes din Barcelona, organisme culturale ale guvernului catalan.

Comunicările prezentate de cei peste 30 de specialişti participanţi din România, Catalunya, Valencia, USA, Serbia, Germania şi Rusia au abordat cele mai diferite aspecte: istoria relaţiilor dintre cultura catalană şi cea română prin intermediul traducerilor, probleme practice ale traducerii, cultureme şi variaţie lingvistică, traducere şi spaţiile totalitare etc.

În cadrul colocviului, în seara zilei de 17 aprile s-a desfăşurat la Librăria Humanitas Cişmigiu evenimentul 'Un Sant Jordi românesc: scriitori catalani traduşi în română'. Au participat criticul catalan de origine americană D. Sam Abrams, romancierul catalan Lluis-Anton Baulenas, Elisabeta Lăsconi, critic literar român şi Jana Balacciu Matei, traducătoare şi editoare a colecţiei 'Bibliteca de Cultură Catalană' a Editurii Meronia.

În seara zilei de 18 aprilie, după încheierea lucrărilor colocviului, la Academia de Muzică din Bucureşti a avut loc un spectacol de muzică şi poezie. Soprana Alina Bottez, acompaniată de pianiştii Lavinia Coman şi Ieronim Buga au interpretat piese în primă audiţie ale compozitorului Nicolae Coman pe versuri de Miquel Martí i Pol şi ale compozitorului George Draga pe versuri de Carles Duarte, precum şi ale unor celebri compozitori catalani - Xavier Montsalvatge, Frederic Mompou, Enric Granados.

Participanţii străini au apreciat în mod deosebit înaltul nivel al catalanisticii româneşti şi buna organizare a colocviului, care a permis într-un timp scurt un fructuos schimb de idei şi contacte profesionale.