COD GALBEN: 21-01-2018 Intre 03:20 si 08:00 se va semnala ceaţă care determină scăderea vizibilităţii, local sub 200 m, izolat sub 50 m in Județul Cluj; COD GALBEN: 20-01-2018 ora 23 Intre 23:45 si 05:00 se va semnala Ceață ce determină scăderea vizibilității, local, sub 200 m, izolat sub 50 m. in Județul Vrancea, Județul Galați, Județul Iași, Județul Botoșani, Județul Neamț, Județul Bacău, Județul Vaslui;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Victorie în campania pentru bugetarea Programul Scoală după şcoală pentru elevii dezavantajaţi

Asociaţia pentru Educaţie şi Justiţie Socială Human Catalyst, alături de CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică au solicitat încă din anul 2014 bugetarea Programului Şcoală după Şcoală în mediile dezavantajate, subliniind că peste 400.000 de elevi din România trăiesc în sărăcie, cei mai mulţi dintre ei fiind din mediul rural. Toţi fiind expuşi riscului major de abandon şcolar: aproximativ 12.000 de elevi din învăţământul primar şi peste 28.000 de elevi din gimnaziu renunţă deja la şcoală în fiecare an.

Ca răspuns la solicitările Human Catalyst şi CeRe, astăzi, 10 februarie 2016, Premierul Dacian Cioloş a anunţat că Programul Scoală după Şcoală va face parte din măsurile pentru combaterea sărăciei ca Program Naţional, măsura 6.2.

Ne bucurăm de această victorie, însă vom urmări ce se întâmplă mai departe şi suntem interesaţi să vedem efectiv sursă şi mecanismul de finanţare, precum şi modalitatea prin care programul va ajunge la şcolile cu elevi vulnerabili. Noi vom considera misiunea noastră privind campania SdS încheiată în momentul în care vom vedea programul implementat în cele mai dezavantajate şcoli. Laura Marin, Preşedinte Human Catalyst.

Campania derulată de Human Catalyst arătă că deşi Programul SdS este destinat tuturor copiilor şi legea prevedea că în cazul şcolilor cu elevi din grupurile dezavantajate statul poate finanţa programul de la bugetul de stat, în fapt, tocmai cei care au cea mai mare nevoie de sprijin suplimentar nu au acces la Program: copii şi tineri din familii cu statut socio-economic scăzut; copii şi tineri din zonele rurale; romi şi alte grupuri marginalizate.

La finalul anului 2015 alături de acest demers au fost 50 de organizaţii neguvernamentale şi peste 1500 de cetăţeni care au cerut printr-o petiţie finanţarea de la bugetul de stat a Programului Scoală după Şcoală, cu prioritate pentru şcolile care au elevi cu risc educaţional crescut (absenteism, abandon, repetenţie, părăsirea timpurie a şcolii, etc).

În petiţia trimisă Ministrului Educaţiei, semnatarii amintesc faptul că Art. 58, alin 4. al LEN 1/2011 prevede Statul poate finanţa programul Şcoala după şcoală pentru copiii şi elevii din grupurile dezavantajate, potrivit legii. Cu toate acestea, o cercetare a Human Catalyst efectuată în anul şcolar trecut arată că doar 15% dintre şcoli beneficiază de programe de sprijin educaţional suplimentar şi doar acolo unde părinţii suportă costurile ori intervine o organizaţie non-guvernamentală - fapt care face Programul SdS inaccesibil pentru elevii din grupurile dezavantajate.

Pe data de 8 decembrie 2015 Human Catalyst şi CeRe au avut o întrevedere cu noul Ministru al Educaţiei, Adrian Curaj şi echipa să pentru a solicita susţinerea financiară a Programului SdS. Drept urmare, Ministerul Educaţiei a stabilit înfiinţarea unui grup de lucru pentru Programul SdS, sub directa coordonare a d-nei Tania Irimia, director general MENCS care să iniţieze demersurile necesare în vederea finanţării programului pentru grupuri dezavantajate din fonduri naţionale şi din fonduri europene", aşa cum reiese din răspunsul oficial al Ministerului Educaţiei la petiţia trimisă de Human Catalyst.
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.