COD GALBEN: 21-02-2020 Intre 07:40 si 09:30 se va semnala local ceață care determină reducerea vizibilității sub 200 m in Județul Alba, Județul Mureş;

Flashmob 'Purple Salsa' pentru bolnavii de epilepsie

Asociaţia pentru Dravet şi alte Epilepsii Rare organizează, pentru al treilea an consecutiv, flashmob-ul 'Purple Salsa', cu prilejul Zilei Internaţionale a Luptei Împotriva Epilepsiei.

Evenimentul va avea loc joi, pe 26 martie, la ora 18.00, în centrul comercial Plaza România din Bucureşti, şi va reuni apropiaţi ai bolnavilor de epilepsie şi dansatori de salsa de la cele mai importante şcoli de profil din Capitală.

Partener în organizarea flashmob-ului este Asociaţia Română de Dans, care, împreună cu instructorii de dans de la Wilmark Dance Academy, va aduce alături dansatori de toate vârstele, într-o manifestare de susţinere a bolnavilor de epilepsie.

'Cine altcineva decât un dansator să-ţi arate posibilitatea sau imposibilitatea de a-ţi controla corpul? Sună dur, dar sunt sigur că veţi fi mai atenţi la această cauză. Hai să vorbim prin dans - dansul este limbajul ascuns al sufletului', a spus Wilmark Rizzo Hernandez, care va fi şi prezentatorul evenimentului.

La eveniment vor fi prezenţi şi artişti tatuatori ai salonului Next Level Tattoos Costi, membrii fondatori ai Asociaţiei de Tattoo şi Piercing din România, care vor picta pe pielea doritorilor fluturi (simbolul internaţional al epilepsiei), fundiţe mov (culoarea mov fiind, la rândul său, desemnată să reprezinte cauza epilepsiei) şi motto-ul asociaţiei, 'Există Speranţă'.

De asemenea, evenimentul este susţinut de compania farmaceutică Desitin Pharma, specializată în distribuţia de medicamente pentru afecţiuni ale sistemului nervos central.

Asociaţia pentru Dravet şi alte Epilepsii Rare marchează în fiecare an Ziua Internaţională a Luptei Împotriva Epilepsiei prin dans pentru ca persoanele afectate de această boală să nu se simtă izolate.

'Diagnosticul de epilepsie e încă unul marginalizant în România. Copiii cu epilepsie sunt daţi deoparte, pacienţii adulţi se feresc să spună că suferă de această boală. Prin acest eveniment, încercăm să le arătăm că nu sunt singuri', a declarat preşedintele Asociaţiei pentru Dravet şi alte Epilepsii Rare, Adela Chirică.

Organizaţia a solicitat Guvernului să ilumineze cu acest prilej Palatul Victoria în culoarea mov, în semn de susţinere pentru pacienţii cu epilepsie. Guvernul a dat curs acestei iniţiative şi în anii 2013 şi 2014.

Ziua Internaţională a Luptei Împotriva Epilepsiei (26 martie) este denumită şi Purple Day, culoarea mov fiind aleasă să reprezinte cauza bolnavilor de epilepsie pentru că este cea a lavandei - plantă asociată cu singurătatea şi izolarea.

Despre epilepsie

La nivel mondial, epilepsia - caracterizată prin convulsii repetate - afectează peste 50 de milioane de persoane, un om din 26 suferind de această boală.

În România, sunt aproximativ 200.000 de pacienţi cu epilepsie, conform statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, dar medicii cred că numărul acestora ar fi mai mare, de 300.000 până la 500.000.

Epilepsia se situează pe locul al patrulea ca incidenţă în cadrul categoriei de boli neurologice, după migrene, accidente vascular-cerebrale şi Alzheimer. Un singur cuvânt reuneşte, de fapt, câteva zeci de sindroame epileptice, cu cauze, manifestări şi evoluţii diferite.

Unul dintre cele mai grave este Sindromul Dravet, cunoscut şi sub numele de epilepsie mioclonică infantilă severă, care debutează în primul an de viaţă, afectează aproximativ unul din 20.000 de copii şi este incurabil. În afară de crizele epileptice extrem de greu de controlat, este însoţită de cele mai multe ori de diferite alte manifestări - tulburări de dezvoltare, întârzieri în achiziţia limbajului, instabilitate la mers.

Despre Asociaţia pentru Dravet

Asociaţia pentru Dravet şi alte Epilepsii Rare a fost înfiinţată în 2012. Printre proiectele pe termen lung ale asociaţiei se numără susţinerea şi consilierea familiilor afectate, un acces mai bun la medicaţia de generaţie nouă, creşterea gradului de cunoaştere a formelor rare de epilepsie, prin organizarea de evenimente şi conferinţe, dar şi prin crearea centrului de zi pentru copiii cu epilepsie 'Există Speranţă'.

Aproximativ 50 de copii din România sunt cunoscuţi ca suferind de Sindrom Dravet, însă boala este mult subdiagnosticată, din cauza lipsei de informaţii şi de fonduri pentru testare.

Mai multe detalii despre proiectele organizaţiei sunt disponibile pe www.dravet.ro