5 subiecte de drepturile omului pentru România

* Dreptul persoanelor cu dizabilităţi de a nu fi discriminate prin lipsa de accesibilizare;

* Dreptul la identitate al persoanelor vulnerabile care nu au un domiciliu;

* Dreptul de a avea acces la justiţie şi cultura avocaturii pro bono în România;

* Dreptul la servicii de sprijin adecvate pentru victimele violentei sexuale;

* Dreptul de a şti despre şi trăi cultura egalităţii de gen.

Acestea sunt cele 5 drepturi a căror încălcare este surprinsă şi explicată în 5 documente de poziţie/policy papers la care au contribuit un număr de 13 ONG-uri în cadrul proiectului Monitorizarea drepturilor omului prin mecanisme internaţionale finanţat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România, www.fondong.fdsc.ro şi implementat de Centrul de Resurse Juridice.

Temele documentelor au fost alese în funcţie de interesele şi ariile de expertiză ale ONG-urilor care au participat la scrierea lor (vezi fiecare document în parte). Ele reprezintă aşadar probleme reale, în majoritatea cazurilor urgenţe, care într-o democraţie s-ar găsi în mod constant pe agenda publică, guvernanţii şi societatea în sine având o preocupare pentru soluţionarea lor.

Aceste probleme afectează: sutele de mii de persoane cu dizabilităţi din România ; mii şi foarte probabil zeci de mii (statul român nu pare să ştie numărul) de persoane fără acte de identitate; sute şi foarte probabil mii de victime ale violenţei sexuale (numărul de infracţiuni sexuale raportate e mult mai mic decât cel real); femeile şi fetele în general, în România, care nu regăsesc în spaţiul şi discursul publice obişnuite elementele de bază ale unei culturi ce înţelege şi preţuieşte egalitatea de gen; şi toate persoanele vulnerabile care se află în situaţia de a nu avea acces la justiţie strict pentru că nu-şi permit un avocat şi nu se află în situaţia de a avea asigurat unul prin lege.

Prin aceste documente, organizaţii care lucrează cu şi pentru persoane vulnerabile şi discriminate trag aşadar semnale de alarmă şi oferă soluţii.

'Aceste documente descriu în primul rând o situaţie la care s-a ajuns pentru că autorităţile responsabile nu se preocupă de respectarea legii sau de crearea unui cadru de politici şi proceduri pentru garantarea respectării unor drepturi de bază. România trebuie să schimbe paradigmă. Schimbarea practicii instituţionale, implementarea legii şi adoptarea de reglementări ce au în centru preocuparea şi respectul pentru fiecare fiinţă umană trebuie să se transforme şi în România într-o realitate, pentru a putea începe să fim altfel. Nu putem continua negând demnitatea umană la fiecare pas, eşuând în a o recunoaşte în celălalt pentru că e diferit, e vulnerabil, şi mai ales pentru că nu am fost învăţaţi să ştim altfel', declară Delia Niţă, Manager Program Antidiscriminare la Centrul de Resurse Juridice.

Organizaţiile care şi-au asumat aceste documente sunt: Asociaţia Cutezătorii, Fundaţia culturală pentru nevăzători Homer, Asociaţia Pro ACT Suport, Fundaţia Transilvană Alpha, Asociaţia Română Anti-Sida Filiala Timişoara, Asociaţia Sastipen, Asociaţia Carusel, Asociaţia SPICC, Centrul de Acţiune pentru Egalitate şi Drepturile Omului -ACTEDO, Asociaţia pentru Libertate şi Egalitate de Gen - A.L.E.G., Asociaţia Salvaţi Copiii - Filiala Iaşi, Asociaţia Alternative Sociale şi Asociaţia Generaţie Tânără (datele de contact pentru fecare organizaţie se regăsesc în interiorul documentelor).

Comunicat emis în cadrul proiectului 'Monitorizarea drepturilor omului prin mecanisme internaţionale' finanţat cu suma de 71.614 euro (Cofinanţare CRJ: 14.672 euro).