Comunicat de presă - Universitatea Babeș-Bolyai

•  Comunicate
321 afişări

Investește în oameni ! Proiect cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 - 2013

2c08c013-af23-435c-b602-bc43c2fcb9a6

Axa prioritară: 2 'Corelarea învățării pe tot parcursul vieții cu piața muncii 'Domeniul major de intervenție: 2.1 'Tranziția de la școală la viața activă 'Titlul proiectului: Creșterea oportunităților de ocupabilitate prin practică de succes (PRACT-IT) Beneficiar: Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca

Contract: POSDRU / 161 / 2.1 /G/138033

Universitatea Babes-Bolyai, alături de Cluj IT Cluster, lansează un program de internship pentru 450 de studenti

Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, în parteneriat cu Cluj IT Cluster, unul dintre cele mai importante clustere în domeniul IT la nivel național, lansează proiectul POSDRU 'Creșterea oportunităților de ocupabilitate prin practică de succes (PRACT-IT)', prin care va facilita participarea a 450 de studenți la stagii de practică, cu durata de trei săptămâni, în cadrul a 40 de organizatii din lanțul de valoare al industriei de IT, cu precădere dintre membrii clusterului. Programul se va desfășura în perioada noiembrie 2014 — iulie 2015 și se adresează studenților din anii I și ÎI ai Universității Babeș-Bolyai, din cadrul specializărilor: matematică, informatică, informatică economică, statistică, marketing, afaceri internaționale, economie generală și contabilitate.

Obiectivul proiectului este reprezentat de îmbunătățirea competențelor și aptitudinilor profesionale ale studenților care se regăsesc la nivelul educațional de studii de licență, în vederea creșterii capacității acestora de a se încadra cu succes și în mod sustenabil pe piața muncii.

Proiectul cu finanțare nerambursabilă va debuta cu solicitarea expresiilor de interes din partea organizatiilor si alegerea celor 40 de organizatii din lantul de valoare al industriei de IT, cu precădere membre ale Cluj IT, în care se vor desfășura stagiile de practică. Apoi, ca urmare a încheierii acordurilor-cadru de practică, se va derula o procedură de selecție a tutorilor din cadrul organizațiilor partenere.

În etapa următoare, studenții vor fi selectați printr-un mecanism bazat pe simulări de interviuri, derulate cu reprezentanții organizațiilor partenere, rezultatele interviurilor urmând a fi comunicate individual către fiecare candidat. Ca urmare a selecției candidaților de către organizațiile partenere, 450 de studenți vor participa la stagii de practică de 6 ore pe zi, timp de 15 zile lucrătoare, sub îndrumarea directă a tutorilor selectați și sub monitorizarea echipei de implementare. Pe perioada stagiului de practică, fiecare student va primi o subvenție de 900 lei.

Programul de internship va presupune și o componentă de monitorizare și evaluare din partea tutorilor de practică, dar și de raportare din partea studentilor participanti.

Proiectul a fost lansat în cadrul unei conferințe la care au participat Prof. Dr. Adrian Petrușel — Coordonator al domeniilor Matematică și Informatică din cadrul Universității Babeș-Bolyai, Prof. Dr. Mihaela Drăgan. — Coordonatorul domeniului Științe Economice din cadrul aceleiași universități, Alexandru Tulai — Președinte Cluj IT Cluster, Andrei Kelemen — Director Executiv Cluj IT Cluster, precum și reprezentanți ai companiilor din cluster.

Mesajul de deschidere, adresat de Prof. Dr. Mihaela Lutas, Prorector al Universității Babeș-Bolyai, responsabil cu mediul de afaceri și unul dintre inițiatorii proiectului, a dezvăluit participanților cum a apărut ideea parteneriatului dintre o asociație din zona IT & Software Development și două facultăti cu foarte bune rezultate în ceea ce privește absorbția absolvenților pe piața muncii.

Din partea Universității Babeș-Bolyai au luat cuvântul Prof. Dr. Adrian Petrușel, Decanul Facultății de Matematică Informatică și coordonator al domeniilor Matematică și Informatică și Prof. Dr. Mihaela Drăgan, Prodecan al Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor și coordonator al domeniului Științe Economice.

Aceștia au evidențiat importanța corelării studiilor universitare cu cerințele companiilor de profil și rolul pe care practica îl joacă în integrarea studenților pe piața muncii.

La evenimentul de lansare, Cluj IT Cluster a fost reprezentat prin Ioan Drăgan, Membru al Consiliului Director al clusterului și Business Developer la iQuest si Andrei Kelemen, Director executiv al clusterului si coordonator din partea acestuia în proiect.

'Prin acest proiect contribuim la îndeplinirea a două dintre obiectivele principale ale asociației noastre. Pe de o parte, ne implicăm în creșterea numărului de resurse umane înalt calificate în industria IT, încurajând tinerii să urmeze o carieră în domeniu și oferindu-le posibilitatea de a-și începe această carieră încă din timpul facultății. Pe de altă parte, creștem gradul de implicare a companiilor de IT din Cluj în proiecte care să le consolideze imaginea de angajator pe piața locală', a declarat Andrei Kelemen, Directorul Executiv Cluj IT Cluster.

'Pentru Facultatea de Matematică și Informatică și cred că și pentru colegii de la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, implementarea acestui proiect este extrem de importantă, cel puțin din următoarele perspective: arată pe de o parte că parteneriatul public-privat poate fi eficient și reciproc avantajos, iar pe de altă parte va pune la dispoziția facultăților un set de proceduri, metode și argumente importante în gestionarea și dezvoltarea activității de practică de specialitate ca si componentă esențială a procesului de învățământ', a spus Adrian Petrușel, Decanul Facultății de Matematică și Informatică din cadrul Universității Babes-Bolyai.

Despre Universitatea Babes-Bolyai

Universitatea Babeș-Bolyai este o instituție publică de învățământ superior a cărei misiune este să promoveze și să susțină în comunitatea locală, regională, națională și internațională dezvoltarea unor componente culturale specifice. Este cea mai veche universitate din țară și totodată o universitate de prestigiu, clasificată între primele 12 la nivel național și are experiență relevantă înregistrată în domeniul proiectului atât în calitate de beneficiar, cât si în calitate de partener.

Între 1998-2010, Universitatea, în calitate de solicitant, a gestionat proiecte în valoare totală de cca. 45 milioane de euro, în prezent derulându-se peste 400 de proiecte/ an. Dintre proiectele finanțate prin POSDRU, Universitatea a dobândit experientă în ceea ce priveste DMI 2.1 Tranzittia de la scoală la viața activă prin implementarea unui număr de 7 proiecte (din care unul strategic si 6 de grant) în calitate de Solicitant si 5 proiecte strategice în calitate de partener.

Facultatea de Matematică și Informatică va participa în acest proiect prin studenții specializărilor Informatică și Matematică-Informatică de la toate liniile de studiu (română, maghiară, germană, engleză). Avântul deosebit luat de dezvoltarea industriei de Sofware Development și IT la Cluj, precum și bună reputație a programelor de studiu de la această facultate, au făcut ca numărul studenților înmatriculați la programele de studiu de Informatică și Matematică Informatică să crească în mod constant în ultimii ani, astfel încât s-a ajuns ca numai în 2014 să fie înmatriculați în anul I la aceste specializări circa 700 de studenți.

Facultatea de Matematică și Informatică este astăzi una dintre facultățile de top ale universității și în ceea ce privește cercetarea științifică fundamentală și aplicativă, relevant fiind faptul că Universitatea Babeș-Bolyai, prin domeniul de știință Matematică, rămâne și în 2014 (ca și în 2013) singura universitate din România prezentă în Top 200 — Shanghai.

Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din Cluj-Napoca este una dintre cele mai moderne și dinamice facultăți ale Universității Babeș-Bolyai, cu o relevantă ofertă de servicii academice și științifice vizând toate formele de învățământ: licență, masterat, doctorat, învățământ la distanță, formare continuă, cursuri postuniversitare de recalificare, programe de cercetare, consultanță și dezvoltare durabilă. Stagiile de practică în proiectul 'Creșterea oportunităților de ocupabilitate prin practică de succes (PRACT-IT)' se adresează studenților înmatriculați la următoarele specializări: Informatică Economică, Statistică și Previziune Economică, Marketing, Economie și Afaceri Internaționale, Economie Generală si Contabilitate și Informatică de Gestiune.

Despre Cluj IT Cluster

Cluj IT este o asociație de tip cluster inovativ, înființata în octombrie 2012, având ca membri 31 de companii de IT, 4 instituții de învățământ superior și de cercetare, Universitatea Babeș-Bolyai, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice si Moleculare din Cluj-Napoca, precum si 8 instituții publice și organizații catalizator.

Cluj IT Cluster este o inițiativă de business cu scopul de a crește competitivitatea în IT, de a face mai vizibilă și mai atractivă industria IT din România, respectiv de a poziționa Clujul ca un hub regional inovator. Clusterul are susținerea guvernului și a autorităților locale, care consideră Cluj IT o inițiativă de importanță națională.

Prioritățile clusterului pentru următoarea perioadă sunt reprezentate de: extinderea prezenței internaționale prin competitivitate ridicată și prin produse sau servicii inovatoare; dezvoltarea unui mecanism de cooperare eficient între universități și industria IT, care să aibă ca rezultat un număr cât mai mare de specialiști IT foarte bine pregătiți; realizarea Cluj Innovation City prin care comunitatea IT să aibă acces la infrastructură necesară pentru dezvoltare continuă, inovare și colaborare în proiecte de anvergură. Mai multe informații despre activitatea Cluj IT Cluster sunt disponibile pe www.clujit.ro.

Trimite-ne comunicatul tau

Comentează