Romania Green Building Council (RoGBC) şi EFdeN, echipa de studenţi reprezentanţi ai României la concursul internaţional pentru clădiri verzi Solar Decathlon Europe, au pregătit şi trimis o scrisoare deschisă Prim-Ministrului Victor Viorel Ponta şi Miniştrilor Guvernului României cu solicitarea de a sprijini obiective obligatorii de eficienta energetică ca parte a Pachetului Clima - Energie 2030 al Uniunii Europene. Documentul de poziţie explica faptul că cei mai activi investitori imobiliari de pe piaţa apreciază şi susţin un obiectiv clar şi ambiţios demonstrând totodată un progres şi un succes semnificativ pentru a arăta că aceste obiective sunt deja accesibile şi benefice. În plus, arhitecţii, inginerii, furnizorii de tehnologii şi materiale, instituţiile financiare şi instituţiile guvernamentale ale României sunt pregătite pentru a atinge nivelul de performanţă al cladiriilor necesar pentru a susţine schimbarea către o economie sustenabilă.

Mihai Toader-Pasti, Project Manager al EFdeN a declarat: "Romanii îşi doresc mai mult ca niciodată să trăiască într-un mediu sănătos, care este ceea ce noi, RoGBC şi partenerii noştri luptăm să construim. În ediţia 2014 a concursului internaţional Solar Decathlon Europe, echipa României a fost singura participanta din Europa de Est. Credem cu tărie că România ca ţara poate fi în prima linie în acest efort ambiţios către o economie sustenabilă în care eficienta energetică şi respectul faţă de mediu vor crea un viitor mai bun şi mai luminos pentru România şi pentru Uniunea Europeană".

"Avem toate motivele să fim încrezători că România se poate alătura celorlalte State Membre UE avansate în eficienţă energetică şi clădiri verzi. Avem cunoştinţele, inovaţia, capitalul uman valoros şi resursele economice puse la dispoziţie de sectorul privat. Cele mai avansate tehnologii şi materiale au fost deja utilizate în realizarea unor clădiri performante cu un nivel foarte ridicat de eficienta energetică şi sustenabilitate. Toate elementele puzzle-ului au fost implementate cu succes în diferite proiecte inovative şi de calitate. Trebuie doar să punem piesele împreună pentru a construi clădiri de excelenta care vor reprezenta un model demonstrând în prezent că putem îndeplini cerinţele Uniunii Europene pentru Clădiri Net Zero Energie în 2020 şi atinge obiectivul ambiţios de eficienta energetică pentru 2030 " a afirmat Monica Ardeleanu, Ph.D. Director of Development and Policy la Romania Green Building Council.

"Este clar că un număr tot mai mare de companii din industria construcţiilor şi sectorul imobiliar văd beneficiile asociate creşterii performantei de mediu a clădirilor noastre. Mulţi dintre aceşti pionieri ai construcţiilor verzi din România au acţionat în mod voluntar dorind să depăşească standardele actuale de construcţie şi acum au în portofoliu o parte din cele mai de succes proiecte imobiliare livrate pe piaţa românească", a declarat Steven Borncamp, CEO al România Green Building Council.

Persoanele interesate pot descărca documentul de poziţie în romană şi engleză şi afla mai multe despre Pachetul Clima - Energie 2030 al Uniunii Europene. Organizaţiile cu sediu legal în România interesate să fie adăugate la o anexă de suporteri suplimentari ai acestei scrisori trebuie să trimită numele companiei, numele reprezentantului şi titlul la Monica.Ardeleanu@RoGBC.org până la 17 octombrie. A fost lansată pe 11 octombrie o campanie de social media  pentru a permite şi persoanelor fizice să îşi manifeste sprijinul prin semnarea unei petiţii online.