Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Reprezentanţii statului din judeţul Vaslui, promotori ai destrămării familiilor

Asociaţia pentru Apărarea Familiei şi Copilului şi Asociaţia Părinţilor pentru o Educaţie Sănătoasă îşi exprimă sprijinul faţă de familia Mihai, din municipiul Bârlad, aflată în pericolul de a-i pierde pe cei doi copii minori, Mihai Ioan şi Mihai Parascheva, ca urmare a iresponsabilităţii de care dau dovadă reprezentanţii statului român din judeţul Vaslui.
Situaţia de faţă a fost cauzată de acţiunea pe care Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vaslui, la sesizarea Poliţiei Municipiului Bârlad, a înaintat-o către Tribunalul Vaslui, astfel încât cei doi copii minori ai familiei Mihai să fie scoşi cât mai grabnic din mediul familial şi daţi în plasament în regim de urgenţă.
La cererea expresă a DGASPC, Tribunalul Vaslui a emis o ordonanţă preşedinţială cu titlu executoriu, fără somaţie sau trecerea unui termen.
La baza deciziei Tribunalului Vaslui au stat antecedentele tatălui, Mihai Andrei Nicolae, privind consumul de substanţe halucinogene, dependenţă pe care, potrivit documentelor medicale tatăl a tratat-o, relaţia părinţilor bazată 'pe valori şi convingeri mistico-religioase', concretizată prin vizite dese la mănăstiri, precum şi 'conduita oscilantă' a mamei, Mihai Simona Andreea, care, în opinia instanţei, este incapabilă 'de a asigura un mediu securizant pentru creşterea şi îngrijirea copiilor', datorată faptului că aceasta o îngrijeşte, în locuinţa familiei Mihai, şi pe mama ei vârstnică, diagnosticată cu afecţiuni psihice.
Practic, într-un interval foarte scurt de timp, fără să cerceteze cu responsabilitate cazul, DGASPC şi Tribunalul Vaslui au dispus luarea celor doi copii minori ai familiei Mihai din mediul familial, datorită convingerilor religioase ale părinţilor şi datorită ajutorului pe care doamna Mihai îl acordă mamei sale, în vârstă şi bolnavă. Astfel de sentinţe, bazate pe criteriul apartenenţei religioase, pe valorile şi convingerile religioase ale pârâţilor, exprimate prin faptele de omenie ale acestora, s-au dat în România doar după instaurarea comunismului, când zeci de mii de români au fost băgaţi în puşcărie, pe motive 'mistico-religioase'.
Neseriozitatea şi lipsa de profesionalism cu care Tribunalul Vaslui a tratat acest caz poate fi demonstrată prin faptul că la pagina 1 a Sentinţei Civile nr. 686, dată în şedinţa de la 16 iulie 2014, a dispus luarea 'măsurii plasamentului în regim de urgenţă faţă de minorii Mihai Ioan şi Mihai Simona Andreea la mătuşa paternă Parfeni Daniela'. Mai exact, prin
sentinţa pe care a dat-o Tribunalul Vaslui a dispus trimiterea în plasament a doamnei Mihai Simona Andreea, mama celor doi copii. Considerăm inacceptabil ca aceia care sunt puşi să săvârşească actul justiţiei şi care hotărăsc să scoată copiii din mediul familiei naturale, mediu de care depinde în mod esenţial dezvoltarea armonioasă a minorilor, să comită astfel de erori jenante care pun la îndoială corectitudinea deciziei.
În ceea ce priveşte justeţea demersului DGASPC dorim să atragem atenţia că judeţul Vaslui se află în topul judeţelor privind numărul de copii abandonaţi. În afară de copiii abandonaţi la naştere în maternităţi, anual, zeci de părinţi îşi trimit copiii în centrele de plasament datorită sărăciei în care trăiesc. De asemenea, semnalăm faptul că în anul 2013, pentru hrana unui copil dat în plasament autorităţile statului din judeţul Vaslui au alocat 2 lei pentru masa unui copil cu vârsta până în 4 ani, iar pentru masa unui adolescent aproximativ 3 lei. În mod paradoxal, DGASPC Vaslui, în loc să se îngrijească
în a crea condiţii decente de viaţă pentru copiii de care ar trebui să aibă grijă, doreşte să sporească numărul copiilor instituţionalizaţi.
Totodată, considerăm discriminatorie folosirea bolii mamei doamnei Mihai drept pretext pentru justificarea demersului pe care DGASPC Vaslui l-a făcut în instanţă.
Considerăm că, pe lângă obligaţia constituţională şi morală pe care familia Mihai o are de a-şi creşte copiii, doamna Mihai Simona Andreea are dreptul şi obligaţia morală de a o îngriji pe cea care i-a dat viaţă. Într-o societate normală acest lucru este lăudat, nu incriminat!
Nu în ultimul rând, condamnăm lipsa de profesionalism şi iresponsabilitatea de care au dat dovadă în relatarea acestui caz, atât organe de presă locale (Monitorul de Vaslui, Vremea Nouă), cât şi centrale (ProTV şi Europa FM). În căutarea senzaţionalului aceste mijloace de informare în masă au îmbinat adevărul cu minciuna, rezultând materiale de
presă calomniatoare care pun în pericol dezvoltarea normală a copiilor familiei Mihai.
Atragem atenţia asupra faptului că familia Mihai ne-a contactat, cerându-ne ajutorul, astfel că ne vom da concursul în a demonstra netemeinicia acuzaţiilor ce i-au fost aduse, inclusiv prin acţionarea în instanţă a celor care denigrează şi calomniază această familie.
În final, constatăm cu îngrijorare şi condamnăm pasivitatea autorităţilor statului în ceea ce priveşte abandonarea copiilor şi a vârstnicilor de către românii care, din cauza condiţiilor socio-economice precare în care sunt obligaţi să trăiască, aleg să plece peste hotarele ţării pentru a-şi putea câştiga existenţa. Deşi autorităţile statului nu fac mai nimic
pentru a le oferi românilor posibilitatea unui trai decent, acestea îşi întind 'binevoitor' braţul atunci când este vorba despre destrămarea unor familii.

Asociaţia pentru Apărarea Familiei şi Copilului
Dragoş Tăcăluţă,
Preşedinte

Asociaţia Părinţilor pentru o Educaţie Sănătoasă
Eugen Jercan,
Director executiv

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected].

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.