Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Comunicat de presă

Preşedintele Uniunii Naţionale pentru Progresul României, vicepremierul pentru securitate naţională Gabriel Oprea a iniţiat o propunere legislativă pentru modificarea Legii nr. 384 din 10 octombrie 2006 privind statutul soldaţilor şi gradaţilor profesionişti cu modificările şi completările ulterioare.

Prin proiectul de lege se urmăreşte, în principal, mărirea vârstei până la care soldaţii şi gradaţii profesionişti pot fi menţinuţi în activitate, de la 50 la 55 de ani, dacă îndeplinesc condiţiile specifice: probe psihologice, probe fizice şi de evaluare finală.

În acest sens, alineatul (2) al art. 35 din Legea 384/ 2006 se va modifica şi va avea următorul cuprins: 'Limita maximă de vârstă până la care soldaţii şi gradaţii profesionişti pot fi menţinuţi în activitate se stabileşte prin ordin al ministrului apărării naţionale, dar nu poate depăşi 55 de ani".

Potrivit expunerii de motive, 'Contextul şi evoluţia lumii contemporane au determinat adoptarea de măsuri importante, inclusiv de tip legislativ, de restructurare şi modernizare a armatei pentru compatibilizarea acesteia cu armatele ţărilor membre NATO, în vederea îndeplinirii obiectivului primordial al integrării României în structurile euro-atlantice. În acest sens, procesul de formare şi dezvoltare a unei armate moderne, suple, cu capacitate operaţională de acţiune, interoperabilă cu armatele NATO, a reclamat crearea şi întrebuinţarea, în componenţa armatei, a soldaţilor şi gradaţilor profesionişti, specializaţi în funcţie de nevoile armatei, pentru îndeplinirea misiunilor de orice gen, inclusiv a celor de menţinere a păcii.

Legea nr. 384 din 10 octombrie 2006 privind statutul soldaţilor şi gradaţilor profesionişti, cu modificările şi completările ulterioare, a stabilit regulile de bază privind selecţia, drepturile şi obligaţiile, cariera, provenienţa ori trecerea în rezervă a soldaţilor şi gradaţilor profesionişti, actele normative subsecvente stabilind regimul juridic complet al acestei categorii de personal. Cu toate acestea, trebuie avut în vedere că încă de la apariţia legii s-a impus necesitatea ca vârsta până la care pot fi menţinuţi în activitate soldaţii şi gradaţii profesionişti să fie una care să reflecte, pe de o parte, capacitatea fizică şi intelectuală a acestora de a-şi îndeplini atribuţiile de serviciu, iar pe de altă parte, necesitatea ca instituţia militară să nu se dispenseze de serviciile acestora tocmai când acestea ating un potenţial maxim.

Deşi trebuie subliniat faptul că această limită a fost mărită constant, de la 40 de ani la 50, cât este în prezent, totuşi, nici această măsură, aşa cum situaţia din prezent o reclamă, nu este una ca să acopere inconvenientele cauzate de limita de vârstă impusă de lege.

În prezent, Ministerul Apărării Naţionale este nevoit să renunţe la serviciile soldaţilor şi gradaţilor profesionişti tocmai când aceştia au cea mai mare experienţă, de multe ori dobândită în repetate misiuni externe, în teatrele de operaţii, deoarece art. 35 alin. (2) prevede că 'Limita maximă de vârstă până la care soldaţii şi gradaţii profesionişti pot fi menţinuţi în activitate se stabileşte prin ordin al ministrului apărării naţionale, dar nu poate depăşi 50 de ani".

Există o diferenţiere nejustificată între statutul cadrelor militare şi statutul soldaţilor şi gradaţilor profesionişti în ceea ce priveşte dreptul la pensie - la vârsta de 50 de ani soldaţii şi gradaţii profesionişti rămân fără ocupaţie. Nu sunt nici măcar şomeri ! În această situaţie, soldaţii şi gradaţii profesionişti sunt expuşi liberului arbitru al pieţei forţei de muncă, care nu le mai permite găsirea unui loc de muncă decât cu mare greutate.

Profesionişti ai armatei române îşi sacrifică tinereţea - cea mai plină de resurse fizice şi intelectuale, dar şi cea mai mobilizatoare parte a vieţii - pentru ca atunci când au mai multă experienţă, şi când sunt expuşi pe piaţa forţei de muncă, respectiv la 50 de ani, instituţia militară renunţă la serviciile lor, mulţumindu-le pentru activitatea depusă, dar neacordându-le nici cel mai mic ajutor în viaţa civilă.

Drepturile ce urmează a fi acordate beneficiarilor vor reprezenta un cost insignifiant, raportat la dimensiunea morală a demersului ce reprezintă expresia recunoaşterii pe care societatea o datorează acestor categorii speciale şi constituie, totodată, un factor motivant pentru atragerea de noi militari profesionişti în instituţia militară. Proiectul legislativ urmăreşte modelul armatei americane, având în vedere statutul României de ţară membră NATO, necesitatea adaptării şi compatibilizării forţelor armate', se mai arată în expunerea de motive a proiectului.

Alături de viceprim-ministrul Gabriel Oprea, printre iniţiatorii propunerii legislative se numără ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa şi deputaţii Ion Răducanu (UNPR), Gheorghe Emacu (UNPR) şi Ion Mocioalcă (PSD).

Biroul de presă

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected].

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.