Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

COMUNICAT DE PRESĂ

Răspunsul ARBACS la incertitudinile şi instabilităţile apărute în piaţa de celule stem recoltate la naştere

BUCUREŞTI, 3 decembrie 2014: În contextul ultimelor incertitudini si instabilităţi apărute în piaţă, ARBACS doreşte să informeze părinţii români care sunt soluţiile găsite de membrii Asociaţiei, pentru clienţii altor bănci, care doresc să îşi mute, în condiţii de siguranţă deplină, probele prelevate la naşterea copiilor lor.

În lumina ultimelor informaţii apărute în piaţă, cu privire la acţiunile unei alte mari bănci, fostă membră a Asociaţiei, membrii ARBACS, Biogenis şi Stem SURE aduc la cunoştinţă publicului interesat faptul că, orice părinte, care doreşte, îşi poate muta proba prelevată la naşterea copilului său, la oricare dintre cei doi membri, în condiţii de deplină siguranţă. Condiţiile privind mutarea probei se vor regăsi pe website-urile oficiale ale celor două companii membre ARBACS.

"Scopul înfiinţării Asociaţiei Române a Băncilor Acreditate de Celule Stem (ARBACS) a fost accesul actualilor şi viitorilor părinţi la informaţii complete, precise şi continue despre domeniul celulelor stem recoltate la naştere din cordonul ombilical. Nu dorim să comentăm actiunile altor bănci de pe piaţă, însă atunci când un părinte doreşte să aibă şi această posibilitate, de a muta probă şi a deveni clientul unei bănci membră ARBACS, care funcţionează după şi în conformitate cu codul de etică profesională, lansat în vara anului trecut, credem că ar trebui să poată face transferul. Acest lucru este posibil fără a exista vreo temere sau inexactitate legată de siguranţa probei prelevate la naşterea copilului său şi care, poate reprezenta, în cazul în care micuţul se îmbolnăveşte, o şansă în plus la viaţă.", a explicat Dr. Bogdan Ivănescu, Preşedintele ARBACS.

După anunţul de excludere a Cord Blood Center Medical (CBC) din cadrul Asociatiei, în vara acestui an, din cauza unei atitudini inadecvate şi a prejudiciilor de imagine cauzate, astăzi, ARBACS anunţă aderarea unui nou membru: CryoSave, reprezentanta locală a celei mai mari bănci de celule stem din Europa. CryoSave este condusă în România de către doamna doctor Roxana Macrin.

"Doresc să reiterez, cu această ocazie, invitaţia către ceilalţi jucători din piaţă de a adera la ARBACS, condiţiile fiind respectarea codului de etică profesională în domeniul celulelor stem, conceput şi elaborat în conformitate cu standardele deontologice în domeniu", a precizat preşedintele ARBACS, Dr. Bogdan Ivănescu.

Codul de etică profesională poate fi găsit la subsectiunea cu acelasi nume, a sectiunii "Despre ARBACS", la adresa www.arbacs.ro.

Totodată, vrem să informăm publicul larg asupra faptului că în luna septembrie a acestui an, un membru fondator al ARBACS, a participat la tratarea primului său client roman, o fetiţă de doi ani şi jumătate (Anastasia) diagnosticată cu tetrapareza cerebrală infantilă forma spastică distonică bilaterală, o boală cauzată de lipsa oxigenării creierului pentru un interval de timp, la naştere.

Banca membră ARBACS a participat astfel la tratarea copilului român la Spitalul Universitar pentru Copii din Cracovia, Polonia, prin utilizarea unei probe de celule stem mezenchimale, proba fiind prelucrată în laboratorul său din Bucureşti. Procedurile laboratorului au fost deja validate prin transplanturile realizate anul trecut cu probe de cordon ombilical în Polonia, probele prelucrate de către biologii romani fiind printre cele mai bune din grup.

În prezent, Anastasia este acasă şi este în proces de recuperare, după transplant. Un mare avânt a luat, foarte recent, medicina regenerativă. În acest sens, se pune mare accent pe celulele stem mezenchimale (CSM) din cordonul ombilical, utilizate în acest scop, în diverse terapii. S-au înfiinţat centre specializate şi, concomitent, dezvoltat programe de terapii experimentale, care să includă şi afecţiuni neurologice, care au o şansă prin transplantul cu celule stem mezenchimale.

"Astfel de programe specializate au luat fiinţă în vara aceasta în Polonia şi doresc să menţionez aici paralizia cerebrală şi scleroza laterală amiotrofică, ambele afecţiuni neurologice. După transplantul efectuat Anastasiei, avem mai multe solicitări din partea unor pacienţi romani de a merge la terapie în Polonia. CSM din cordonul ombilical, în afară rolului lor în medicină regenerativă au un alt mare rol, complementar celulelor stem din sângele de cordon ombilical (hematopoietice), şi anume de a ajuta în mod decisiv în cazul respingerii unui transplant cu sânge de cordon ombilical (respectiv în aşa zisa boala de 'grefa contra gazda'). Ca o concluzie, noile abordări ale medicinei moderne au permis ca pacienţi, precum Anastasia, să beneficieze de terapia cu celule stem", a detaliat la rândul său, Dr. Dorin Pârciog, vicepreşedinte ARBACS.

***

Despre ARBACS

Asociaţia Română a Băncilor Acreditate de Celule Stem (ARBACS) este o asociaţie non-guvernamentală, non-profit, independentă şi apolitică, care a fost înfiinţată în anul 2012.

Membrii ARBACS, Biogenis şi Stem SURE, sunt entităţi care activează în domeniul procesării şi stocării de celule stem, instituţii autorizate de către Ministerul Sănătăţii sau de către Agenţia Naţională de Transplant şi care respectă toate normele legale în vigoare.

În 2013, membrii Asociaţiei au lansat Codul de Etică profesională în domeniul celulelor stem, document ce stă la baza desfăşurării activităţii băncilor membre şi care are scopul de a le oferi încredere sporită clienţilor.

ARBACS încurajează şi sprijină competiţia între băncile familiale de celule stem.

Paula Alexandrescu
PR Manager ARBACS

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.