Comunicat de presă - Ana Birchall (PSD)

•  Comunicate
513 afişări

Parlamentul României Camera Deputaților

73db3734-62c1-4869-8490-2104223efca4

Birou Parlamentar — Deputat Ana Birchall

29.05.2014

Ana Birchall: Un proiect important pentru toți românii care vor să-și convertească creditele în lei a primit aviz favorabil de la Comisia Juridică din Senatul României

Propunerea legislativă inițiată de către deputatul PSD Ana Birchall, care permite atât persoanelor fizice cât și celor juridice, care au credite în monede străine să le convertească în lei fără garanții suplimentare sau alte comisioane, a primit aviz favorabil de la Comisia Juridică din Senatul României. Ana Birchall a declarat că proiectul se bucură inclusiv de susținerea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor.

'Este bine că există un interes real în România pentru a veni în sprijinul românilor care sunt sufocați de creșterea ratelor la bănci datorată exclusiv fluctuațiilor cursului de schimb valutar. Atât avizul favorabil al Comisiei juridice din Senat, cât și susținerea propunerii mele de către Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor îmi dă încredere că proiectul meu va fi aprobat în Parlament', a afirmat deputatul PSD Ana Birchall.

'În România numărul creditelor neperformante crește inclusiv din cauza fluctuațiilor cursului valutar. Problemele românilor, care au credite contractate, spre exemplu în franci elvețieni, și plătesc lunar rate mai mari cu 300%, sunt împovărătoare. Însă aceste probleme nu sunt limitate la nivelul României. Mai multe state din UE se confruntă cu acest fenomen. Tocmai din acest motiv, Comisia Europeană împreună cu Parlamentul European a adoptat Directiva 2014/17 care dă dreptul cetățenilor UE să-și convertească aceste credite și impune obligația creditorilor de a-i informa pe debitori de riscurile contractării unui credit în altă monedă decât cea în care își au veniturile', a explicat Ana Birchall.

Deputatul PSD, membru în Comisia pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților a declarat că Directiva 2014/17 a PE și CE trebuie să fie transpusă cât mai rapid în legislația națională, iar cel mai scurt drum pentru a atinge acest obiectiv este adoptarea propunerii legislative inițiate de Ana Birchall pentru modificarea OUG 50/2010 privind contractele pentru consumatori.

'Transpunerea Directivei 2014/17 în legislația noastră trebuie să se petreacă urgent, astfel încât românii, sufocați de creșterea continuă a ratelor bancare din cauza cursului de schimb instabil, să beneficieze de prevederi care să-i protejeze și să le ofere atât o informare completă și corectă asupra riscurilor cât și posibilitatea de a-și converti creditul fără comisioane sau garanții suplimentare'

Deputatul Ana Birchall a specificat că propunerea legislativă, atunci când va intra în vigoare, se va aplica inclusiv persoanelor juridice din România care au contractat credite în monede străine. 'Astfel propunerea mea vine și în sprijinul mediului de afaceri din România care are nevoie de toată susținerea noastră pentru a se dezvolta și consolida', a declarat deputatul PSD.

'Le mulțumesc încă o dată colegelor și colegilor din Comisia juridică a Senatului pentru susținere și de asemenea reprezentanților Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor care au confirmat în ședințele de dezbatere din Senat că România are nevoie de o astfel de lege, care să ajute românii care au credite contractate în monede străine, credite care îi împovărează'

'Închei cu un nou apel către toți cei interesați de această lege, beneficiari, bănci și autoritățile statului, să participe activ la dezbaterile prevăzute în procedura parlamentară pentru a aproba propunerea mea legislativă, care să-i sprijine pe românii care plătesc lunar sume din ce în ce mai mari exclusiv datorită fluctuațiilor cursului valutar', a mai declarat Ana Birchall, deputat PSD.

Trimite-ne comunicatul tau

Comentează