COD PORTOCALIU: 31-07-2021 ora 10 Intre 1 august se va semnala val de căldură persistent și disconfort termic deosebit de  accentuat COD GALBEN: 01-08-2021 Intre 00:25 si 01:30 se va semnala intensificări ale vântului, vijelie, descărcări electrice, local averse ce vor cumula peste 20...25 l/mp, grindină de mici dimensiuni. in Județul Bihor, Județul Bihor;

COMUNICAT

1 din 4 locuitori ai Sectorului 1 colectează selectiv la domiciliu

Hârtia, plasticul, metalul şi sticla sunt aruncate separat de locuitorii Sectorului 1, colectarea selectivă devenind, în prezent, o practică comună în această zonă adminstrativă. Unul din patru locuitori colectează separat deşeurile menajere, deosebind, astfel, hârtia de plastic, metal şi sticlă.
În anul 2009, 23 de asociaţii de proprietari din zonele Ion Mihalache şi Calea Griviţei intrau în contact cu recipientele de colectare selectivă. Atunci aflau că hârtia şi cartonul trebuie aruncate în containerul albastru, sticla în recipientul verde, iar metalul şi plasticul în cel galben.
Astăzi, peste 45.000 de locuitori ai Sectorului 1 colectează selectiv la domiciliu, programul 'Pre-colectează selectiv la tine acasă', iniţiat de administraţia locală, fiind extins la sute de asociaţii de proprietari din zonele: Calea Griviţei (de la intersecţia cu Str. Caraiman până la Podul Grand), Bd. Bucureştii Noi, Str. Turda, Bd. Mareşal Averescu, Bd. Banu Manta, Bd. Nicolae Titulescu, Bd. Dinicu Golescu, Str. Iacob Felix, Str. Pajura, Str. Gării de Nord şi Str. Ştirbei Vodă.
Pentru colectarea selectivă a plasticului/metalului, sticlei şi hârtiei/cartonului, compania Romprest - prestatorul serviciului de salubritate din Sectorul 1 - distribuie către asociaţiile de proprietari aproape 50.000 de saci lunar.
Până la sfârşitul anului, Primăria Sectorului 1 şi-a propus să extindă programul de pre-colectare selectivă la domiciliu şi în zona centrală - Calea Dorobanţi, Bd. Iancu de Hunedoara, precum şi în cartierul Dămăroaia.
Conştientizarea colectării selective a prins mai greu în rândul adulţilor care încă mai aruncă la comun deşeurile menajere cu celelalte tipuri de deşeuri reciclabile.
Succesul programului s-a datorat copiilor care, încă de la grădiniţă, au fost familiarizaţi cu conceptul de colectare selectivă. Primăria Sectorului 1 a iniţiat, încă din 2009, mai multe campanii de informare prin care elevii au fost învăţaţi cum, şi mai ales, de ce este bine ca deşeurile să fie colectate selectiv. 'Eco Rockfest', 'Lumea Ta? Curată!', O şcoală curată, un oraş curat!' sunt doar câteva dintre campaniile care şi-au propus formarea în rândul copiilor a obiceiului de a recupera materialele reciclabile atât la şcoală, cât şi în timpul liber, valorizând astfel respectul acestora faţă de natură şi mediu.
De asemenea, toate unităţile de învăţământ din Sectorul 1 (grădiniţe, şcoli, licee) beneficiază de un program de colectare selectivă (hârtie-carton şi plastic).
Totodată, Compania Romprest a amplasat pe domeniul public, în peste 500 de puncte fixe (zone aglomerate din sector: parcuri, mari intersecţii), recipiente moderne destinate colectării diferenţiate a celor trei tipuri de deşeuri: hârtie şi carton, plastic&metal şi sticlă.
Bucureşti, 20 mai 2014
Serviciul Imagine, Cultură, Presă şi Informatică