Comunicat de presă - FDSC

•  Comunicate
237 afişări

ONGFest 2014. Pentru combaterea discursului urii Peste 140 de ONGuri au întâmpinat sâmbătă și duminică vizitatorii parcului Herăstrău. A avut loc ONGFest, Festivalul Național al Asociațiilor și Fundațiilor, organizat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Festivalul are loc în fiecare an și promovează spiritul civic, toleranța, voluntariatul și alte teme sociale în rândul oamenilor.

44c82c8c-a725-4455-bf91-301cc014ec5c

Tematica evenimentului de anul acesta a fost combaterea discursului instigator la ură. 'România are nevoie de discurs constructiv', spune Angela Filote, șef al Reprezentanței Comisiei Europene la București, în sesiunea de deschidere a evenimentului ce a avut loc  vineri, 9 mai, la Palatul Parlamentului. 'Dacă reușim să evoluăm de la discursul urii la discursul încrederii, al acceptării, este un mare pas înainte.'

Unul dintre principalele canale de diseminare a discursului urii este mass-media. În cadrul ONGFest au avut loc două dezbateri pe această temă la care au fost invitați jurnaliști și reprezentanți ai ONGurilor. 'Mass-media fără scrupule, se cațără pe acest tip de discurs. Una dintre temele care reprezintă umanitatea este repulsia sau frica de celălalt. Asta este o temă atât de ușor de exploatat în creierul omului de aceea este foarte des folosită de mass-media.' este de părere Cristian Pantazi, redactor-șef Hotnews.ro.

Un rol important în transmiterea discursului ofensator sunt reprezentanții partidelor politice. 'Când vorbim despre femei, purtătorii acestui tip de discurs sunt politicienii ', este de părere Cosmin Prelipceanu, redactor-șef Digi24. Una dintre concluziile dezbaterii la care acesta a participat subliniază faptul că discursul urii în mas-media servește și este întreținut de mediul politic. Un public divizat în tabere, cu cetățeni incitați unii împotriva altora creează un mediu în care voturile sunt mai ușor de strâns. De cele mai multe ori, totul se petrece pe fondul lipsei de idei, programe și realizări.

Istvan Haller, membru în Colegiul director al CNCD, a declarat la rândul său: 'o mică parte a persoanelor discriminate se plâng la CNCD și din păcate, o și mai mică parte se duc în instanță'.  A precizat de asemenea că 'este nevoie de o mai mare activitate a organizațiilor și în acest sens, de a trimite petiții, de a merge în instanță, de a solicita daune. Și atunci eventual acele persoane care utilizează în mod frecvent [discursul ofensator] să se gândească de zece ori dacă mai fac așa ceva sau nu, în public măcar.' Dezbaterea a fost organizată de FDSC și ActiveWatch și găzduită de UNICEF în casa ONU.

În parc au avut loc mai multe evenimente și activități. Vizitatorii au fost invitați într-un traseu cu indicii în care au aflat mai multe despre activitățile organizațiilor neguvernamentale, consecințele discursului urii și câteva modalități de combatere a acestuia. Una dintre atracțiile traseului a fost Cutia Albastră — Schimbă-ți Starea, o instalație pusă la dispoziție de Asociația Delivering Life. Cu ajutorul său, participanții au avut ocazia să diferențieze efectele discursului ofensator și a celui pozitiv, la nivel emoțional. Tot pe această temă, asociația E-Romnja a așezat în calea trecătorilor o serie de pancarde cu mesaje pentru combaterea discursului urii adresat femeilor rome. Biblioteca vie organizată de asociația ACCEPT și flash-mob-ul organizat de Organizația Suedeză pentru Ajutor Umanitar Individual, sunt alte exemple de activități pe această temă.

În total peste 100 de momente artistice și educative au animat parcul Herăstrău acest week-end. Totul într-un cadru propice pentru evoluție în domenii ce ne privesc pe fiecare dintre noi.

Mai multe detalii despre organizațiile participante și înregistrările integrale a două dintre dezbateri se găsesc pe www.ongfest.ro .

Festivalul a fost finanțat prin granturile Spațiului Economic European  2009 — 2014, programul Fondul ONG în România.

Trimite-ne comunicatul tau

Comentează