SNMF: 'Fii Sănătos! Fii Responsabil! Vaccinează-te!'

'Sănătatea nu este un moft, ci o responsabilitate a noastră, a tuturor!' Acesta a fost unul dintre avertismentele transmise de specialiştii care au participat la dezbaterea organizată astăzi (28 aprilie) în Bucureşti, cu ocazia 'Săptămânii Internaţionale a Vaccinării', o campanie de conştientizare a importanţei vaccinării, organizată de Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF), în parteneriat cu Oameni şi Companii.
Derulată în perioada 24 - 30 aprilie 2014 şi purtând mesajul 'Fii Sănătos! Fii Responsabil! Vaccinează-te!', campania este, de fapt, o iniţiativă a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care marchează, la fiecare sfârşit de aprilie, acest eveniment.
După primele două dezbateri, ce au avut loc la Cluj şi la Târgu Mureş, campania a continuat la Bucureşti, cu discuţii interactive, urmate de o conferinţă de presă, la care au participat specialişti de marcă: dr. Victor Olsavszky, şeful Biroului OMS din România, prof. dr. Adrian Streinu Cercel, preşedintele Comitetului Naţional de Vaccinologie, dr. Gindrovel Dumitra, coordonator - Grupul de Vaccinologie al SNMF, dr. Sandra Alexiu, vicepreşedinte SNMF, membru CNV şi al Grupului de Vaccinologie al SNMF şi dr. Laszlo Attila, membru în Comisia de Sănătate din Senat.
Beneficiile vaccinării şi riscurile la care se expun cei care decid să nu se vaccineze au fost principalele teme abordate de specialişti, care şi-au însoţit argumentele cu studii şi statistici bine documentate. Dr. Victor Olsavszky, şeful Biroului OMS din România, a arătat că este nevoie de o campanie pe termen lung, care să aibă ca obiectiv schimbarea mentalităţilor privind vaccinarea până în anul 2020 şi atingerea ratei de acoperire vaccinală de 95%. Olsavszky a precizat că apariţia unor efecte adverse este unul dintre clişeele ce favorizează scepticismul faţă de vaccinuri. 'Este un clişeu fără bază reală, absolut fals, nu se lansează pe piaţă vaccinuri care prezintă efecte secundare în proporţie mai mare de 1%', a insistat reprezentantul OMS.
La rândul său, prof. dr. Adrian Streinu Cercel a susţinut că liderii de opinie ar trebui să încerce să refacă încrederea în vaccinare, invocând exemple concrete şi statisticile alarmante existente, cu atât mai mult cu cât succesul în sănătatea publică se bazează pe încrederea publică. Cercel a subliniat că vaccinurile au dus la eradicarea variolei şi la eliminarea poliomelitei, boli care făceau câte 5 milioane de victime anual. Potrivit lui Streinu-Cercel, înainte de 1989, procentul celor vaccinaţi era mult mai mare - 98%, vaccinarea fiind obligatorie. 'Vaccinurile sunt sigure şi eficace! Trebuie să înlăturăm teama de vaccin, care a devenit mai mare decât frica de boală', a atras atenţia preşedintele Comitetului Naţional de Vaccinologie.
Dr. Gindrovel Dumitra a prezentat diferenţa dintre eradicarea unei boli şi eliminarea sa (virtuală), subliniind necesitatea continuării vaccinării împotriva unor boli, chiar dacă ele, pentru moment, nu mai există. Dumitra a mai spus şi că, în prezent, există peste 4000 de studii ştiinţifice, care infirmă legătura dintre vaccinare şi autism.
Medicul de familie are nevoie de mai multe instrumente de informare şi de creşterea numărului de vaccinuri, incluse în Programul Naţional de Imunizare. Aceasta a fost una dintre concluziile studiului prezentat, în cadrul dezbaterii din Capitală, de dr. Sandra Alexiu. Potrivit acesteia, este nevoie de educaţie medicală, inclusiv în rândul copiilor, prin joc, de materiale de informare şi de un sistem mai flexibil de raportare a vaccinărilor.
Pentru introducerea gratuităţii în cazul unor vaccinuri opţionale a pledat, în discursul său, dr. Laszlo Attila, membru în Comisia de Sănătate din Senat. Importantă este, în opinia senatorului, şi funcţionarea Institutului Cantacuzino, pe care îl consideră de o importanţă strategică.
'Săptămâna Internaţională a Vaccinării' continuă cu următoarele evenimente şi acţiuni:
-Seminarii medicale pentru medicii de familie (Ateliere practice pentru medici de familie, pe problematica vaccinării, Medical Forum, Sesiune de vaccinologie, în cadrul Conferinţei de Medicina Familiei, din Alba Iulia, Focus Grup -Bucureşti, Curs de vaccinologie pentru medicii de familie din Arad)
-Lansarea Portalului Grupului de Vaccinologie al SNMF, www.Vaccinologie.ro, dedicat medicilor de familie, pe tema vaccinării
-Promovare media şi online (www.snmf.ro, www.formaremedicala.ro, www.medicalmanager.ro, www.aliantapentrusanatate.ro, www.administratie.ro, www.edumanager.ro, www.comunipedia.ro, www.machiavelli.ro, www.unica.ro, www.avantaje.ro, http://baby.unica.ro, http://www.agerpres.ro/ots, www.tarusmedia.ro)
-Distribuţie materiale informative către pacienţi (Bucureşti, Iaşi, Cluj, Arad)
-Distribuţie materiale informative către toţi medicii de familie din România
-Lansarea paginii dedicate vaccinării în portalul www.Edumedical.ro. Portalul a fost creat sub egida SNMF, fiind un instrument de comunicare eficient, între medicii de familie şi pacienţi
-Emisiuni Radio şi TV dedicate: Radio România, Antena 3 (miercuri 23 aprilie), Realitatea TV (duminică, 27 aprilie).
Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) este o organizaţie profesională, ştiinţifică, nonguvernamentală, apolitică, de drept privat, cu personalitate juridică, constituită din organizaţii judeţene, cu personalitate juridică, ale medicilor de familie din toată ţara.
Oameni şi Companii este cea mai mare organizaţie din România, specializată în comunicare directă, personalizată, business-to-business, business-to-professionals şi business-to-communities.