Regizorul Robert Dornhelm vine la proiecţia filmului său Recviem pentru Dominic de la Cinema PRO

Premiera românească a filmului are loc după 25 de ani

Regizorul Robert Dornhelm va fi prezent la Bucureşti în cadrul proiectului 'După 25 de ani', realizat, sub egida EUNIC, de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Forumul Cultural Austriac, Asociaţia Culturală Musikforum Europa, Sub Înaltul Patronaj al Ambasadei Republicii Austria la Bucureşti şi al Consulatului Onorific al Republicii Austria la Timişoara, în colaborare cu Goethe-Institut, Centrul Ceh, Institutul Polonez, cu sprijinul BCR.

Regizorul va discuta cu publicul după proiecţia filmului său Recviem pentru Dominic, programată luni, 22 decembrie 2014, ora 19.00, la Cinema PRO (Str. Ion Ghica nr. 3). La dezbaterea care va avea loc după proiecţie, la ora 20.30, va participa, alături de regizor, criticul de film Irina-Margareta Nistor.

Robert Dornhelm (n. 1947, Timişoara) reprezintă un simbol al evadării de sub regimul comunist, prin creaţia şi biografia sa. Destinul său l-a purtat din România în Austria şi SUA, unde cariera să cinematografică a obţinut recunoaşterea internaţională, fiind apreciat pentru filmele War and Peace (2007), The Ten Commandments (2006) documentarul The Children of Theatre Street (1977 - pentru care a primit o nominalizare la Premiile Oscar) sau miniseriile de televiziune Anne Frank: The Whole Story (2002 - distinsă cu Premiul Emmy) şi Spartacus (2004).

Recviem pentru Dominic (1990) prezintă evenimentele petrecute în România în decembrie 1989, spunând povestea lui Dominic Paraschiv, inginer la o fabrică din Timişoara, care a murit în timpul Revoluţiei. Numit 'măcelarul de la Timişoara', el a fost împuşcat şi batjocorit, fiind acuzat pe nedrept de uciderea a 80 de oameni. Filmul cuprinde imagini filmate în timpul celor mai fierbinţi săptămâni din perioada decembrie 1989 - ianuarie 1990. Recviem pentru Dominic a fost nominalizat la Globurile de Aur şi la Independent Spirit Awards pentru cel mai bun film străin. Filmul este produs de Norbert Blecha şi Terra Film Group. Din distribuţie fac parte Georg Hoffmann-Ostenhof, Georg Metzenrad, Felix Mitterer, Werner Prânz, Antonia Rados, August Schmölzer, Viktoria Schubert, Angelica Schütz şi Nikolas Vogel.

Proiecţia de la Cinema PRO are loc în cadrul proiectului 'După 25 de ani', care debutează la Viena (17 decembrie) şi continuă la Timişoara (19 decembrie) şi Bucureşti (22 decembrie), aducând în atenţia  publicului, prin intermediul filmului Recviem pentru Dominic, evenimentele din decembrie 1989. Proiecţiile de la Viena şi Bucureşti vor fi urmate de dezbateri despre Revoluţia Română într-un context simbolic. La Timişoara, proiecţia filmului Recviem pentru Dominic va avea loc vineri, 19 decembrie 2014, de ora 18.00, la sala Capitol a Filarmonicii Banatul, prilej cu care Robert Dornhelm va primi Titlul de Cetăţean de Onoare din partea primarului municipiului Timişoara. De la ora 19.30 va avea loc concertul Requiem în re minor de Wolfgang Amadeus Mozart, în interpretarea Corului şi Orchestrei Filarmonicii Banatul. Filmul şi concertul vor fi proiectate pe două ecrane amplasate în Piaţa Victoriei.

Seria 'După 25 de ani'stimulează memoria colectivă pe un traseu de locuri şi date istorice reprezentative pentru evenimentele din România. Timişoara a fost primul oraş care s-a declarat liber pe 20 decembrie 1989, manifestările publice din centrul oraşului transformându-se într-o puternică mişcare anticomunistă. Ulterior, revoltele s-au mutat la Bucureşti. Aici pe 22 decembrie au avut loc cele mai sângeroase evenimente din timpul Revoluţiei.

Accesul publicului la proiecţia de la Cinema PRO este liber. Vă rugăm să confirmaţi participarea la adresa film@icr.ro până la data de 18 decembrie 2014.

Film prezentat în limba germană cu subtitrare în limba română şi în limba engleză.

La Viena evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român de la Viena, Ambasada României la Viena, cu sprijinul Asociaţiei Culturale 'Musikforum Europa'Arad, al Forumului Cultural Austriac din Bucureşti şi al BCR. Evenimentul de la Timişoara este organizat de Primăria Municipiului Timişoara, Casa de Cultură a Municipiului Timişoara, Institutul Cultural Român de la Viena, Forumul Cultural Austriac, Filarmonica Banatul Timişoara, Asociaţia Culturală 'Musikforum Europa'Arad, sub înaltul patronaj al Ambasadei Republicii Austria la Bucuerşti şi al Consulatului Onorific al Republicii Austria la Timişoara, cu sprijinul financiar al BCR.