Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Constanta au dispus trimiterea în judecată:

În stare de arest preventiv a inculpaţilor:

IONESCU RĂZVAN ALEXANDRU, consilier superior în cadrul APIA - Centrul judeţean Constanţa, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor concurente de:

- Fals material în înscrisuri oficiale (22 de infracţiuni).
- Folosire de documente ori declaraţii false care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene (şapte infracţiuni).
- Tentativă la folosire de documente ori declaraţii false care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene.
- Înşelăciune (şapte infracţiuni).
- Tentativă la înşelăciune.
- Fals intelectual (două infracţiuni).
- Constituire a unui grup infracţional organizat.

MIHAI IONUT VALENTIN, funcţionar public în cadrul APIA - Centrul Local Hârşova, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor concurente de:

- Fals material în înscrisuri oficiale (patru infracţiuni).
- Folosire de documente ori declaraţii false care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene.
- Complicitate la folosire de documente ori declaraţii false care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene.
- Înşelăciune, în formă continuată.
- Complicitate la înşelăciune.
- Favorizarea făptuitorului.
- Constituire a unui grup infracţional organizat.

VRÂNCEANU MARIAN, secretar al comunei Ciobanu, jud. Constanta, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor concurente de:

- Fals intelectual, în formă continuată (două infracţiuni).
- Fals material în înscrisuri oficiale.
- Complicitate la folosire de documente ori declaraţii false care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene (două infracţiuni).
- Complicitate la înşelăciune (două infracţiuni).
- Instigare la fals material în înscrisuri oficiale.
- Instigare la fals în declaraţii.
- Favorizarea făptuitorului.
- Constituire a unui grup infracţional organizat.

Şi în stare de libertate a inculpaţilor:

IACOBESCU ADRIAN, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor concurente de:

- Fals material în înscrisuri oficiale (cinci infracţiuni).
- Folosire de documente ori declaraţii false care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene (trei infracţiuni).
- Înşelăciune (trei infracţiuni).
- Constituire a unui grup infracţional organizat.

IACOBESCU CLAUDIU, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor concurente de:- Complicitate la folosire de documente ori declaraţii false care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene (două infracţiuni).

- Complicitate la înşelăciune (două infracţiuni).
- Participaţie improprie la folosire de documente ori declaraţii false care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene.
- Participaţie improprie la înşelăciune.
- Constituire a unui grup infracţional organizat.

În rechizitoriul întocmit procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2012, inculpaţii Ionescu Răzvan Alexandru, Iacobescu Adrian şi Iacobescu Claudiu, au constituit un grup infracţional organizat cu scopul comiterii mai multor infracţiuni îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, dar şi de înşelăciune, grupare la care au aderat ulterior şi ceilalţi doi inculpaţi: Mihai Ionuţ Valentin respectiv Vrânceanu Marian.

Gruparea a fost condusă de către inculpatul Ionescu Răzvan Alexandru care, în virtutea funcţiei sale, deţinea informaţiile privind suprafeţele de teren pentru care se puteau solicita subvenţii, în sensul că nu fuseseră introduse la plată.

Inculpaţii Iacobescu Adrian şi Iacobescu Claudiu aveau sarcina de a racola persoane cu statut social modest care să fie folosite pentru formularea cererilor unice de plată, de a falsifica adeverinţele din care să rezulte că aceste persoane exploatau teren în judeţul Constanţa, dar şi de a retrage sumele de bani plătite în contul acestora.

În realitate, presupuşii fermieri erau persoane fără adăpost, provenite din centrele de plasament, racolate şi folosite de funcţionarul respectiv numai pentru a obţine ilegal fonduri, pe baza unor documente falsificate, în numele persoanelor respective, acte ce atestau că aceştia deţineau şi lucrau terenuri agricole.

De asemenea, inculpatul Ionescu Răzvan Alexandru afla datele când în conturile falşilor fermieri erau virate subvenţiile de la bugetul de stat şi comunica aceste aspecte coinculpaţilor Iacobescu Adrian şi Iacobescu Claudiu, pentru ca aceştia să poată retrage în numerar sumele respective.

Inculpatului Ionescu Răzvan Alexandru îi revenea şi sarcina de a completa cererile şi celelalte formulare necesare obţinerii subvenţiilor de la bugetul UE şi de la bugetul naţional.

Mai mult, acesta avea sarcina de a împiedica descoperirea activităţii infracţionale, prin folosirea unor adeverinţe care să prevină efectuarea unor controale în teren ori prin completarea, în funcţie de necesităţi unor formulare de modificare sau de retragere a suprafeţelor ori de transfer a exploataţiei.

Toată această schemă elaborată a fost de natură să asigure succesul operaţiunii frauduloase, păgubitoare pentru bugetul general al Uniunii Europene şi pentru bugetul de stat, dar şi să diminueze descoperirea ei şi tragerea la răspundere penală a autorilor.

Faţă de inculpaţii Iacobescu Claudiu şi Iacobescu Adrian, judecătorii Tribunalului Constanţa, la solicitarea procurorilor, au dispus măsura arestării preventive, în lipsă, pe o perioadă de 30 de zile de la data punerii în executare a mandatelor.

Inculpaţii Şerban Laura, Lemnaru Petru Sorin, Suciu Ioan şi Ene Marian au încheiat cu procurorii anticoruptie câte un acord de recunoaştere a vinovăţiei.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a comunicat, în cursul urmăririi penale, că se constituie parte civilă în cauză cu suma de 3.211.048,18 lei (713.566,26 euro).

În cauză, a fost dispusă măsura sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri ce aparţin inculpaţilor: Ionescu Răzvan Alexandru, Iacobescu Adrian şi Iacobescu Claudiu.

Procurorii au beneficiat de sprijin din partea Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa şi a Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă din cadrul MAI.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanţa, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected].

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.