COD GALBEN: 12-06-2021 ora 10 Intre 13 iunie, ora 02:00 – 13 iunie, ora 10:00Fenomene vizate se va semnala 13 iunie, ora 02:00 – 13 iunie, ora 10:00Fenomene vizate COD GALBEN: 13-06-2021 Intre 00:50 si 02:00 se va semnala local averse ce vor depăși 25...35 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului in Județul Timiş;

MRU: Fabrica de Vagoane Astra din Arad este o poveste de succes a industriei româneşti

Mihai-Răzvan Ungureanu, Senator de Arad: 'Fabrica de Vagoane Astra din Arad ne dă un motiv de speranţă: industria românească n-a murit. A intrat în faliment în anul 2011,însă după privatizare compania a ajuns pe profit. În anul 2014 Fabrica de Vagoane Astra din Arad a reuşit performanţa de a onora comenzi în Europa şi America Latină; poate realiza toate tipurile de vagoane de călători. Este un succes românesc care trebuie repetat. Un investitor autohton a dovedit că industria românească mai are multe de oferit - calitate, profesionalism şi progres. Eforturile de a pune pe picioare o companie aflată în faliment şi rezultatele excepţionale au fost răsplătite pe măsură. La sfârşitul anului trecut,în premieră în România, compania arădeană a primit distincţia Meritul Industrial şi Comercial în grad de Comandor.
Rămâne inevitabilă privatizarea companiilor industriale de stat, care nu mai aduc profit şi care produc şomeri. Fabricile româneşti care nu mai pot fi susţinute financiar trebuie să intre urgent într-un proces de privatizare. Reamintesc că Astra Arad a fost naţionalizată în 1948. Industria românească trebuie pusă pe picioare, în mod cinstit şi transparent, prin privatizări corecte. România are nevoie de acei investitori care pot dezvolta un sector profitabil, pentru a crea locuri de muncă, creştere şi dezvoltare economică. Trebuie să înceteze jaful şi corupţia din industria românească: companiile industriale româneşti au ajuns ruine după ce au fost vândute la preţuri de nimic.
Fabrica Astra din Arad are de livrat un număr mare de vagoane, dar pe care le prelucrează şi le asamblează un număr redus de lucrători. Avem penurie de muncitori, care părăsesc România pentru salarii mai bune în alte ţări. Nu există suficienţi muncitori calificaţi pentru că nu mai există şcoli profesionale, iar cei puţini care au o meserie în domeniu refuză salariile mici pe care România le oferă astăzi. Dezvoltarea sistemelor de educaţie şi cercetare în domeniu, corelarea ofertei educaţionale cu cerinţele actuale de pe piaţa forţei de muncă, promovarea şcolilor şi claselor profesionale, toate trebuie să facă parte din reforma sistemului educaţional. Şi cum ne păstrăm muncitorii calificaţi în ţară? Prin dezvoltarea acelor industrii care pot garanta locuri de muncă stabile şi avantajoase.
Avem potenţial şi resurse pentru a dezvolta industria românească. Întrebarea este: cine investeşte într-o ţară coruptă, cu o taxare şi o birocraţie care pun la încercare orice plătitor corect de taxe, şi într-o ţară în care infrastructura nu există, deşi este un criteriu de bază în dezvoltarea oricărei industrii? Riscăm să ne pierdem şansele de a dezvolta industria românească.'