COMUNICAT

În urma acţiunilor din data de 16.05.2014, derulate de procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi poliţiştii din cadrul DGPMB, s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de 17 de persoane fizice pentru săvârşirea în formă continuată a infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani.

În ordonanţa de punere în mişcarea acţiunii penale s-a reţinut că, în perioada 2012-2014, în baza aceleiaşi rezoluţiuni infracţionale, inculpaţii, prin intermediul SC SDS Interpharma SRL, au efectuat livrări intracomunitare de bunuri (produse farmaceutice, preponderent medicamente utilizate în tratarea diferitelor forme de cancer, a bolilor autoimune, sindrom HIV/ SIDA, a bolilor psihice şi hepatitei) în valoare totală de aproximativ 160 milioane de lei, bunuri pe care le colectau de pe piaţa neagră, fără documente justificative (provenite din spitale, farmacii sau ţări precum Turcia şi Ucraina).

Pentru a asigura trasabilitatea medicamentelor şi pentru a reduce sarcina fiscală aferentă veniturilor, inculpaţii au înregistrat în documentele financiar contabile şi în documentele justificative fiscale operaţiuni nereale de achiziţii de medicamente de pe teritoriul naţional, de la societăţi comerciale afiliate sau fantomă, în acest fel stabilind cu rea-credinţă taxa pe valoare adăugată deductibilă în cuantum de 11.554.242 lei (pentru care a solicitat rambursarea sumei negative) şi sustrăgându-se de la plata impozitului pe profit aferent cheltuielilor nereale în cuantum de 21.102.086 lei.

În scopul disimulării provenienţei, circuitului şi proprietăţii asupra sumelor de bani (în cuantum de 56.872.261 lei în anul 2013) obţinute din aceste activităţi ilicite, acestea au fost transferate prin mai multe circuite financiare frauduloase (utilizând transferuri succesive prin societăţi cu comportament de tip fantomă controlate de inculpaţi), până la retragerea lor în numerar.

În cauză s-a dispus reţinerea a 17 inculpaţi, iar 14 dintre ei vor fi prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă, respectiv AZIZ IMRAN, SIRIN IBRAHIM, TEUCĂ GEORGE-BOGDAN, ŢIGĂNUŞ-NIŢĂ MAURA, STOIAN GHEORGHIŢĂ, RUJOIU STELIANA-MARIA, DONCEAG GABRIEL, GHEORGHE ALEXANDRU CRISTIAN, CHELEŞ TEODOR ŞERBAN, VLAD MARIUS ALINEL, ŞTEFAN AURAŞ-ILIE, GRASU CONSTANTIN, RĂBÂNCĂ OVIDIU CONSTANTIN şi DUMITRU CRISTIAN.

În prezenţa cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii şi al ANAF - Direcţia Generală Antifraudă Fiscală.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

COMPARTIMENTUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE DIN CADRUL PARCHETULUI DE PE LÂNGĂ TRIBUNALUL BUCUREŞTI