(21.10.2014)

REF: Andreea Paul: "Surprizele năucitoare ale programului prezidenţial al PSD, deconspirate"

Analiza programului candidatului la preşedinţie PSD surprinde prin contradicţiile dureroase dintre faptele lui Ponta ca Premier şi promisiunile ca Preşedinte. Mirarea nu e prea mare. Să nu uităm că deputatul Ponta a avut mari dificultăţi de a convieţui cu Premierul Ponta.

Ascensiunea de la deputatul Ponta la Premierul Ponta a fost o gaură neagră în politica românească. Aspiraţia de la Premierul Ponta la Preşedintele Ponta este un dezastru. Ca deputat nu a făcut mare lucru. Activitatea parlamentară a deputatului Victor Ponta în cifre: 21 de luări de cuvânt şi 4 propuneri legislative iniţiate. Nimeni nu a uitat că Roşia Montană chiar l-a aruncat într-o contradicţie cu propria lui persoană, ca deputat şi premier.

Faptele concrete ale Premierului se contrazic acum grav cu vorbele goale din  cursa prezidenţială.  Ca premier nu şi-a respectat promisiunile. Ca Preşedinte nici atât. Va trăda românii aşa cum şi-a trădat toţi partenerii de drum. Activitatea ca premier şi promisiunile din programul candidatului la preşedinţie sunt în neconcordanţă. Preşedintele Ponta promite exact ceea ce nu a fost capabil să facă Premierul Ponta.

Iată dovezile:
1. Premierul Ponta a crescut rata sărăciei.  Gradul de sărăcie şi excluziune socială în 2012 şi în 2013 - cu Ponta Premier şi PSD la guvernare, au fost mai mari decât în anul 2011. O confirmă datele oficiale ale Eurostat. Preşedintele Ponta promite acum o strategie naţională de luptă împotriva sărăciei (p.16).

2. Premierul Ponta a introdus şi majorat 36 de taxe, fără nicio analiză de impact, care au dus la creşterea preţurilor şi au sărăcit şi mai tare românii. Preşedintele Ponta promite un stil de guvernare în care se menţine un echilibru între creşterea economică şi reparaţiile sociale (p.16), reducerea numărului de taxe şi a birocraţiei fiscale (p. 21).

3. Premierul Ponta impozitează în plus agricultorii cu 16% pe veniturile din creşterea şi exploatarea animalelor, din cultura plantelor şi din valorificarea produselor agricole. Mai mult, din subvenţiile de la stat pentru fermieri 16% ajung tot în buzunarul guvernului. Ponta a introdus şi CAS-ul de 5,5 puncte procentuale pe veniturile din arendă. Preşedintele Ponta promite transformarea României în 'Grânarul Europei' şi susţinerea agriculturii (p. 21).

4. Rata şomajului în rândul tinerilor până în 25 de ani a crescut cu Ponta la guvernare, de la 22,6% în 2012, la 23,7% în anul 2013, conform Eurostat.   Preşedintele Ponta promite  stimularea tinerilor care studiază în străinătate să revină în ţară (p. 23) şi crearea de noi locuri de muncă pentru tineri (p. 24).

5. Premierul Ponta a tăiat investiţiile publice cu aproape o cincime în primele 8 luni ale anului şi a falimentat firmele româneşti. Din 2012, până în prezent, 320 mii de companii şi-au închis definitiv porţile. Peste 75 de mii de firme private s-au închis de la începutul anului 2014 până în prezent, la care se adaugă alte 18 mii de firme intrate în insolvenţă în acest an. Preşedintele Ponta promite să facă din România un centru industrial est-european (p.19). Ponta spune, în programul său, că în următorii 10 ani România poate intra în top 15 ţări europene cele mai competitive economic şi în top 40 ţări din lume din acest punct de vedere (p. 21).

6. Oltchim sau RAAN au fost băgate în insolvenţă.  Privatizările CFR şi Oltchim au eşuat lamentabil. Regiuni întregi au fost distruse de PSD, fără perspective alternative de dezvoltare. 20 de mii de locuri de muncă s-au pierdut numai din tăierea banilor pentru investiţii în infrastructură. Dar Preşedintele Ponta promite continuarea Planului Naţional de Investiţii, prin stimularea investiţiilor cu valoare adăugată ridicată, care să multiplice crearea de locuri de muncă şi valoarea socială adăugată în zonele unde acestea se localizează (p. 22).

7. S-a ales praful de mândria Premierului Ponta de a fi bun român în cazul evaziunii fiscale de 230 milioane euro la Lukoil şi a intervenit peste procurori pentru ridicarea sechestrului. Premierul a semnat un Memorandum cu Rompetrol prin care statul român nu îşi mai încasează datoria de circa 660 milioane dolari de la kazahi, închizând escrocheria deceniului din 2003 a Premierului Năstase. A uitat de români şi de drepturile lor. Preşedintele Ponta a promis un stat care îşi plăteşte datoriile la timp şi un stat apărător al intereselor românilor în relaţia cu marile companii (p. 18).

8. Premierul Ponta se joacă de-a desenatul autostrăzilor pe hartă.  În anul 2014 nu a fost finalizat nici măcar un kilometru de autostradă. Preşedintele Ponta promite mari proiecte de investiţii în infrastructură, în special în autostrăzi (p. 22).

9. Premierul Ponta a dat cu economia ţării de pământ.  În primul trimestru din anul 2014 economia a scăzut cu 0,2% faţă de trimestrul anterior, iar în trimestrul al doilea a scăzut cu 1% faţă de primul trimestru din 2014. Este cea mai mare scădere economică dintre toate statele membre UE, confirmată de Eurostat. Preşedintele Ponta promite creştere economică de peste 3% în fiecare an, pentru a deveni 'economia de top a Europei de Est' (p.19).

10. Premierul Ponta a tăiat de la sănătate 265 mil. de lei la a doua rectificare bugetară din acest an. Mai mult a închis unităţi medicale, inclusiv strategice, de producere de vaccinuri. Spitalul de Ortopedie, Traumatologie şi Recuperare Medicală din Eforie Sud, care funcţiona din 1908, a fost distrus în 2013 de guvernarea PSD pentru o miză pur imobiliară, pentru că terenul pe care funcţiona spitalul are circa 17 hectare. Preşedintele Ponta promite continuarea redeschiderii spitalelor şi construirea noilor spitale regionale (p. 25).

Premierul Ponta s-ar fi putut cabla mai repede şi mai pragmatic la realităţile romaneşti dacă ar fi citit Strategia Naţională de Competitivitate. Păcat că nu i-a atras nimeni atenţia Premierului Ponta, măcar vreun consilier mai breaz din echipa lui, că nu e bine să fie în contradicţie cu Strategia Naţională de Competitivitate 2014-2020 (SNC), pe care Guvernul însuşi l-a redactat şi trimis Comisiei Europene şi unde se spun lucrurile mai clar şi mai obiectiv:

În ciuda creşterii economice, România este o ţară cu probleme sociale deosebite, îndeosebi privind: ponderea mare a populaţiei aflate în sărăcie şi risc de excluziune socială; rata abandonului şcolar mult mai ridicată faţă de nivelul european; ponderea redusă a populaţiei cu studii superioare; îmbătrânirea populaţiei/ forţei de muncă din cauza migraţiei tinerilor şi a scăderii natalităţii; nivel redus de educaţie al populaţiei, care poate conduce la şomaj şi afecta bunăstarea pe termenlung. (p. 23 - SNC).

Infrastructura de afaceri nu este atractivă pentru dezvoltarea proiectelor investitorilor: rutele de transport sunt foarte slab dezvoltate (îndeosebi cele rutiere) sau nevalorificate (îndeosebi cele fluviale interne); multe capacităţi industriale sunt energointensive; birocraţia este excesivă; calificările nu sunt adecvate cerinţelor pieţei muncii; reconversia greoaie către ocupaţii productive şi creatoare de valoare adăugată a ponderii foarte ridicate a forţei de muncă activă în agricultură, silvicultură şi pescuit; finanţarea redusă prin organizaţii nebancare; finanţarea exporturilor este nesemnificativă în totalul împrumuturilor către IMM (p. 23 -SNC).

Povara accentuată a reglementărilor guvernamentale îşi spune cuvântul asupra mediului de afaceri, iar accesul la servicii de e-guvernare este redus. Pe de altă parte, numărul de taxe şi de plăţi ale acestora este excesiv, administraţia care colectează taxele este ineficientă, taxarea excesivă are un efect negativ asupra stimulentelor de a înveşti sau de a participa la forţa de muncă, iar nivelul de colectare a taxelor este redus şi economia subterană este excesivă (p. 29 -  SNC).

România a ajuns la o etapă a dezvoltării în care se manifestă aşa-numita 'capcană a ţărilor cu venituri medii', caracterizată prin faptul că avantajele competitive chiar dacă sunt relativ avansate nu susţin în mod necesar platforma creşterii viitoare (p. 37 - SNC).

În concluzie,
Ponta este în contradicţie permanentă cu el însuşi.

Ponta ne promite mult şi face exact invers.

Ponta ratează problemele reale şi soluţia cheie pentru creşterea competitivităţii în România: educaţia.

Alternativa la vorba multă şi goală este lucrul bine făcut, accentul pe educaţie şi respectul pentru muncă şi investiţii, pentru fapte, adică omul Klaus Iohannis.

Andreea PAUL
Prim-Vicepreşedinte al PDL