Bucureşti, 10 februarie 2014

Democraţia Paritară şi Cetăţenia Europeană Activă sunt componente esenţiale ale Democraţiei Europene

Aceasta ar fi una dintre concluziile la care au ajuns reprezentanţii Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România şi ai Romanian Women's Lobby, participanţi la dezbaterea - consultare cu media organizată luni, 10 februarie 2014, ora 12,00, la sediul UZPR din Bucureşti, bd. Nicolae Bălcescu, nr. 21, et. 5, sect. 1.
Consultarea a avut loc în scopul definitivării unei strategii pentru ţara noastră de susţinere a Campaniei Europene pentru Democraţie Paritară şi Cetăţenie Europeană Activă: 'Nu există Democraţie Europeană Modernă fără Egalitate de Gen', campanie ce va fi lansată în curând şi în România.
'Democraţia europeană garantează drepturile civile şi politice şi dreptul la participare pentru toţi cetăţenii, adică asigurarea dreptului la vot şi asigurarea reprezentării politice şi publice a tuturor. Dezvoltarea unei Europe în care cetăţenii sunt implicaţi în procesul decizional înseamnă consolidarea democraţiei participative, rolul Media şi al ONG-urilor, ca organizaţii ale societăţii civile, fiind aici esenţial şi de necontestat' a declarat Doru Dinu GLĂVAN, preşedintele Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România.
'Opţiunea cetăţenilor de a veni sau nu să voteze la alegerile pentru Parlamentul European trebuie să fie conştientă. Fiind cetăţeni europeni, avem responsabilitatea de a participa la sistemul politic care, dacă, ne amintim de sprijinul primit în perioada de pre-aderare, ne-a apărat drepturile şi libertăţile! Aşa cum au spus Frances Moore Lappé şi Paul Martin Du Bois ŤDemocraţia nu este ce avem. Democraţia este ce FACEM.ť' a declarat Dina LOGHIN, preşedinta Romanian Women's Lobby - coordonatoarea Campaniei în România.
'Dacă suntem cetăţeni europeni democratici, atunci ne exercităm drepturile, dar ne şi asumăm responsabilităţile! Şi trebuie să facem acest lucru conştienţi de problematica de gen. Iar problemele de gen nu pot fi soluţionate decât prin reprezentare egală şi colaborare, în primul rând, pentru definirea acestora' a adăugat Georgeta ADAM - preşedintă a Asociaţiei Jurnalistelor din România şi vicepreşedintă a Romanian Women's Lobby.
'Aceasta este şi esenţa Democraţiei Paritare: ambele sexe să fie reprezentate oricând şi oriunde se iau decizii care le afectează viaţa. Democraţia paritară este un pas înainte spre o democraţie modernă, şi trebuie văzută atât ca o iniţiativă, cât şi ca o măsură de promovare a democraţiei participative şi de creştere a legitimităţii instituţiilor politice în general, inclusiv la nivel european' a concis Dina LOGHIN, Preşedinta Romanian Women's Lobby.
'Realizarea Democraţiei Paritare la nivel european va evidenţia valorile europene şi angajamentul politic privind egalitatea. Media şi cultura civică stabilesc locul oamenilor în viaţa publică, îi plasează în procesele politice şi îi încurajează să-şi dezvolte propriile puncte de vedere şi abilităţi în calitate de cetăţeni ai democraţiei. Întărirea culturii civice este o responsabilitate colectivă şi un act de dezvoltare morală colectivă, iar jurnaliştii ar trebui să-şi asume responsabilitatea de a ajuta, susţine sau chiar de a crea cultura civică. Valoarea jurnalismului este dată de atenţia acordată scopului unui discurs public sănătos, unui cetăţean mai înclinat spre participare, unei culturi civice care angajează cetăţenii, iar nu sonorităţii unui nume extrem de important' a declarat Georgeta ADAM - preşedintă a Asociaţiei Jurnalistelor din România şi vicepreşedintă a Romanian Women's Lobby.
'O perspectivă nouă asupra democraţiei, mai ales în contextul anului 2014, şi o mai mare atenţie în reflectarea rolurilor şi stereotipurilor de gen ar putea fi luate în considerare în Media, având în vedere că etica jurnaliştilor înşişi poate afecta perpetuarea stereotipurilor negative de gen' a adăugat Miron MANEGA, membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România şi autor al volumului de eseuri 'DE CE URÂM FEMEILE?', Editura Ştefan (2011).
În această idee, la întrebările, atât de des puse, 'De ce ar trebui mai multe femei în politică? Ce fac femeile în plus faţă de bărbaţi?', o replică potrivită ar putea fi 'De ce ar trebui să facă femeile mai mult decât bărbaţii?', iar un răspuns care să ne dea gândit ar putea fi 'O femeie va face ce trebuie, ce n-au făcut bărbaţii!' Acesta este punctul de plecare al strategiei de susţinere a Campaniei Europene pentru Democraţie Paritară şi Cetăţenie Europeană Activă: 'Nu există Democraţie Europeană Modernă fără Egalitate de Gen', campanie ce va fi lansată în curând şi în România.
O nuanţare la întrebarea: 'Sunt mai bune femeile decât bărbaţii?' a fost făcută de jurnalistul Miron Manega: 'Da, sunt mai bune şi mai eficiente, pentru că, în contextul lumii în care trăim, sunt mult mai determinate. Sunt mai atente la oportunităţi, vor să se afirme într-o lume care este încă a bărbaţilor. Ele au ceva de demonstrat... Să nu uităm că ansamblul monumental de la Tg. Jiu n-ar fi existat, poate, dacă nu era Aretia Tătărăscu, preşedinta Asociaţiei Femeilor din Gorj, ca să strângă fonduri. Şi dacă n-ar fi fost Miliţa Petraşcu, cea care i-a cedat lui Brâncuşi onoarea de a ridica acest complex. Oferta fusese făcută pentru ea. Dar organizaţiile feminine sunt cu adevărat importante atunci când afirmă valori fundamentale, care nu sunt nici ale femeilor, nici ale bărbaţilor. Sau, mai exact, sunt ale ambelor sexe în egală măsură'.
Consultarea cu reprezentanţii Media are loc în cadrul proiectului Campanie Europeană pentru Democraţie Paritară şi Cetăţenie Europeană Activă: Nu există Democraţie Europeană Modernă fără Egalitate de Gen, în care Asociaţia Romanian Women's Lobby este partenerul român în consorţiul de ONG-uri europene având ca lider de proiect The Mediterranean Institute of Gender Studies, Cipru, şi parteneri European Women's Lobby (Belgia), Forum 50% (Republica Ceha), Women Employment Information Centre (Lituania). Proiectul este finaţat de Programul 'Drepturi fundamentale şi cetăţenie' al Uniunii Europene / JUST/2011/FRAC/AG/2728. Pentru mai multe detalii despre proiect vă invităm să accesaţi http://paritydemocracy.eu
Câteva imagini de la această întâlnire cu media:
Despre Romanian Women's Lobby
Romanian Women's Lobby, creată la 5 septembrie 2007, a fost înfiinţată pentru a reprezenta coordonarea naţională a European Women's Lobby (EWL) şi este membră a European Women's Lobby (EWL) din 27 octombrie 2007.
Misiunea organizaţiei: promovarea şi potenţarea politicilor UE destinate întăririi drepturilor femeii ca drepturi ale omului şi egalităţii între femei şi bărbaţi în România şi Europa.
Obiectivele organizaţiei:
Promovarea egalităţii reale şi efective între femei şi bărbaţi în toate sferele vieţii publice şi în spatiul privat în România şi Europa.
Promovarea politicilor europene privind întărirea drepturilor femeii ca drepturi ale omului şi egalitatea între femei şi bărbaţi.
Dezvoltarea unui mediu favorabil egalităţii de gen în România.
Organizaţia, cu secretariatul la Iaşi, are 17 membri activi şi este condusă de un consiliu director alcătuit din Dina LOGHIN, Fundaţia Şanse Egale pentru Femei (ŞEF) - preşedintă şi patru vicepreşedinţi: Georgeta ADAM - Asociaţia Jurnalistelor din România, Laura ALBU - Fundaţia Centrul de Mediere şi Securitate Comunitară (CMSC) , Sile MOLDOVAN - Asociaţia pentru Promovarea Femeilor din România (APFR) şi Miruna PANTEL - Centrul de Dezvoltare Curriculară şi Studii de Gen FILIA.