Comunicat de presă - Liga Studenților din Universitatea 'Alexandru Ioan Cuza' din Iași

 •  Comunicate
160 afişări

Drepturile studenților de la 'Cuza', sub amenințarea unor studenți din Senat

1168a836-4572-44f0-b9d9-43b3ff739185

Liga Studenților din Universitatea 'Alexandru Ioan Cuza' din Iași (LS IAȘI) solicită Senatului Universității respectarea Legii Educației Naționale (nr. 1/2011) în ceea ce privește adoptarea Statutului Studentului, un document care adoptat necorespunzător legii, ar restricționa drepturile studenților din universitate.

Codul drepturilor și obligațiilor studenților, cunoscut drept Statutul Studentului, reprezintă prima inițiativă legislativă ce aparține 100% organizațiilor studențești și cuprinde drepturile și obligațiile studenților. Adoptat după mai bine de cinci ani de negocieri între ANOSR și Ministerul Educației, în luna aprilie a anului 2012 prin Ordin de Ministru (OMECTS 3666/2012), el are caracter de lege, fiind anexă a Legii Educației Naționale nr. 1/2011.

Universitățile sunt obligate să adopte acest statut, într-o variantă proprie, la propunerea studenților, dar care nu trebuie sub nicio formă să se depărteze de la prevederile variantei din lege. În adoptarea lui la nivel de universitate nu există decât loc pentru îmbunătățiri, care să vină în sprijinul studenților, precum la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) sau la Universitatea Politehnica din Timișoara (UPT).

În schimb, reprezentanții studenților din Senatul Universității 'Alexandru Ioan Cuza' (UAIC) au propus o variantă distorsionată a statutului, care încalcă în nenumărate rânduri Legea Educației Naționale (nr. 1/2011) și alte prevederi legale în vigoare prin:

eliminarea prevederilor legate de asocierea în organizații studențești și de modul în care acestea participă la nivelul structurilor decizionale (Consiliul Facultății, Senat, Consiliu de Administrație);

condiționarea statutului de student reprezentant, impunându-se ca acesta să aibă cel puțin media 8 (opt) și să fie integralist (încălcare directă a art. 203 (4) din legea nr. 1/2011);

eliminarea prevederilor referitoare la intervenția personalului universității în procesele de alegere a studenților reprezentanți (de altfel, fapt reclamat în trecut la UAIC) care sunt sancționate prin lege (art. 312 din legea nr. 1/2011);

eliminarea prevederilor referitoare la transparența în administrație și la dreptul studenților de a solicita informații de interes public (voalare a legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, prin care se pot solicita universității inclusiv date de ordin financiar);

eliminarea prevederilor privind persoanele cu dizabilități sau a celor care vin din medii defavorizate social, precum și eliminarea prevederilor referitoare la tipurile de burse și de alte forme de sprijin de care se pot bucura studenții;

eliminarea prevederilor referitoare la Învățământul Centrat pe Student (ICS), care este de altfel și principalul obiectiv al sistemului Bologna, asumat în nenumărate rânduri, atât la nivel european, cât și internațional;

eliminarea unor drepturi educaționale, precum dreptul cel de a studia în limba maternă sau într-o limbă de circulație internațională sau dreptul de a refuza participarea la procesul educațional mai mult de 8 (opt) ore pe zi;

eliminarea prevederilor despre taberele studențești;

eliminarea prevederilor privind raporturile asupra respectării Codului drepturilor și obligațiilor studenților, pe care organizațiile și fedețiile studențești sunt obligate să îl alcătuiască, iar universitățile să-l publice pe site-ul propriu, cu angajamentul instituțiilor de învățământ superior că vor rezolva eventualele abateri pe care le-au comis și pe care le-au identificat studenții.

Liga Studenților din Universitatea 'Alexandru Ioan Cuza' din Iași (LS IAȘI) a venit cu o variantă proprie a statutului, care respectă toate prevederile legale și care aduce o serie de îmbunătățiri care vizează în mare parte aspecte precum:

acceptarea studenților ca parteneri strategici și egali în toate aspectele, în procesul de învățământ superior, prin implicarea lor în structurile decizionale, executive și consultative, precum și acceptarea rolului fundamental pe care îl au în cadrul universității, fără aceștia universitatea neputându-și justifica misiunea și nici măcar existența;

recunoașterea rolului pe care îl au organizațiile studențești, care în multe țări europene sunt recunoscute drept singurele forme de reprezentare legitimă;

reprezentarea corectă, democratică și responsabilă a studenților în structurile decizionale, executive și consultative ale universității;

transparență în decizii și administrație;

susținerea studenților în domeniul cercetării științifice;

regularea modului în care se stabilesc examenele și a intervalului de timp în care cadrele didactice trebuie să comunice studenților notele obținute.

'Adoptarea unui cod care include prevederi noi și inovative, ar reprezenta un avantaj pentru universitatea noastră, putând fi dat ca exemplu de bună practică universitară, aducând un aport substanțial imaginii universității. Dar, mai ales, ar pune o temelie solidă la baza raporturilor dintre studenți și universitate, ca nicăieri în altă parte în România. [...] Noi am vrea ca universitatea noastră (UAIC) să fie un loc mai bun pentru toată lumea, dar unele persoane clar nu doresc acest lucru, fie din nepăsare, fie din interes. Ne-am dori din toată inima să declarăm presei că lucrurile merg așa cum trebuie. Dar conștiința și legea nu ne lasă!' — Silvian-Emanuel Man, președintele Ligii Studenților din Universitatea 'Alexandru Ioan Cuza' din Iași (LS IAȘI)

Joi, 30 ianuarie, de la ora 12, în senatul universității ieșene, se va supune votului problema Codului drepturilor și obligațiilor studenților (Statutul studentului), deși reprezentanții studenților din senat au refuzat constant punerea în dezbatere publică a acestuia. Liga Studenților (LS IAȘI) a oferit universității două alternative: fie se va adopta Statutul Studentului în varianta propusă de ligă, fie va fi amânată adoptarea lui, pentru a permite punerea lui în dezbatere.

În cazul în care statutul va trece în varianta propusă de studenții din senatul UAIC, Liga Studenților este dispusă să notifice Ministerul Educației Naționale și să acționeze în instanță universitatea.

'În ciuda unor probleme sesizate în trecut în privința încălcării drepturilor studenților, amintim că universitatea noastră a fost recent plasată în topul universităților curate. Ar fi bine să nu își piardă această poziție.' au completat reprezentanții Ligii Studenților.

Trimite-ne comunicatul tau

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Ultimele comunicate

Cele mai citite comunicate

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe