COD GALBEN: 30-03-2020 ora 14 Intre 30 martie, ora 22:00 - 01 aprilie, ora 10:00 se va semnala ninsori moderate cantitativ, strat de zăpadă local consistent, temporar viscol în zona montană înaltă in ninsori moderate cantitativ, strat de zăpadă local consistent, temporar viscol în zona montană înaltă;

Coaliţia de Prevenire a Cancerului de Col Uterin încurajează părinţii să solicite vaccinarea anti-HPV la medicul de familie

Bucureşti, 22 ianuarie 2014 - Coaliţia de Prevenire a Cancerului de Col Uterin din România, formată la iniţiativa Fundaţiei Renaşterea, face un apel, în cadrul Săptămânii Europene de Prevenţie a Cancerului de Col Uterin, pentru o mai mare implicare a autorităţilor din sănătate şi a medicilor în realizarea celor două mari programe de prevenţie a cancerului de col uterin: screening şi vaccinarea anti-HPV. Ambele reprezintă şanse la viaţă pentru femeile din România.
'Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă două măsuri principale de prevenţie: primară - vaccinarea şi secundară - screening-ul. În Europa, vaccinarea anti-HPV a fost introdusă în 21 de ţări, iar 7 dintre acestea au deja acoperire de 80%: Danemarca, Italia, Luxemburg, Portugalia, Spania, Elveţia şi Marea Britanie. La nivel mondial, s-au efectuat peste 100 de milioane de doze, fără a avea un fect advers serios. Din aceste statistici, ne putem da seama că vaccinul anti-HPV este unul sigur, altfel ar fi dispărut până acum.', declară Victor Olsavszky, şeful Biroului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în România.
Conform raportului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii din 2013 , cancerul de col uterin este cea mai întâlnită formă de cancer la femeile cu vârsta între 15 si 44 de ani în România, peste 3400 de femei fiind diagnoticate anual cu acestă boală. Astfel, România se află, în continuare, pe un nedorit prim loc în Europa în ceea ce priveşte incidenţa şi prevalenţa cancerului de col.
', este mesajul Fundaţiei Renaşterea pentru femeile din România. Trebuie să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a o păstra, deoarece este mult mai uşor să previi decât să tratezi. Cancerul de col uterin poate fi prevenit printr-un regim de viaţă sănătos, prin control medical periodic şi prin vaccinare. Este singura formă de cancer care poate fi prevenită printr-un vaccin. Stă în puterea noastră să învăţăm cum să prevenim cancerul de col uterin, prin screening şi vaccinare!' a declarat Mihaela Geoană, Preşedintele Fundaţiei Renasterea.
Cele două metode principale de prevenţie a cancerului de col uterin, screeningul şi vaccinarea anti-HPV, au fost prevăzute în legislaţie şi în România, începând cu anul 2013:
Screeningul este disponibil femeilor cu vârsta între 25 şi 64 de ani şi, cu o implementare corectă la nivel naţional, poate ajuta la prevenirea unui număr mare de cazuri de cancer cervical, eficientizând în acest fel şi costurile sistemului de sănătate;
Vaccinarea anti-HPV are caracter opţional, este prevăzută gratuit pentru fetele cu vârsta între 11 şi 14 ani, la solicitarea părinţilor, depusă la medicul de familie. Vaccinul anti-HPV tetravalent protejează împotriva celor mai frecvente tulpini oncogene, precum şi împotriva celor care provoacă vegetaţii veneriene.
'Societatea Naţională de Medicina Familiei derulează un proiect de amploare prin care informează medicii privind metodele de prevenţie a cancerului de col uterin. Medicii de familie sunt dedicaţi luptei împotriva cancerului de col uterin, atât prin educaţie, cât si prin vaccinare şi screening, discutând cu părinţii şi prezentându-le oportunitatea de a solicita vaccinarea anti-HPV pentru fetiţele lor şi de a se prezenta la screening. Cu toate acestea, avem nevoie de mai multă implicare din partea autorităţilor din domeniul sănătăţii. Este bine că aceste programe sunt incluse în legislaţie, însă trebuie să le şi facem funcţionale', spune Rodica Tanăsescu, Preşedinte al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.
În România, infecţia cu HPV este asociată, în general, cu cancerul de col uterin. Totuşi, HPV provoacă şi alte afecţiuni oncologice şi dermato-venerice (vegetaţii veneriene), ceea ce amplifică dimensiunea acestei probleme de sănătate publică. În ţara noastră, 90% dintre vegetaţiile veneriene sunt provocate de infecţia cu HPV tipurile 6 şi 11 şi pot fi prevenite prin vaccinul anti-HPV tetravalent.
'Această infecţie cu HPV, dermatologic vorbind, poate fi cu tulpini mai agresive, din care unele au potenţial oncogen. Leziuni care se pot părea banale, dacă sunt netratate la timp, se dezvoltă şi creează probleme grave de sănătate, inclusiv prin favorizarea dezvoltării altor infecţii transmisibile pe cale sexuală. Este foarte important să prevenim acest virus prin metodele clasice de igienă şi prin vaccinare', spune George - Sorin ?iplica, ?ef Clinică Dermatologie 2, Spitalul Clinic Colentina.
Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin a fost declarată de către Asociaţia Europeană de Luptă Împotriva Cancerului de Col Uterin (ECCA) pentru a creşte gradul de conştientizare asupra cancerului de col uterin şi a modalităţilor prin care poate fi prevenit.
Despre Coaliţia de Prevenire a Cancerului de Col Uterin din România
Coaliţia de Prevenire a Cancerului de Col Uterin din România reuneşte reprezentanţii Fundaţiei Renaşterea, Societăţii de Obstetrică şi Ginecologie din România, Societăţii Române de Pediatrie, precum şi Societăţii Naţionale de Medicina Familiei - şi luptă pentru conştientizarea riscurilor provocate de cancerul de col uterin. Misiunea Coaliţiei este concentrată pe metodele de prevenire a cancerului de col uterin, în special prin vaccinarea împotriva HPV, afirmând necesitatea acestei metode şi încercând să folosească experienţa europeană în domeniu pentru a desfăşura un program de vaccinare eficient în România.

Fundaţia 'Renaşterea' pentru Educaţie, Sănătate şi Cultură a fost fondată în 2001, aducând pentru prima dată cancerul de sân şi cancerul de col uterin în atenţia publicului român ca o problemă cu implicaţii majore în viaţa unei femei. Încă de la început, fundaţia 'Renaşterea' s-a dedicat informării femeilor cu privire la importanţa controalelor medicale periodice pentru o depistare precoce şi un tratement eficient.