Comunicat de presă BNR

 •  Comunicate
50 afişări

Stimați jurnaliști, Vă trimit, atașat, comunicatul de presă privind  ședința CNSF.

1eeac8da-6793-4d8e-8b98-2da58305c14b

 

Cu aleasa considerație,

Mugur Stet

Purtător de cuvânt BNR

Any e-mail message from the Național Bank of România (NBR) îs sent în good faith but shall neither be binding nor construed aș constituting a commitment by the NBR except where provided for în a written agreement. This e-mail îs intended only for the use of the recipient (s) named above. Any unauthorised disclosure, use or dissemination, either în whole or în part, îs prohibited. If you have received this e-mail în error, please notify the sender immediately via e-mail and delete this e-mail from your system.

Comunicat privind ședința Comitetului Național pentru Stabilitate Financiară

La data de 23 decembrie 2013, a avut loc ședința ordinară a Comitetului Național pentru Stabilitate Financiară (CNSF).

La întâlnire au participat dl. Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR și Președinte al CNSF, dl. Daniel Chițoiu, Ministrul Finanțelor Publice, dl. Liviu Voinea, Ministrul Delegat pentru Buget, dl Dan Radu Rușanu, Președinte al Autorității de Supraveghere Financiară și dl Eugen Dijmărescu, Director al Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar.

Având în vedere prevederile art. X din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.113/ 2013 privind unele măsuri bugetare și pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 99/ 2006 privind instituțiile de credit și adecvarea capitalului, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr.227/ 2007, cu modificările și completările ulterioare, membrii CNSF au semnat actul adițional nr. 4 la acordul de cooperare în domeniul stabilității financiare încheiat la data de 31 iulie 2007, în baza căruia, pe perioada tranzitorie până la operaționalizarea structurii inter-instituționale de coordonare în domeniul supravegherii macroprudențiale a sistemului financiar național, Comitetul este îndreptățit să adopte recomandări și, respectiv, opinii consultative în aplicarea prevederilor art.1261 și 1641 din Ordonanța de urgență nr. 99/2006.

Membrii CNSF au analizat prevederile directivei CRD IV referitoare la amortizoarele de capital ce pot fi impuse instituțiilor de credit și firmelor de investiții, pe lângă cerințele minime de fonduri proprii, în vederea creșterii capacității acestora de a suporta pierderile ce pot surveni ca urmare a materializării riscurilor idiosincratice și sistemice.

În acest context, membrii CNSF au adoptat Recomandarea CNSF nr. 1/ 2013 prin care se recomandă Băncii Naționale a României, respectiv Autorității de Supraveghere Financiară să nu impună instituțiilor de credit, respectiv societăților de servicii de investiții financiare implementarea accelerată a amortizorului de conservare a capitalului și a amortizorului anti-ciclic de capital, începând cu 1 ianuarie 2014. De asemenea, membrii CNSF au recomandat Băncii Naționale a României, precum și Autorității de Supraveghere Financiară, să stabilească un nivel 0 (zero) al amortizorului pentru riscul sistemic pentru instituțiile de credit, respectiv pentru societățile de servicii de investiții financiare, începând cu1 ianuarie 2014.

Membrii CNSF vor emite periodic recomandări privind aplicarea amortizoarelor de capital în România.

Trimite-ne comunicatul tau

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Ultimele comunicate

Cele mai citite comunicate

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe
Noul Agerpres