Comunicat de presă - Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP)

 •  Comunicate
251 afişări

COMUNICAT DE PRESĂ 13 Decembrie 2013

4a4b2d39-6c26-42b9-972b-2c2a0bb2a810

Anularea OUG 10/2013, la solicitarea unor persoane care își primiseră drepturile înainte de apariția actului normativ

Curtea Constituțională a României a admis în data de 12 decembrie excepția de neconstituționalitate a art. I și III din O.U.G. nr. 10/2010, invocată într-un litigiu având ca obiect obligarea A.N.R.P. la plata unor despăgubiri, în condițiile în care reclamanții își valorificaseră dreptul de creanță asupra Statului român.

Prin Somația emisă în data de 18.07.2012 în dosarul nr. 1133/2012 și înregistrată la A.N.R.P. în data de 23.07.2012, B.E.J. Doina Safta a solicitat plata sumei totale de 138.007,86 lei, reprezentând despăgubirile stabilite în favoarea creditorilor Bafane Constantin, Carastere Anastasia, Bafane Elena, Bafane Vanghiu și Cumita Maria prin decizia A.N.R.P., actualizarea respectivelor despăgubiri, onorariul executorului, onorariul avocatului și alte cheltuieli.

În luna august 2012, Trezoreria Sector 1 București a înștiințat A.N.R.P. cu privire la instituirea popririi în cuantum de 138.007,86 lei.

În data de 16.01.2013, Trezoreria Sector 1 București, în calitate de terț poprit, a virat în contul executorului judecătoresc suma menționată anterior.

În mod absolut curios, în data de 05.02.2013, petenții au introdus acțiune în instanță, solicitând obligarea A.N.R.P. la plata despăgubirilor, ulterior încasării acestor sume de către executorul judecătoresc și, mai mult decât atât, înainte de intrarea în vigoare a O.U.G. nr. 10/2013.

În acest moment, conducerea Autorității analizează soluțiile legislative prin care să fie onorate angajamentele privind aplicarea Legii nr. 9/1998 și Legii nr. 290/2003, iar despăgubirea persoanelor îndreptățite să se realizeze conform principiilor pe care le-a avut OUG 10/2013, și anume transparența și soluționarea/plata în ordinea înregistrării cererilor.

Trimite-ne comunicatul tau

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Ultimele comunicate

Cele mai citite comunicate

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe
Noul Agerpres