CURS BNR

2.3653Down
Sursa: Banca Naţională a României

Comunicat de presă

Centrul de Resurse Juridice lansează o analiză de diagnostic a domeniului egalităţii de şanse şi nediscriminării din România
Bucureşti, 09.03.2010
Centrul de Resurse Juridice a lansat marti, studiul Analiză de diagnostic a domeniului egalităţii de şanse şi gen din România: probleme, nevoi, soluţii europene.
Deşi România are un cadru legal adecvat în domeniul nediscriminării, acesta nu este îndeajuns cunoscut, înţeles şi aplicat, atât de către publicul larg, cât şi de către cei responsabili a elabora şi implementa politici publice în domeniul asistenţei şi incluziunii sociale. Conform rezultatelor analizei, autorităţile locale şi centrale cu atribuţii în domeniu ar trebui să aibă mai multa iniţiativa si sa abordeze din punct de vededere multisectorial excluziunea sociala, să-şi coordoneze mai bine activitatea şi să introducă principiul nediscriminării în activităţile de asistenţă şi incluziune socială pe care le desfăşoară. Acest lucru se poate face şi printr-o formare specifică a personalului autorităţilor publice locale şi a altor actori relevanţi la nivel local în domeniul egalităţii de şanse şi de gen: sindicate, patronate, organizaţii neguvernamentale şi mass media, sunt de părere autorii cercetării. De asemenea, analiza cantitativă inclusă în analiză, relevă o deschidere a personalului autorităţilor publice locale şi a altor actori relevanţi spre ideea de formare şi informare în acest domeniu.
O altă concluzie a studiului este şi faptul că, deşi România are un cadru legal adecvat în domeniul nediscriminării, acesta nu este îndeajuns cunoscut, înţeles şi aplicat, atât de către publicul larg, cât şi de către cei responsabili a elabora şi implementa politici publice în domeniul asistenţei şi incluziunii sociale.
Studiul mai cuprinde o prezentare a cadrului legal şi instituţional din România în ceea ce priveşte protecţia drepturilor grupurilor vulnerabile, rezultatele unei analize sociologice privind modul în care a fost pus în practică principiul egalităţii de şanse şi de gen la nivel local, precum şi eficienţa aplicării acestui principiu. De asemenea, cercetarea include o analiză a cadrului legal şi instituţional italian, a exemplelor de bună practică din Italia şi alte ţări europene (Franţa şi Irlanda de Nord). În final sunt prezentate recomandări în vederea îmbunătăţirii situaţiei din România din perspectiva egalităţii de şanse şi de gen.
Cercetarea a fost facută de către experţi antidiscriminare ai Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, Centrului de Resurse Juridice şi ai Fundaţiei Brodolini din Italia. Studiul a fost realizat în cadrul proiectului Reţea multiregională de servicii de consiliere antidiscriminare pentru incluziunea socială a persoanelor discriminate, proiect cofinanţat prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritară 6 Promovarea incluziunii sociale, Domeniul major de intervenţie 6.3. Promovarea egalităţii de şanse pe piaţa muncii. Studiul este disponibil la www.crj.ro
Persoane de contact:
Delia Niţă: Manager Program Antidiscriminare, responsabil tehnic in proiectul Retea multiregionala de servicii de consiliere antidiscriminare pentru incluziunea sociala a persoanelor discriminate
Tel: 021. 212.05.20
E mail: delia@crj.ro