Comunicat de presă - Campanie fibrilație atrială-evaluări cardiovasculare gratuite

 •  Comunicate
177 afişări

'Spune ce ai pe inimă!' Prima campanie de informare pentru depistarea precoce a fibrilației atriale atrage atenția asupra costurilor sociale și economice ale bolii

2979cbf4-e3d2-46f8-a034-7c3507ae1af9

25 octombrie 2013 — Asociația Națională pentru Protecția Pacienților, Societatea Română de Cardiologie, Societatea Română de Neurologie, Societatea Națională de Medicina Familiei și Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București, cu sprijinul Primăriei Sectorului 3, lansează campania 'Spune ce ai pe inimă', primul demers de evaluare a riscului cardiovascular și informare pentru depistarea precoce a fibrilației atriale, cea mai frecventă tulburare de ritm cardiac și unul dintre principalii factori de risc pentru accidentul vascular cerebral.

La nivel european se apreciază că aproximativ 6 milioane de persoane suferă de această afecțiune tăcută, iar în România se estimează că aproximativ 200.000 de oameni au fibrila?ie atrială. De aceea, campania își propune să atragă atenția asupra riscurilor la care sunt supuse persoanele nediagnosticate și netratate — accidente vasculare cerebrale, de cele mai multe ori cu urmări tragice pentru tot restul vieții.

Astfel, în perioada 25 octombrie — 03 noiembrie 2013, în Parcul 'Alexandru Ioan Cuza' (Parcul IOR — Titan) din București va fi amenajat un punct de informare pentru depistarea precoce a fibrilației atriale, unde oamenii vor beneficia și de evaluări gratuite a riscului cardiovascular.

'Mulți dintre pacienții cu fibrilație atrială nu au niciun fel de simptom, iar acest lucru face ca boala să fie de cele mai multe ori ignorată. Studiile arată că fibrilația atrială se asociază cu un risc crescut al pacienților de a dezvolta accidente vasculare cerebrale, una dintre cele mai mari probleme de sănătate publică în România', a declarat Vasile Barbu, Președinte al Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților.

Cercetările recente arată că fibrilația atrială se asociază cu un risc de 5 ori mai mare de a dezvolta un accident vascular cerebral. Totodată, accidentele vasculare cerebrale la pacienții cu fibrilație atrială cresc cu 70% riscul de mortalitate, prelungesc cu 20% spitalizarea și reduc cu 40% rata de recuperare.

Accidentele vasculare cerebrale produse pe fondul fibrilației atriale implică nu doar costuri directe și indirecte foarte mari pentru sistemul de sănătate (din cauza numărului de zile de spitalizare și recuperarea ulterioară), dar are și urmări traumatizante pentru pacient și familia acestuia, care de multe ori devine o persoană dependentă de cei din jur. În plus, spitalizarea unui pacient cu AVC pe fond de FA este cu aproximativ 30% mai scumpă decât a unui pacient cu AVC fără FA.

'Campania își propune să crească gradul de conștientizare a importanței de a aborda preventiv această afecțiune cu grave consecințe atât la nivel de sănătate a pacienților, cât și la nivel economic, în ceea ce privește costurile tratamentelor. Această epidemie silențioasă poate fi combătută prin măsuri care sunt acum disponibile și pacienților români', a declarat dr. Rodica Tănăsescu, Președinte al Societății Naționale de Medicina Familiei.

Trimite-ne comunicatul tau

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Ultimele comunicate

Cele mai citite comunicate

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe