DIN MONTREAL, SOLIDARI CU ROŞIA MONTANĂ

Montreal, 17 octombrie 2013 - Începută în 2002, campania de salvare a Roşiei Montane este cea mai amplă iniţiativă a societăţii civile din România. Ea reuneşte importante luări de poziţie din partea unor organisme naţionale şi internaţionale de protecţia patrimoniului şi se bucură de sprijinul a numeroase instituţii academice şi ştiinţifice, precum: Academia Română, Academia de Studii Economice Bucureşti, Institutul Geologic al României, AdAstra - Asociaţia oamenilor de ştiinţă români din întreaga lume, ICOMOS - Comitetul Internaţional al Monumentelor şi Siturilor, Europa Nostra, Uniunea Arhitecţilor din România, Ordinul Arhitecţilor din România, Asociaţia ARA - Arhitectură. Restaurare. Arheologie, Fundaţia Pro Patrimonio.
Considerăm că argumentele economice, sociale, culturale şi de mediu enunţate de instituţiile enumerate mai sus împotriva exploatării miniere cu cianuri propusă la Roşia Montană sunt clare şi solide iar calibrul lor este de necontestat.
Ignorarea lor a scos în evidenţă, mai mult ca oricând în ultimii 23 de ani, distanţa uriaşă dintre societatea civilă şi clasa politică românească. Prin istoria sa bimilenară, prin frumuseţea sa naturală, prin potenţialul său de dezvoltare durabilă, dar mai ales prin rezistenţa sa de peste un deceniu în faţa abuzurilor, Roşia Montană a devenit un simbol: cel al luptei pentru protecţia drepturilor individuale de proprietate, identitate, cultură şi mediu sănătos. Mai mult decât atât, salvarea Roşiei Montane este însăşi salvarea democraţiei româneşti, pe care o dorim cu toţii reală şi nu doar mimată.
România este o ţară suverană, membră a Uniunii Europene, ce nu poate fi supusă intereselor unei companii străine - Gabriel Resources - şi ale unor politicieni miopi. Nu putem să ne lăsăm intimidaţi de ameninţările cu procese şi despăgubiri de 4 miliarde de dolari pe care această firmă canadiană le-ar pretinde statului român dacă proiectul de lege privind exploatarea de la Roşia Montană nu va fi adoptat. Ne întrebăm câţi cetăţeni ai Canadei ar accepta un proiect minier de dimensiunile celui de la Roşia Montană, care foloseşte cantităţi importante de substanţe periculoase precum 12.000 tone cianură de sodiu anual în timpul exploatării?
Cerem Parlamentului României să respingă proiectul legislativ de distrugere a Roşiei Montane, propus de Guvern şi cosmetizat de Comisia specială pentru Roşia Montană. De asemenea, cerem Ministerului Mediului să nu acorde avizul necesar demarării proiectului RMGC. Riscurile tehnologiei de extracţie cu cianuri sunt majore, cu potenţiale consecinţe dezastruoase asupra mediului şi omului. Pentru protejarea patrimoniului natural al României, a resurselor de apă şi a biodiversităţii, solicităm interzicerea, prin lege, a folosirii cianurilor în minerit.
Considerăm că Roşia Montană nu poate fi privită doar dintr-un punct de vedere strict economic. Autorităţile române au datoria de a proteja patrimoniul excepţional al acestei zone, elaborând politici şi programe de dezvoltare care să respecte şi să pună în valoare tradiţia şi peisajul cultural de la Roşia Montană, în contextul patrimoniului cultural al umanităţii. Solicităm aşadar Guvernului României nominalizarea Roşiei Montane pe Lista Indicativă a României în vederea includerii în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
Suntem solidari cu zecile de mii de români din România şi din afara graniţelor ei, care începând cu data de 1 septembrie 2013 participă la protestele împotriva proiectului de exploatare cu cianuri de la Roşia Montană. Suntem de asemenea solidari cu locuitorii comunei Pungeşti, judeţul Vaslui, şi cu toţi românii care se opun metodei fracturării hidraulice a gazelor de şist. Guvernul român ar trebui să ţină cont de faptul că mai multe state ale lumii au luat decizii împotriva utilizării acestei metode, datorită numeroaselor studii şi rapoarte care semnalează riscurile şi atestă efectele negative ale fracturării hidraulice în zonele în care a fost aplicată.
Ne exprimăm speranţa că opiniile a numeroase instituţii româneşti şi străine de prestigiu vor fi considerate de Parlamentul şi Guvernul României, că apelurile societăţii civile vor fi ascultate şi că legile româneşti vor fi respectate, în folosul interesului public.
PROFESORI, DOCTORI, CERCETĂTORI, INGINERI
Mihaela Fîrşirotu, Ph.D (Universitatea McGill), profesor de Strategia Afacerilor (Strategic Management), ESG, UQAM
Cristina Grabovschi, PhD, cercetător Université de Sherbrooke, departamentul de Medicină familială
Edouard Coeugniet, prof. dr. chirurg plastic Université de Montreal