COD GALBEN: 27-01-2020 Intre 07:00 si 08:00 se va semnala ploaie care izolat favorizează depuneri de polei in Județul Arad, Județul Timiş; COD GALBEN: 27-01-2020 Intre 06:35 si 08:00 se va semnala ceață care determină reducerea vizibilității local sub 200 m in Județul Brăila, Județul Ialomiţa, Județul Buzău, Județul Călăraşi; COD GALBEN: 27-01-2020 Intre 06:30 si 09:00 se va semnala ceață care determină reducerea vizibilității local sub 200 m in Județul Covasna, Județul Braşov, Județul Harghita; COD GALBEN: 27-01-2020 Intre 05:00 si 10:00 se va semnala local ceaţă care determină scăderea vizibilității sub 200 m și izolat sub 50 m in Județul Constanta, Județul Tulcea;

MISIUNE A POLIŢIŞTILOR ROMÂNI, ÎN LETONIA

În perioada 8-10 octombrie 2013, o delegaţie formată din doi ofiţeri de poliţie din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale - IGPR, respectiv Serviciul de Investigaţii Criminale - IPJ Hunedoara, au participat la Întrunirea de lucru pe tema traficului ilicit cu bunuri culturale furate în Centrul şi Estul Europei, care s-a desfăşurat la Riga/Jurmala, Letonia.
La această întrunire, care este parte a programului de activităţi pe termen lung organizată de Secretariatul General INTERPOL, au luat parte reprezentanţi din 15 state - Albania, Belgia, Austria, Canada, Macedonia, Germania, Letonia, Malta, Olanda, Polonia, România, Rusia, Spania, Elveţia şi Turcia, ai unor organizaţii internaţionale care au drept scop şi obiective protejarea moştenirii culturale - Comisia Europeană, ICOM, UNESCO, WCO, UNIDROIT, UNODC, precum şi ai Casei de Licitaţii Christie's din Londra.
Agenda de lucru a întrunirii a avut în vedere atât prezentarea din partea statelor participante a rezultatelor obţinute în lupta împotriva traficului ilicit cu bunuri culturale mobile furate sau exportate ilegal, cât şi dezbateri pe marginea noilor instrumente de lucru identificate în ultimii trei ani (de la precedenta întrunire care a avut loc la Viena), inclusiv instrumente de ordin legal aflate pe masa de lucru a organismelor internaţionale.
Mesajul INTERPOL a fost axat pe necesitatea creşterii gradului de conştientizare a populaţiei cu privire la cerinţa protejării moştenirii culturale, adoptarea unei legislaţii naţionale ferme în domeniu, realizarea inventarelor unităţilor deţinătoare de bunuri culturale, transmiterea de urgenţă a oricăror date cu privire la bunurile furate, sau la persoanele care sunt suspecte în comiterea de infracţiuni de gen, pentru a fi verificate în bazele de date ale INTERPOL, dar şi asigurarea instruirii corespunzătoare membrilor agenţiilor însărcinate cu aplicarea legii - poliţişti, lucrători vamali sau personal din cadrul muzeelor.
În prezentarea făcută de reprezentanţii Poliţiei Române au fost menţionate atât aspectele organizatorice şi cadrul legal care susţin desfăşurarea activităţilor de identificare şi recuperare a bunurilor culturale sustrase sau care fac obiectul operaţiunilor de trafic intern şi internaţional, cât şi principalele rezultate obţinute de poliţiştii români în acest domeniu.
Astfel, au fost ilustrate rezultatele mai multor operaţiuni de anvergură desfăşurate în perioada 2010 - 2013: recuperarea icoanelor sustrase din bisericile monument istoric; recuperarea a 16.000 de bunuri sustrase din situri arheologice; recuperarea, în urma cooperării internaţionale, de bunuri sustrase din Rezervaţia Paleontologică din Haţeg, judeţul Hunedoara şi a 40 de bunuri culturale (22 tablouri şi 18 cărţi vechi) sustrase şi exportate ilegal din Italia.
De asemenea, au fost menţionate eforturile autorităţilor române pe plan internaţional şi recuperarea mai multor tezaure monetare antice sustrase din Munţii Orăştiei în anul 2013.
În finalul lucrărilor, au fost discutate şi adoptate de reprezentanţii statelor, concluziile şi recomandările cu privire la revizuirea legislaţiilor naţionale, întărirea cooperării cu UNESCO, UNODC, ICOM şi încurajarea parteneriatului public-privat în domeniu. De asemenea, s-a discutat despre întărirea protecţiei muzeelor, colecţiilor publice şi private, locurilor de cult şi siturilor arheologice; comunicarea oricăror informaţii în legătură cu bunuri culturale furate, falsificate sau recuperate, detalii cu privire la persoane sau reţele infracţionale Secretariatului General INTERPOL, pentru introducerea în bazele de date pe care le administrează, precum şi organizarea, în anul 2016, a unei noi întruniri pe aceeaşi temă, pentru reanalizarea problematicii specifice.
Participarea delegaţiei Poliţiei Române la această activitate internaţională a fost susţinută integral de către Fundaţia Collegium XXI din Bucureşti (Preşedinte dr. Monica Sechelariu), în baza Protocolului de colaborare în domeniul protejării patrimoniului cultural naţional mobil încheiat cu IGPR - prin Direcţia de Investigaţii Criminale.
Cunoştinţele dobândite de membrii delegaţiei române vor fi diseminate în cadrul unor convocări naţionale organizate de către Fundaţia Collegium XXI, în parteneriat cu IGPR - DIC până la finele anului 2013, la care vor lua parte poliţiştii cu atribuţii în domeniul protejării patrimoniului cultural naţional, în vederea specializării pe linia combaterii traficului intern şi internaţional cu bunuri culturale mobile.