Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Baia Mare, 3 sep /Agerpres/ - Avocatul băimărean Cristian Niculescu Ţâgârlaş (38 de ani), dedicat de mulţi ani alpinismului, şi-a propus ca până să urce pe Everest să încerce alături de partenerul său de escaladă, profesorul Cosmin Andron, versanţii cei mai dificili de pe glob pentru a-şi testa capacităţile, ei pregătind acum o expediţie în Antarctica, unde şi-au propus să ajungă în vârful Muntelui Vinson, de 4.897 de metri.

În ultimul an, Cristian şi Cosmin au urcat pe Kilimanjaro, în Africa, pe vârful Denali, în Alaska, au fost în Papua Noua Guinee şi pe Materhorn, în Alpii francezi. Alpinistul băimărean se pregăteşte să lanseze o campanie pentru strângerea de fonduri necesare expediţiei în Antarctica, iar în funcţie de rezultatele campaniei, plănuieşte ca în luna decembrie să ajungă pe continentul îngheţat plecând din Argentina.

Cristian Niculescu Ţâgârlaş a mărturisit joi, pentru AGERPRES, câteva din peripeţiile trăite în expediţiile sale alături de profesorul clujean Cosmin Andron, el susţinând că alpinismul ţine de vocaţie, de înclinaţia spre spiritul de aventură şi dorinţa de a împinge rezistenţa fizică până aproape spre limitele umanului.

"Am fost într-o expediţie pe Kilimanjaro, am urcat a doua oară pe Kilimanjaro cu un grup de prieteni ca şi participanţi la o acţiune umanitară, susţinută de fundaţia HHC România, o acţiune foarte frumoasă în care anumite persoane selectate de această organizaţie au fost ajutate să colecteze fonduri pentru construcţia unei locuinţe (...) Iar în decembrie anul trecut am fost pentru o perioadă lungă de timp în Papua Noua Guinee (...) A fost o premieră pentru România întrucât am reuşit împreună cu prietenul şi partenerul de escaladă, Cosmin Andron, să facem Sugapa 3, considerat cel mai dificil vârf din lume, în premieră pentru o echipă românească. Nicio echipă din ţara noastră nu l-a făcut dus-întors, iar noi l-am făcut în cinci zile dus, trei zile întors (...) am economisit patru zile, dar cu eforturi destul de intense. Am escaladat vârful Piramicarst, unul dintre cele mai înalte vârfuri din Oceania - Australia. A fost o expediţie extrem de reuşită, dar foarte complicată pentru că terenul din junglă era tot timpul cu noroi, treceai peste ape, pe punţi improvizate, mulţi, foarte mulţi copaci răsturnaţi, râuri cu ape curgătoare puternice, adânci, un foarte mare factor de risc. Peretele de stâncă a fost escaladat destul de rapid, aproximativ patru-cinci ore, în condiţiile în care se face în opt ore, dar am fost toţi în foarte bună formă, dar un factor important a fost şi vremea bună pentru vârf", a spus Cristian Niculescu Ţâgârlaş.

Iar acum Cristian şi Cosmin, pregătesc o campanie de strângere de fonduri pentru o expediţie în Antarctica, iar în cazul care fondurile sunt suficiente, plecarea ar putea fi în luna decembrie din Argentina.

"Urmează o pregătire şi o campanie pentru strângerea de fonduri pentru o expediţie în Antarctica, în decembrie s-ar putea organiza şi face parte dintr-o expediţie internaţională în Antarctica pentru a ajunge pe cel mai înalt vârf pe Muntele Vinson, 4.897 de metri. Ar putea fi o expediţie foarte frumoasă şi ar fi al şaselea vârf escaladat, ultimul înainte de Everest. Nu ştiu dacă o să reuşesc să strâng bani suficienţi, o să încep campania, o să văd cât pot să adun, iar dacă nu se adevereşte pot să pregătesc expediţia pentru anul viitor, nu e nicio problemă (...) Dar mi-ar plăcea foarte mult să am ritmul acesta de îndeplinire a acestui vis, ideal", a spus Cristian Niculescu Ţâgârlaş.

Toate expediţiile celor doi alpinişti au fost finanţate din fonduri proprii, cât şi prin susţinerea unor firme din judeţul Maramureş: AGERPRES / FOTO PE FLUX/ (A, AS - autor: Leontin Cupar, editor: Marius Frăţilă)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.