Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 20 feb /Agerpres/ - Liviu Crişan, preşedintele FR de Karate WKC, a declarat pentru Agerpres că proiectul de unificare a federaţiilor române de karate, lansat de preşedintele FR de Karate, a devenit irealizabil din cauza demersurilor extreme la care a recurs Lucian Băroiu.
Crişan s-a arătat intrigat de modul în care preşedintele FRK a încercat să pună în aplicare unificarea karateului românesc într-o singură federaţie, pornind de la atacuri şi intimidări până la promisiuni neonorate şi din nou demersuri de desfiinţare a concurenţei.
''S-a comportat extrem de controversat. În momentul în care a venit cu această idee, noi nu am spus nu. Chiar dacă întâi ne-a atacat 2-3 luni, după care a venit şi a spus hai să ne împăcăm. Am trecut peste animozităţi şi am zis că dacă se doreşte ceva la nivel naţional, de ce să nu participăm. Am încercat, a venit cu câteva propuneri rapide şi concrete. În septembrie ne spunea că va schimba statutul federaţiei, a venit cu organigrame noi, le-am discutat, a făcut planuri, totul părea ok. Apoi a zis veniţi să vă legitimaţi şi atunci am devenit mai circumspect, adică să treacă cluburile noastre în federaţia lui de fapt. Dacă ideea era de uniune, puteam să facem o federaţie nouă, să găsim o soluţie care să fie mai puţin susceptibilă de divagaţii ulterioare'', a declarat Liviu Crişan, care este şi preşedintele WUKF (World Union of Karate-Do Federations).
Preşedintele WKC a continuat să creadă în proiect până la prima competiţie comună, în care arbitrajul a scăpat de sub control.
''Totuşi nu am întors spatele, am afiliat 4-5 cluburi, inclusiv clubul meu şi am participat apoi la o competiţie la Braşov, la care din păcate ne-am dat seama că nu se schimbase nimic faţă de ce ştiam de 15 ani. Arbitrajul a fost condus de o manieră în care efectiv am fost batjocoriţi. Cel care pierde zice că a fost furat de arbitri, dar în acest caz după prima zi de competiţie, la sfârşitul zilei de sâmbătă, Băroiu şi-a destituit toată comisia de arbitri. E cea mai bună recunoaştere că nu şi-a putut stăpâni arbitrii'', a adăugat Crişan.
În lunile care au urmat, Băroiu a deschis din nou ostilităţile cu federaţiile concurente şi a cerut MTS-ului desfiinţarea lor.
''Deşi am plecat prieteni de la Braşov, în data de 10 decembrie Băroiu a înregistrat un memoriu la MTS prin care cere retragerea CIS-urilor la 4 federaţii. Adică rămân numai eu, pe ceilalţi să-i desfiinţaţi. Nu are rost să discut despre argumentele de acolo, care sunt absolut puerile, ci de modul în care se face. Când simţi un cuţit în spate nu mai poţi să mergi mai departe cu cuţitul ăla în spate, trebuie să faci altceva. Atunci când am aflat asta, a fost aşa un sentiment de frustrare. MTS a înţeles în final că nu ai cum să-i pui pe toţi împreună cu forţa, nu este numai poziţia noastră, este şi poziţia celorlalţi din karate'', a completat Liviu Crişan.
În 2014, FR KWC are în program 2 competiţii importante, CE din Italia şi CM din Polonia, la care se adaugă a 5-a ediţie a Cupei Campionilor Europeni de la Cluj Napoca. Nu vor lipsi tradiţionalele stagii de pregătire cu nume mari din karateul mondial precum iranianul Nekoofar, maestru 9 dan, sau Cristophe Pinna, multiplu campion mondial, pe partea de kumite.
''În iunie, la CE, vom avea cu siguranţă un număr impresionant de participanţi. Sunt sigur că va fi recordul nostru la nivel de federaţie mondială, prin faptul că organizăm în Italia, o ţară extrem de densă în practicanţi de karate şi avem 3 federaţii destul de mari care fiecare vor avea 3-400 de sportivi înscrişi, aşa că ne apropiem de 1000 de sportivi numai din federaţiile din Italia. Să nu mai vorbim de celelalte federaţii din Elveţia, Spania, Anglia, care vor veni să dovedească că au loturi puternice. Va veni apoi CM din Polonia, la mijlocul lunii octombrie, vârful competiţiilor noastre'', a spus preşedintele FR WKC.
Numărul practicanţilor de karate la FR WKC este în creştere, dar media vârstei practicanţilor este în coborâre.
''Avem câteva cluburi afiliate noi. Ne bucurăm de un club la Sibiu, unul dintre puţinele oraşe unde nu aveam. Numărul de participanţi îl putem evalua la competiţii majore, de genul campionatelor naţionale. Anul trecut, cu 2 săptămâni înainte de Mondiale, la Braşov am avut 600 de participanţi. E adevărat că media de vârstă coboară, înregistrăm mai mulţi copii, cadeţi şi undeva când termină liceul îşi găsesc altceva. Noi am încurajat cluburile mari să preia sportivii foarte valoroşi, să fie susţinuţi financiar, pentru ca federaţia să nu piardă sportivi de valoare'', a spus Crişan.
AGERPRES/(autor: Teodor Ciobanu, editor: Teodora Oprea)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.