COD GALBEN: 23-05-2025 ora 10 Intre 23 mai, ora 10 – 24 mai, ora 06 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată COD PORTOCALIU: 23-05-2025 ora 13 Intre 13:45 si 15:00 se va semnala Averse torențiale care vor acumula 30...40 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelie, grindină. În zona avertizată în ultima oră s-au acumulat cantități de 15...25 l/mp. in Județul Vrancea;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Statuia eroului necunoscut, amplasată pentru prima dată în anul 1922 în centrul vechi al municipiului Satu Mare, dar distrusă de regimul horthyst, a fost dezvelită sâmbătă de autorităţile locale, în cadrul evenimentelor organizate cu prilejul Centenarului Marii Uniri.

Statuia a fost dezvelită în Piaţa Libertăţii din municipiul Satu Mare, după care a fost sfinţită de către un sobor de preoţi.

"Acest moment este restituirea către comunitatea sătmăreană a unui monument de for public lăsat nouă de înaintaşi în urmă cu aproape 100 de ani pentru a marca apartenenţa acestor meleaguri la România Mare, monument care a dispărut în anii grei ai ocupaţiei horthyste 1940-1944. A fost ridicat la iniţiativa generalului Andrei Butunoiu, comandantul Garnizoanei militare Satu Mare, prin subscripţie publică, fiind inaugurat la 1 decembrie 1922, într-o atmosferă de mare sărbătoare, chiar dacă manifestările au fost umbrite de faptul că în aceeaşi zi era înmormântat părintele doctor Vasile Lucaciu, unul din artizanii Marii Uniri, cea mai însemnată personalitate ce s-a ridicat din rândul românimii din Sătmarul milenar. A fost prima statuie de acest fel ridicată pe noua graniţă de vest a României, având menirea de a statornici în conştiinţa tuturor că aceste ţinuturi sunt româneşti şi aparţin în mod firesc de România", a declarat preşedintele Asociaţiei Civice Tempora Satu Mare, Voicu Şichet, cel care s-a ocupat de proiect.

Potrivit acestuia, iniţial, s-a numit Statuia soldatului român, denumirea fiind schimbată chiar de către sătmăreni în Statuia eroului necunoscut, tocmai ca un semn de respect pentru toţi cei care au murit în Primul Război Mondial.

Statuia reprezintă un soldat român de la finalul Marelui Război care se dezbracă de haină, simbolizând eliberarea, victoria obţinută greu.

Costurile totale pentru amenajarea soclului şi realizarea statuii au fost de 60.000 de euro, din care 20.000 de euro reprezintă bani publici iar 40.000 de euro au fost obţinuţi din donaţii.

Cu ocazia Zilei Naţionale a României, autorităţile şi partidele politice au depus coroane la statuia preotului Vasile Lucaciu din Piaţa Libertăţii, după care a fost organizată o paradă cu dotările instituţiilor din subordinea Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului Afacerilor Interne. Programul manifestărilor mai cuprinde concerte şi un foc de artificii. AGERPRES /(A - autor: Gheorghe Pietrar, editor: Antonia Niţă, editor online: Adrian Dădârlat)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.