Cluj: Verificări dispuse de prefect în cazul tăierii unor arbori din prima Grădină Botanică a municipiului reședință

 •  Social
508 afişări

Prefectul județului Cluj, Gheorghe Vușcan, a dispus verificarea, în regim de urgență, asupra legalității unor tăieri de arbori seculari dintr-o curte din centrul municipiului Cluj-Napoca, care a fost prima Grădină Botanică a orașului.

d0701350-fca0-4ac3-aa78-853c88a330f7

Tăierea arborilor, printre care și un salcâm japonez a cărui vârstă ar fi estimată, de specialiștii de la Facultatea de Biologie a UBB și de la cei de la USAMV, la 150-200 de ani, a fost semnalată, printr-un memoriu al unor clujeni care locuiesc în apropierea curții respective.

"În urma memoriului locatarilor imobilului de pe str. M. Kogălniceanu, nr. 8, din municipiul Cluj-Napoca, înregistrat la Instituția Prefectului-Județul Cluj, care semnalează tăieri, considerate ilegale, de arbori seculari din prima Grădina Botanică a Clujului (str. Avram Iancu, nr. 23-25), în vederea construirii unui hotel, prefectul Gheorghe Ioan Vușcan a dispus verificarea, în regim de urgență, a aspectelor sesizate de cetățeni. Instituțiile vizate sunt Agenția Județeană pentru Protecția Mediului Cluj, Comisariatul Județean de Mediu Cluj, Garda Forestieră Cluj, Direcția Județeană de Cultură Cluj și Inspectoratul Județean de Poliție Cluj. De asemenea, un punct de vedere a fost solicitat și Primăriei municipiului Cluj-Napoca", se arată în comunicatul Prefecturii Cluj, transmis vineri presei.

Oamenii au făcut acest demers deoarece în spațiul respectiv, pe care altădată de afla casa Călăului din Cluj, acum demolată, un om de afaceri dorește să construiască un hotel, acțiune în vederea căreia a început să curețe terenul de arbori.

"Suntem în situația disperată în care suntem nevoiți să facem o plângere penală pentru aceste fapte la Parchetul Cluj și să sesizăm Instituțiile Statului: Garda de Mediu, Agenția de Mediu, Garda Forestieră, Primăria Cluj, Consiliul Județean Cluj, presa locală și mai ales Prefectura Cluj, având în vedere că această grădină istorică a fost cândva 'Grădina Prefecturii Cluj', iar la nr. 19 este 'Casa Călăului' care a fost demolată fără niciun fel de autorizații în urma unui incendiu (...). Această grădină a fost prima Grădină Botanică a Clujului. Acolo există cel mai bătrân salcâm japonez din Transilvania de circa 150-200 ani, conform specialiștilor USAMV și Facultății de Biologie UBB, care este acum un ciot de 2-3 metri", se menționează în scrisoarea cetățenilor.

Potrivit acestui document, înregistrat de Prefectura Cluj zilele trecute și care a stat la baza acțiunii de verificare, semnatarii scrisorii au apelat și la Poliția Județului Cluj și la Poliția Locală, de unde au primit informația că "există toate avizele necesare pentru aceste acțiuni".

"Ne-am informat în legătură cu avizele de tăiere de arbori consultând serviciul spații verzi al Primăriei Cluj-Napoca, dar acest serviciu ne-a confirmat faptul că ei nu au dat niciun aviz de tăiere la această adresă și ne-au confirmat și faptul că această grădină este un fel de monument natural al Clujului (neoficial) și, de asemenea, știau de existența unui proiect al USAMV Cluj de transformare a grădinii într-o Grădină Botanică Publică", se mai spune în scrisoare.

În memoriu, oamenii susțin că arborii tăiați nu ar fi fost putrezi, așa cum se spunea într-un document din dosarul depus la Primărie pentru primirea autorizației de construire a hotelului pe acel spațiu.

"Investigând avizele care au fost primite pentru această AC, emisă de Primăria Cluj, cu ajutorul avocatului care ne reprezintă am realizat că proprietarii imobilului de pe str. A. Iancu 23-25 s-au prevalat de un aviz de mediu primit pentru imobilul de la nr. 25, după care au alipit terenurile de pe str. A. Iancu 19-25 și s-au folosit de acel aviz pentru obținerea AC emisă de Primărie", se mai arată în scrisoare.

În ceea ce privește autorizațiile — de demolare a ceea ce mai rămăsese din Casa Călăului, aflată în stare de ruină, dar și a celei de construire a noului hotel — reprezentanții Primăriei susțin că ele "au fost elaborate deoarece la dosar existau toate avizele, inclusiv de la mediu și de la monumente".

AGERPRES/(A, AS — autor: Elena Stanciu, editor: Irina Poenaru, editor online: Anda Badea)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Social

Cele mai citite din Social

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe
Noul Agerpres