COD GALBEN: 19-05-2025 ora 10 Intre 19 mai, ora 21 – 20 mai, ora 06 se va semnala intensificări ale vântului

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 6 dec /Agerpres/ - Alianţa pentru Lupta Împotriva Alcoolismului şi Toxicomanilor (ALIAT) România a lansat marţi oficial prima linia telefonică specială de informare şi sprijin psihologic pentru persoanele dependente de alcool şi apropiaţii acestora - AlcoLine.

Potrivit unui comunicat al ALIAT transmis, marţi, AGERPRES, AlcoLine, cu numărul special 021.9335, oferă informaţii despre dependenţa de alcool, despre resursele terapeutice pe care organizaţia le oferă în ţară, despre serviciile existente în domeniu, dar şi sfaturi şi consiliere, în funcţie de fiecare caz în parte.

''De cele mai multe ori, dependenţa de alcool îi afectează nu doar pe cei implicaţi în mod direct, ci şi pe apropiaţii acestora, precum familiile lor, prietenii sau colegii. Prin acest demers, ne dorim creşterea nivelului de informare cu privire la specificul abuzului, dependenţei de alcool şi al tratamentelor disponibile în rândul consumatorilor problematici şi al familiilor acestora, precum şi pentru cei predispuşi către consumul de alcool. AlcoLine are legătură cu ideea de refacere, sprijin, speranţă, depăşirea unui obstacol dificil prin mobilizarea personală şi cu ajutorul celorlalţi. AlcoLine este dedicat acelora care au decis să facă primul pas în lupta cu alcoolul, iar, prin apelarea acestei linii telefonice, îi asigurăm că, la celălalt capăt al liniei, consilierii noştri îi vor trata cu prietenie, înţelegere şi susţinere, ghidându-i spre reabilitare", a declarat Eugen Hriscu, director ştiinţific al ALIAT.

Potrivit sursei citate, AlcoLine este un serviciu confidenţial, iar numărul scurt 021.9335 poate fi apelat de orice persoană adultă, de luni până vineri, în intervalul 10,00 - 20,00, aplicându-se tariful standard pe apel.

Oana Crăciun, reprezentant al ALIAT, a precizat pentru AGERPRES că linia telefonică specială a funcţionat pentru o perioadă de probă de două săptămâni, timp în care serviciul a fost apelat în general de rude ale celor dependenţi de alcool.

"Echipa aflată în spatele acestei iniţiative este formată din specialişti (psihologi şi asistenţi sociali cu experienţă în gestionarea persoanelor dependente de alcool), precum şi foşti consumatori recuperaţi sau rude ale unor consumatori de alcool şi membri ai Asociaţiei Persoanelor cu Probleme legate de consumul de Alcool (APPA). Pentru a oferi sprijin şi sfaturi cât mai eficiente şi empatice, echipa de consilieri AlcoLine a parcurs un training de specialitate şi lucrează sub supervizarea unui specialist în dependenţe, acreditat de Ministerul Sănătăţii", se mai arată în comunicatul ALIAT.

ALIAT este partener al Institutului Naţional de Sănătate Publică şi al Agenţiei Naţionale Antidrog. AGERPRES/(AS - autor: Livia Popescu, editor: Georgiana Tănăsescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.