Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 10 nov /Agerpres/ - Aproximativ 6.000 de incendii la locuinţe se produc anual, în medie, în România, cele mai multe noaptea, iar la fiecare două zile o persoană îşi pierde viaţa în acestea, arată o statistică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), prezentată joi într-o conferinţă de presă.

Cu această ocazie, secretarul de stat în MAI Raed Arafat a subliniat necesitatea montării detectoarelor de fum în locuinţe.

"Problema principală a campaniei de prevenire a incendiilor este montarea detectoarelor de fum care sunt extrem de importante. Ne bazăm pe datele pe care le avem şi pot spune că 6.000 de incendii în locuinţe şi 180 de decese în medie pe an sunt două cifre care trebuie să ne atenţioneze că ceva nu este în ordine. (...) La incendiu se moare pentru că omul e intoxicat cu fumul emanat sau că este ars. De aceea, şansa de a şti din timp că în casă este un incendiu este să ai aceste detectoare de fum, care nu trebuie conectate la curent, se pun cu o baterie undeva în casă şi poate trezi întreaga familie când este o acumulare de fum în casă şi acest lucru poate ajuta oamenii să iasă înainte să fie prea târziu. (...) În alte ţări, unde s-au montat deja detectoarele, au fost reduse incendiile şi tragediile", a explicat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

El a mulţumit colegilor de la DSU şi E.ON România pentru campaniile de prevenire a incendiilor derulate în ultimii patru ani. ''Este un parteneriat de a salva vieţi", a adăugat şeful DSU.

La rândul său, Ovidiu Vasilică, şeful IGSU, a arătat că aceste tragedii se pot evita prin montarea detectoarelor de incendiu şi de gaz, un demers la îndemâna oricui, care poate salva vieţi şi bunuri materiale importante.

"Prevenirea trebuie înţeleasă prin nevoia de a te autoproteja şi cred că aici este un element pe care noi toţi să îl înţelegem. Ce facem în această campanie nu vrem să creăm obligativitatea de a monta aceste detectoare, ci să conştientizăm că trebuie să le avem, că salvează vieţi", a spus Vasilică.

La nivel statistic, în ultimii patru ani, s-au produs peste 20.000 de incendii, cele mai multe fiind înregistrate în Bucureşti (1.714), Suceava (1.013), Bacău (952), Iaşi (836), Neamţ (795) şi Prahova (793). În urma acestor incendii au fost 1.680 de victime, dintre care 639 au decedat, s-a arătat la eveniment.

Principalele cauze ale producerii incendiilor sunt coşuri de fum defecte sau necurăţate - 32,9%, instalaţii electrice defecte sau improvizate - 21,6% şi mijloace de încălzire defecte, nesupravegheate sau improvizate - 12,9%.

IGSU a demarat, în parteneriat cu E.On România, o serie de campanii de prevenire a incendiilor, în perioada octombrie 2012 - iunie 2016, timp în care s-a constatat o reducere cu peste 9% a incendiilor şi cu 7% a victimelor, în raport cu intervalul 2008 - 2012. AGERPRES/(A, AS - autor: Mihaela Tudorache, editor: Georgiana Tănăsescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.