COD GALBEN: 07-05-2025 ora 10 Intre 7 mai, ora 12 – 7 mai, ora 23 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată COD PORTOCALIU: 07-05-2025 ora 17 Intre 17:30 si 18:30 se va semnala averse torențiale care vor acumula local 25...40 l/mp, frecvente descărcări electrice in Județul Tulcea;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Deva, 22 sep /Agerpres/ - Niciuna din şcolile profesionale din judeţul Hunedoara nu mai are clase de pregătire a elevilor ca oţelar, laminator sau miner, aceste meserii nefiind cerute pe piaţa muncii locală, potrivit datelor Inspectoratului Şcolar (IS) Hunedoara.

Numărul copiilor care studiază în învăţământul profesional de trei ani a crescut, astfel că acum în judeţul Hunedoara funcţionează 32 de clase a IX-a, faţă de 20 de clase a IX-a în anul şcolar trecut. Aproape 700 de elevi din judeţul Hunedoara au ales să înveţe o meserie într-o şcoală profesională, iar cele mai cerute specializări ţin de industria serviciilor.

'Avem o paletă destul de largă de meserii. Sunt foarte multe opţiuni pentru mecanici auto, dar şi pentru frizer, coafor, stilist, ospătar, bucătar, zidar, pietrar-tencuitor, sudor', a declarat joi, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al IS Hunedoara, Claudia Anca.

Toate clasele de învăţământ profesional au încheiate contracte cu diverşi agenţi economici, la sediile cărora elevii îşi pot efectua orele de practică. Există şi firme care au selectat elevi pentru a-i angaja pe viitor, acestora fiindu-le oferite burse suplimentare faţă de cele acordate de şcoală.

'Putem spune că în judeţul Hunedoara este o situaţie fericită pentru că sunt agenţi economici care se implică foarte mult şi oferă chiar burse suplimentare faţă de cea profesională, de 200 de lei, pe care o primesc elevii din învăţământul profesional', a adăugat reprezentanta IS Hunedoara.

Elevii care urmează învăţământul profesional de trei ani pot să-şi continue educaţia şi la clasele serale de liceu.

Meseriile de oţelar, laminator sau miner erau cele mai răspândite în judeţul Hunedoara la începutul anilor 90. În combinatele siderurgice de la Hunedoara şi Călan munceau peste 20.000 de siderurgişti, iar în minerit activau alte câteva zeci de mii de angajaţi. În prezent, combinatul siderurgic din Călan a fost desfiinţat, la Hunedoara mai lucrează circa 700 de angajaţi, iar în minele din Valea Jiului numărul salariaţilor a scăzut sub 6.000. AGERPRES / (A, AS - autor: Sorin Blada, editor: Marius Frăţilă)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.