Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Arad, 17 sep /Agerpres/ - Peste 200 de persoane au luat parte sâmbătă la manifestările comemorative organizate în localităţile Radna-Lipova şi Păuliş, din judeţul Arad, cu ocazia împlinirii a 72 de ani de la eroicele lupte din septembrie 1944, purtate de Armata Română pentru apărarea Defileului Mureşului.

Cu această ocazie, au fost depuse coroane de flori la troiţa din incinta UM 0911 din Radna şi a fost oficiată o slujbă religioasă la Cimitirul Eroilor din localitate.

Şi la Păuliş a avut loc o slujbă religioasă oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu ÎPS Timotei, arhiepiscop al Aradului.

Primarul comunei Păuliş, Ioan Turcin, a declarat că din cei peste 1.800 de militari ai Şcolii de subofiţeri în rezervă de la Radna, care au luptat în urmă cu 72 de ani pe aceste meleaguri, mai sunt în viaţă doar 6, cărora în semn de înaltă preţuire Consiliul Local al comunei a hotărât să le confere titlul de Cetăţean de Onoare.

La manifestările de sâmbătă au luat parte reprezentanţi ai administraţiei publice judeţene şi locale, cadre militare active sau în retragere, reprezentanţi ai Filialei Lugoj a Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă sau în Retragere.

La graniţa de vest a ţării, după 23 august 1944, când Armata Română a întors armele, germanii şi hortiştii au început ofensiva la 5 septembrie. Aradul a fost ocupat pe 11 septembrie, iar unităţi din Corpul Alpin german au continuat ofensiva pe valea Crişului Alb, unde drumul le-a fost barat prin jertfa de sânge a elevilor şcolii de ofiţeri de rezervă de la Ineu, în crâncenele lupte de la Beliu şi Prunişor.

Pe Valea Mureşului şi-a continuat înaintarea Divizia hortisto-ungară "Budapesta", având un efectiv de circa 20.000 de militari. Înaintarea le-a fost oprită în pusta Păulişului de cei 1.808 militari ai Detaşamentul Păuliş, format din trei batalioane de elevi de la Şcoala de subofiţeri în rezervă de la Radna, un batalion din Regimentul 9 infanterie şi divizionul 61 Artilerie grea. În cursul luptelor, din cei 755 de ofiţeri, sergenţi şi elevi ai Şcolii de la Radna au dat jertfa de sânge 62, între care şi comandantul lor, căpitanul Ion Fătu, alţi 380 fiind răniţi.

Timp de o săptămână, ostaşii români au rezistat eroic unui inamic mult superior atât ca număr, cât şi ca tehnică de luptă, până la sosirea marilor unităţi care i-au determinat pe inamici să se retragă. AGERPRES/(AS - autor: Ioan Weisl, editor: Georgiana Tănăsescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.