COD GALBEN: 01-05-2025 ora 14 Intre 14:46 si 15:30 se va semnala intensificări ale vântului cu viteze de 50...60 km/h, averse care vor acumula 15...20 l/mp, descărcări electrice și grindină. in Județul Argeş;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Piteşti, 20 iul /Agerpres/ - Cele două victime minore depistate cu ocazia descinderilor efectuate în comuna argeşeană Berevoeşti în dosarul privind cazurile de sclavie ar putea fi date în plasament pe motiv că familia naturală nu se poate ocupa în mod corespunzător de îngrijirea lor, o propunere în acest sens urmând să fie înaintată instanţei competente de reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Argeş.

Potrivit unui comunicat transmis miercuri de DGSPC Argeş, reprezentanţii instituţiei au preluat pe 13 iulie doi copii, unul de 11 ani şi 6 luni şi celălalt de 13 ani şi 9 luni, pentru care s-a stabilit măsura de plasament în regim de urgenţă la Centrul de Evaluare şi Primire în Regim de Urgenţă.

"Până în prezent, cei doi copii au fost supuşi examinării medico-legale şi unor consultaţii medicale de specialitate. (...) După finalizarea evaluării psiho-sociale detaliate a situaţiei copiilor, dosarul acestora va fi înaintat Tribunalului Argeş, cu propunerea de înlocuire a măsurii de plasament în regim de urgenţă cu măsura de plasament, (...) având în vedere că, din informaţiile deţinute la acest moment, reiese că familia naturală nu este capabilă să se ocupe în mod corespunzător de creşterea, îngrijirea şi educarea acestora pentru reabilitarea lor psiho-socială", se precizează în comunicat.

Reprezentanţii DGASPC au mai preluat, în urma descinderilor efectuate de organele judiciare, şi 19 copii ai căror ocrotitori legali au fost reţinuţi, stabilindu-se pentru ei măsura de plasament în regim de urgenţă într-un centru de specialitate. Pe 15 iulie s-a dispus încetarea măsurii de protecţie specială pentru cei 19 minori, care au fost integraţi în familia extinsă, ca urmare a solicitărilor venite din partea rudelor şi a realizării anchetelor sociale la domiciliile acestora.

Pe de altă parte, cele 12 victime majore depistate la Berevoeşti au fost duse într-un loc secret şi beneficiază, la solicitarea DGASPC Argeş, de servicii de specialitate din partea unei organizaţii neguvernamentale.

"Urmare acţiunii desfăşurate în data de 13 iulie 2016 de către DIICOT şi BCCO Piteşti, la care au participat şi specialişti din cadrul DGASPC Argeş, acţiune amplu mediatizată în ultima perioadă de timp, instituţia noastră a reinformat (...) toate serviciile publice de asistenţă socială organizate la nivelul municipiilor şi oraşelor/persoanele cu atribuţii de asistenţă socială din aparatul propriu al consiliilor locale comunale, cu privire la obligaţia de a implica colectivitatea locală în procesul de identificare a nevoilor comunităţii şi de soluţionare la nivel local a problemelor sociale care privesc copiii şi, respectiv, de a crea structuri comunitare consultative la nivelul fiecărei localităţi", se arată în comunicat.

Conform aceleiaşi surse, serviciilor publice de asistenţă socială organizate la nivelul municipiilor şi oraşelor, precum şi persoanelor cu atribuţii de asistenţă socială din aparatul propriu al consiliilor locale comunale, li s-a reamintit că trebuie să îndeplinească în domeniul protecţiei copilului toate atribuţiile.

"De asemenea, s-a adresat rugămintea de a dispune de urgenţă ca persoanele cu atribuţii în acest domeniu, inclusiv membrii consiliului comunitar consultativ, să procedeze la evaluarea, monitorizarea şi analizarea situaţiei tuturor copiilor din unitatea administrativ-teritorială, precum şi modul de respectare a drepturilor acestora, în vederea identificării situaţiilor de risc la care aceştia sunt ori ar putea fi expuşi. S-a recomandat semnalarea urgentă a cazurilor de copii identificaţi în situaţii de pericol, pentru care se impune intervenţia specialiştilor şi transmiterea raportului întocmit ca urmare a acţiunii de evaluare, monitorizare şi analizare a situaţiei tuturor copiilor", se mai menţionează în comunicatul DGASPC Argeş.

În urma descinderilor în dosarul privind cazurile de sclavie de la Berevoeşti au fost arestate preventiv 37 de persoane implicate în exploatarea victimelor minore şi majore.

Potrivit DIICOT, începând cu anul 2008, s-au constituit mai multe grupuri infracţionale structurate pe baza relaţiilor de familie, care au recrutat aproximativ 40 de persoane minore şi majore, prin constrângere, inducere în eroare, răpire sau profitând de starea de vădită vulnerabilitate în care se aflau acestea (persoane minore, persoane cu dizabilităţi fizice sau psihice, cu situaţii materiale precare), în scopul exploatării prin supunerea la executarea de munci şi îndeplinirea de servicii în mod forţat şi prin obligarea la practicarea cerşetoriei, prin procedee care au adus victimele în stare de aservire şi de lipsire de libertate.

În unele cazuri, victimele erau răpite din locuri publice (de lângă biserici, gări şi autogări) sau chiar din propriile locuinţe şi ulterior transportate la domiciliile membrilor grupărilor, unde erau forţate să efectueze zilnic diverse munci şi activităţi atât în gospodăriile suspecţilor, cât şi în proximitatea localităţii. Aceştia trebuiau să măture în curte, să spele rufe, să îngrijească animale domestice, să taie ilegal arbori din pădurile din apropierea localităţii şi să transporte masa lemnoasă cu ajutorul cailor înapoi în gospodării, unde lemnele erau încărcate în autoutilitarele suspecţilor care se deplasau cu acestea în zona de sud a României (în principal în judeţele Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj).

Victimele erau ameninţate şi lovite cu palmele, pumnii, picioarele, biciul şi diverse obiecte contondente, persoanele vătămate fiind aduse în stare de aservire şi lipsire de libertate în condiţiile în care acestea erau supravegheate permanent de către membrii grupărilor.

Procurorii mai susţin că, de cele mai multe ori, victimele nu primeau mâncare, iar când primeau li se ofereau resturi alimentare, erau legate (cu lanţuri sau chingi) sau încuiate pe timpul nopţii ca să nu fugă. Unor victime li se aplicau tratamente umilitoare - erau dezbrăcate complet şi udate alternativ cu apă rece şi caldă; erau legate de mâini şi picioare şi puse să mănânce de pe jos, erau puse să se bată între ele pentru amuzamentul suspecţilor, li se arunca mâncarea pe jos. De asemenea, există suspiciunea că unele victime au fost violate sau abuzate sexual. AGERPRES/(AS - autor: George Onea, editor: Nona Jalbă)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.