Modifică dimensiunea fontului:
Constanţa, 12 iun /Agerpres/ - Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) din Ministerul Afacerilor Interne, dr. Raed Arafat, şi şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), general de brigadă Ovidiu Vasilică, au participat duminică la inaugurarea oficială a Punctului de prim-ajutor SMURD din staţiunea Mamaia.
În deschiderea evenimentului, dr. Raed Arafat a anunţat că proiectul acestor puncte de prim-ajutor, profesionalizate, ale SMURD, este unul de concepţie românească şi că au fost amenajate în principalele staţiuni de pe litoral unde au fost înregistrate cele mai multe situaţii de urgenţă din ultimii cinci ani, respectiv în Mamaia, Costineşti, Eforie Nord şi Neptun.
În context, Raed Arafat a reiterat faptul că pe parcursul sezonului estival 2016 principala preocupare a IGSU şi ISU este să prevină evenimentele şi riscurile la care pot fi supuşi turiştii de pe litoral. În acest sens personalul operativ din judeţul Constanţa a fost suplimentat cu peste 350 de pompieri, dislocaţi din 10 judeţe, împreună cu tehnica specifică de intervenţie în caz de necesitate.
În zonele intens circulate din municipiul Constanţa, vor fi înfiinţate nouă puncte de lucru temporare, încadrate cu câte o autospecială de stingere cu apă şi spumă, suplimentar faţă de cele 10 subunităţi de intervenţie existente în prezent şi alte 10 echipaje pe prim-ajutor SMURD şi unul de terapie intensivă vor activa în localităţile judeţului Constanţa.
"Rolul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi în general al Ministerului Afacerilor Interne este să se asigure că populaţia este întotdeauna în siguranţă. Chiar începând de anul trecut am iniţiat discuţiile cu colegii de la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă ca să facem un pas înainte în sprijinul populaţiei şi în sprijinul autorităţilor locale pentru sezonul de vară la Constanţa. Aici avem o problemă care se generează printr-o migraţie temporară a populaţiei, deci pe an aproape un milion de oameni ajung într-o perioadă scurtă pe plajele Constanţei şi, bineînţeles, aceşti oameni sunt expuşi unor riscuri specifice zonei şi sezonului. Până acum au făcut tot ce au putut să facă colegii de la Ambulanţă, colegii de la SMURD, intervenind terestru şi, bineînţeles, în colaborare cu colegii de la Salvamar", a spus Raed Arafat.
Şeful DSU a precizat că s-a făcut un pas înainte în sensul în care vor fi echipaje suplimentare direct pe plajă şi direct în apă, folosind ambarcaţiunile care au fost achiziţionate anul trecut prin fonduri structurale. De asemenea, pe lângă cele două ambarcaţiuni mari de căutare-salvare va mai fi o ambarcaţiune la Lacul Siutghiol. Pe lângă aceste ambarcaţiuni mari, care au fost operaţionalizate cu sprijinul Pazei de Coastă, mai sunt ambarcaţiuni rapide de intervenţie care sunt amplasate pe parcursul plajelor.
"Ce sperăm să realizăm prin acest proiect? Să reducem timpii de reacţie, să salvăm mai mulţi oameni. Din păcate înecuri avem în fiecare an, numărul lor este unul semnificativ, motiv pentru care acum o să analizăm comparativ ce a fost, cu ce va fi şi să vedem dacă reuşim să salvăm oameni în plus. În acelaşi timp oamenii pot să obţină un sfat sau să ajungă ei la punctul de prim-ajutor şi de aici se poate lua legătura cu unitatea de primiri urgenţe şi să se decidă dacă este necesar transferul la spital sau nu, sau ce trebuie să fie făcut. Şenilatele vor ajuta la intervenţia rapidă chiar pe plajă, pentru că, de exemplu, acest punct deserveşte o plajă de aproape 700 de metri, iar să te duci cu truse cu tot, să fugi 300 de metri, când ajungi la pacient eşti deja obosit. Au făcut simulări colegi şi veţi vedea că cei care vor lucra pe plajă sunt altfel echipaţi, nu sunt echipaţi cu echipamente de protecţie grele, sunt echipaţi cu echipamente de protecţie uşoare, specifice locului şi zonei în care vor activa", a declarat dr. Arafat. AGERPRES/(AS - autor: Dan Mihăescu, editor: Karina Olteanu)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.