Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 6 mai /Agerpres/ - Regina-mamă Elena a fost un dar nepreţuit pentru România secolului trecut, a afirmat principele Radu, vineri, la Templul Coral din Bucureşti, în cadrul unei ceremonii organizate de Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România, cu ocazia împlinirii a 120 de ani de la naşterea reginei-mamă Elena.

Principele a elogiat credinţa, bunătatea, modestia şi înaltul simţ moral al datoriei de care a dat dovadă regina-mamă Elena, "care o recomandă istoriei ca pe o mare regină", apreciind că aceasta "rămâne un far" pentru Familia Regală.

"Regele Mihai I şi instituţia Coroanei îndeamnă societatea românească la compasiune, la generozitatea de a asculta pe celălalt, la cultivarea virtuţilor precum: domnia legii, şi nu a oamenilor, respectul faţă de proprietatea privată, forţa competentă a instituţiilor şi familia. Suntem datori de a ne uita înspre viitorul ţării noastre veghind responsabil la democraţia, prosperitatea şi stabilitatea ei", a spus principele Radu.

Preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, deputatul Aurel Vainer, care a caracterizat ceremonia drept "un exerciţiu de memorie", a omagiat personalitatea reginei-mamă Elena, dând citire unui mesaj al profesorului Carol Iancu dedicat marii suverane.

"Îi datorăm o veşnică recunoştinţă reginei-mamă Elena", a încheiat Aurel Vainer.

În anul 1993, la 11 ani de la moarte, Statul Israel şi Institutul Yad Vashem i-au conferit post-mortem reginei-mamă Elena titlul şi medalia de "Drept Între Popoare" pentru zecile de mii de vieţi de evrei salvate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Potrivit site-ului casa-regala.blogspot.ro, şef-rabinul Alexandru Şafran a descris în amănunt rolul umanitar şi politic decisiv jucat de răposata regină-mamă Elena, care prin acţiunile ei a salvat vieţile a zeci de mii dintre cei 185.000 de evrei deportaţi în Transnistria din Basarabia şi Bucovina de Nord. Regina-mamă şi regele Mihai au contribuit la amânarea şi apoi la anularea planurilor de deportare în Polonia a întregii populaţii evreieşti din România.

La evenimentul de la Templul Coral au luat parte, printre alţii, principesa Margareta, principesele Elena şi Maria şi Alexander Phillips Nixon, secretarul de stat în Ministerul Culturii Irina Cajal, secretarul de stat în cadrul Secretariatului pentru Culte al Guvernului Victor Opaschi, arhiepiscopul mitropolit romano-catolic de Bucureşti, monseniorul Ioan Robu, părintele profesor Florin Şerbănescu, consilier în cadrul Sectorului Patrimoniu bisericesc al Patriarhiei Române.

A fost prezent ambasadorul Statului Israel în România, Tamar Samash, şi Bertha (Cohen) Wexler, supravieţuitor al deportării din Transnistria.

La final a avut loc o ceremonie religioasă în memoria reginei-mamă Elena. Acţiunea face parte din seria de evenimente dedicate sărbătoririi Coroanei Române la 150 de ani, care vor fi organizate, până marţea viitoare, la Bucureşti şi Sinaia. AGERPRES/(AS, A - autor: Daniel Popescu, editor: Florin Marin)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.