Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 19 apr /Agerpres/ - Fostul ministru al Justiţiei Robert Cazanciuc a lansat "Lecţie de colecţie" - un proiect de promovare în rândul copiilor şi părinţilor lor a monumentelor închinate românilor care s-au sacrificat în Primul Război Mondial şi au făcut posibilă România unită.

Proiectul a fost lansat pe Facebook, marţi, în săptămâna "Şcoala Altfel".

Într-o declaraţie acordată AGERPRES, Robert Cazanciuc spune că i-a venit ideea acestui proiect în septembrie anul trecut, când a fost împreună cu copiii săi la monumentele de la Soveja şi Mărăşti şi a fost surprins de numărul mic de vizitatori.

"Impresionant este faptul că mare parte din vizitatori sunt mai degrabă de origine germană, cel puţin la Mărăşti. Şi am zis că nu trebuie să lăsăm lucrurile aşa, nu trebuie să aşteptăm să vină statul să facă un proiect, cred că fiecare dintre noi putem să facem nişte lucruri în preajma centenarului, ţara face 100 de ani în scurt timp. Au fost tot felul de iniţiative guvernamentale, dar din păcate parcă nu simţim aşa în societate o dorinţă de a participa la un proiect de o asemenea amploare. Probabil ne luăm cu ce se întâmplă zi cu zi şi atunci credem că o să avem timp. Din păcate, timpul nu mai are răbdare, la anul sunt 100 de ani de la marile bătălii, de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz. (...) Fiecare dintre noi are datoria să încerce să facă ceva şi cel mai la îndemână lucru pe care îl putem face este să mergem cu copiii noştri, noi, părinţii, bunicii, la cel mai apropiat monument închinat celor care s-au sacrificat în Primul Război Mondial, celor care au făcut practic posibilă până la urmă România Unită", a explicat Robert Cazanciuc.

El a precizat că a publicat pe pagina de Facebook a proiectului şi o listă a monumentelor închinate celor căzuţi în Primul Război Mondial. "Ideal ar fi să putem să vedem monumentele de la Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz, Soveja, dar până acolo, pe întreg arcul Carpatic, sunt monumente dedicate Primului Război Mondial, sunt monumente în Dobrogea, sunt monumente în Ardeal. (...) Putem să facem o lecţie de istorie la faţa locului", a spus Cazanciuc.

Potrivit acestuia, "Lecţie de colecţie" este un proiect de conştientizare la nivelul opiniei publice. "Este păcat să nu încercăm să ataşăm în acest fel copiii de valori naţionale. (...) Putem să facem acest lucru fără costuri cu, pur şi simplu, puţină imaginaţie. Mergem la un monument, facem fotografie cu copiii acolo, putem să publicăm această fotografie pe o pagină dedicată, încercăm să le creăm copiilor propriile poveşti pe care ei să le povestească mai târziu copiilor şi nepoţilor lor", a arătat Cazanciuc.

El a precizat că pot fi organizate în acest sens şi excursii. "Sunt puse la dispoziţia şcolilor, cred, cel puţin o mie - două mii de microbuze şcolare. Dacă fiecare şcoală ar merge măcar o dată pe an cu 15 elevi, cât are un autobuz, am avea 30.000 de oameni care ar putea să vadă aceste monumente", a spus Robert Cazanciuc.

Acesta va începe el însuşi să meargă cu elevi din şcoli din Bucureşti să viziteze astfel de monumente. "Am fost invitat la câteva şcoli să le vorbesc copiilor despre ce înseamnă justiţie, ce înseamnă respectarea legii şi mi-am propus deja, am câteva lucruri concrete, ca începând de luna viitoare să merg eu împreună cu elevii de la diverse şcoli la unul din cele patru monumente importante din Vrancea, evident şi la Bucureşti, dacă o să fie posibil, poate şi la Târgu-Jiu. (...) Vreau să merg în primul rând cu copiii din şcolile din Bucureşti să vizităm mausoleele de la Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz, Soveja, aşa cum şi eu am avut şansa când am fost copil să merg împreună cu şcoala să văd aceste monumente", a precizat Cazanciuc.

Fostul ministru a menţionat că denumirea proiectului a avut la bază ideea ca vizita la aceste monumente să rămână în memoria copiilor ca un lucru special.

"Pe lângă acest lucru, (...) am discutat cu Romfilatelia, spre exemplu, pentru ca la marile monumente să putem găsi timbre reprezentând acele monumente şi trecând pe la mai multe copilul să facă propria lui colecţie de timbre legate de aceste monumente", a mai spus Cazanciuc.

Conform acestuia, proiectul trebuie să se desfăşoare până în 2018, cel puţin. "'Şcoala Altfel' este doar ocazia de a vorbi despre acest proiect. (...) 'Şcoala Altfel' şi 'Lecţie de colecţie' pot să facă un pas important în a le explica pe viu, altfel, istoria, copiilor noştri", a subliniat Robert Cazanciuc. AGERPRES/(AS - autor: Mădălina Cerban, editor: Andreea Rotaru)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.