Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 18 apr /Agerpres/ - Ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, a vizitat luni Centrul de Cercetare a Condiţiilor de Confort din România - EFdeN 4C, despre care a spus că este un exemplu de inovaţie şi inginerie românească.

Diplomatul american a apreciat că proiectul este foarte inspirant şi reprezintă un exemplu de angajament în a îmbunătăţi eficienţa energetică şi a aduce o contribuţie la mediul înconjurător.

Mihai Toader Pasti, managerul acestui proiect, a precizat că EFdeN a fost conceput pentru competiţia Solar Decathlon Europe 2014, de la Versailles, unde a obţinut Premiul de sustenabilitate.

"EFdeN este un proiect educaţional şi de cercetare românesc. (...) Casa, parter plus etaj, 100% funcţională, 100% electrică, care foloseşte doar energie regenerabilă, a fost transportată cu nouă tiruri în Franţa, echipa de studenţi a asamblat-o acolo. Am participat la zece probe interdisciplinare, ne-am întors şi ulterior am reconstruit-o în Bucureşti, în incinta Facultăţii de Ingineria Instalaţiilor, unde este acum Centrul de Cercetare a Condiţiilor de Confort din România. Casa este deschisă publicului", a precizat Pasti.

La proiect au colaborat studenţi şi cadre didactice de la Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti, Universitatea de Arhitectură 'Ion Mincu' Bucureşti şi din cadrul SNSPA.

"Locuinţa este cea mai sustenabilă din Europa, (...) este o locuinţă foarte confortabilă, ce îndeplineşte toţi parametrii de confort interior, este o locuinţă foarte sigură şi generează toată energia de care ai nevoie în timp ce este şi foarte prietenoasă cu mediul", a precizat Pasti.

El a spus că se fac demersuri pentru ca aceasta să fie prima locuinţă din Europa certificată complet Living Building Challenge.

Potrivit lui Pasti, casa este dotată cu senzori, iar proiectul continuă prin studierea parametrilor privitori la confort. Suprafaţa construită este de aproximativ 160 m2, structura este din metal, iar imobilul cu un etaj include o seră, care are şi rol în eficienţă energetică.

"Valoarea întregului proiect pe care echipa EFdeN l-a realizat este undeva la 1,3 milioane de euro, dintre care 90% sunt produse şi servicii. (...) Din cei 1,3 milioane de euro, bani cash efectiv au fost undeva la 200.000 de euro, în rest doar produse şi servicii oferite de partenerii proiectului nostru, care sunt 120", a menţionat Pasti.

Acesta a arătat că varianta industrializată a casei ar costa 130.000 de euro. "Prototipul pe care îl vedem aici (costă - n.r.) 350.000 de euro, dar varianta industrializată cu care noi vrem să venim pe piaţă în viitorul apropiat ne-am propus să coste 130.000 de euro. (...) Am început o serie de discuţii cu dezvoltatori imobiliari pentru a realiza un cartier rezidenţial sustenabil în România", a adăugat Pasti. AGERPRES/(A, AS - autor: Iulia Carciog, editor: Andreea Rotaru)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.