Modifică dimensiunea fontului:
Bucureşti, 10 apr /Agerpres/ - Aproape 110.000 de cetăţeni străini cu drept de şedere se aflau în România la sfârşitul primului trimestru al anului 2016, potrivit evidenţelor Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI).
"Dintre aceştia, 64.493 provin din state terţe (cei mai mulţi din Moldova - 10.658 , Turcia - 9.039 şi China - 7.607) şi 45.321 din state membre UE, SEE şi Confederaţia Elveţiană (Italia - 12.962, Germania - 5.492, Franţa - 4.981)", informează un comunicat al IGI remis duminică AGERPRES.
Municipiul Bucureşti a atras aproape o treime din cei peste 100.000 de străini din România şi ocupă primul loc. Mulţi dintre aceştia locuiesc şi în judeţele Ilfov, Timiş, Cluj şi Constanţa.
"Principalele scopuri pentru care străinii şi-au stabilit reşedinţa pe teritoriul României sunt conexe dreptului la unitatea familiei (reîntregirea familiei, membri de familie ai cetăţenilor români, UE sau SEE), studii, angajare în muncă sau stabilirea permanentă pe teritoriul ţării noastre", se arată în comunicat.
De asemenea, în perioada de referinţă, a fost asigurat accesul la procedura de azil pentru un număr de 229 persoane care au depus cereri de acordare a unei forme de protecţie internaţională. Cei mai mulţi solicitanţi de azil provin din Siria, Irak, Pakistan şi Somalia.
"Dat fiind contextul internaţional, activitatea de prevenire şi combatere a şederii ilegale a cetăţenilor străini a fost intensificată, în această perioadă, astfel că un număr de 676 persoane au fost depistate în situaţii ilegale. Pentru 149 de cetăţeni străini au fost dispuse măsuri de părăsire a teritoriului ţării noastre, iar 83 au fost îndepărtaţi sub escortă", precizează IGI.
Având în vedere angajamentele asumate de România la nivel european, în conformitate cu deciziile Uniunii Europene de instituire a unor măsuri provizorii în domeniul protecţiei internaţionale, în luna martie, primii 15 refugiaţi aflaţi pe teritoriul Greciei au fost transferaţi în România.
Tot în acest context de solidaritate şi sprijin la efortul european de gestionare a fluxurilor de migranţi, 10 ofiţeri experţi în domeniul procedurilor de azil vor participa la acţiunile comune pentru gestionarea crizei migranţilor din Grecia, dintre care patru au început deja misiunea în insula Lesvos, mai precizează sursa citată. AGERPRES / (AS - autor: Daniel Alexandru Florea, editor: Marius Frăţilă)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.