Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Brăila, 8 mar /Agerpres/ - Şeful Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Brăila, Adrian Turiac, a dat marţi asigurări că digurile din Brăila sunt pregătite să preia o viitură cu mult mai mare decât cea prognozată de specialişti.

Sectoarele de dig din nordul Insulei Mari a Brăilei au intrat în faza a II-a de apărare, cu apa de peste un metru pe taluz, iar Dunărea se apropie de cota de inundaţie.

'Suntem în faza a doua de apărare în nordul IMB, în sectoarele Filipoiu, Lunguleţu şi Gemenele. Celelalte sectoare sunt în faza întâi, în sensul în care apa este la baza taluzului digului, la sectoarele care sunt în faza a II-a apa deja a urcat pe dig, dar presiunea exercitată nu este foarte importantă. S-ar putea să ajungem şi la faza a III-a, însă sunt nişte lucruri normale, iar digurile sunt pregătite să preia o viitură cu mult mai mare decât se prognozează', a declarat, pentru AGERPRES, Adrian Turiac.

Potrivit specialiştilor, Dunărea va depăşi săptămâna viitoare cota de atenţie pe sectorul brăilean, situată la 560 cm, iar prognozele indică faptul că, la sfârşitul săptămânii, va ajunge chiar la 610 cm, cât înseamnă cota de inundaţie.

'Astăzi, cota Dunării este de 512 cm, cu un debit de 9.750 mc/s. Dunărea este pe un trend ascendent, ne aşteptăm ca săptămâna viitoare să atingem cota de atenţie, care este la 560 cm. Nu ne aşteptăm la probleme deosebite, chiar dacă Dunărea va creşte şi va ajunge la cota de inundaţie, care este la 610 cm. Lucrul acesta s-ar putea să se întâmple la sfârşitul săptămânii viitoare. Suntem pregătiţi, suntem în urmărirea Dunării în fiecare moment, agenţii hidro patrulează şi transmit toate datele dispeceratului nostru', declarat Turiac.

Şeful Sistemului de Gospodărire a Apelor a precizat că, în momentul de faţă, digurile din judeţul Brăila nu pun probleme deosebite, mai ales că specialiştii SGA se aşteaptă la fenomene specifice gen infiltraţii pe sub corpul digului şi sunt pregătiţi să intervină pentru a remedia problemele.

'Poate la nişte cote mai mari se vor activa şi ceva grifoane, dar suntem pregătiţi cu toate materialele necesare ca să intervenim, mă refer aici la saci, balast, pământ, cherestea, geotextil, geofix. Nu ne aşteptăm la o viitură comparabilă cu cea din 2010 sau din 2006, când au fost nişte viituri istorice, dar ne aşteptăm să sărim cu puţin peste 600 cm cotă, iar digurile brăilene sunt nişte diguri foarte bune, bine întreţinute, care au făcut faţă, de câte ori au fost încercate de viituri, cu succes', a completat Turiac. AGERPRES/ (AS - autor: Ecaterina Ignat, editor: Diana Dumitru)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.