COD GALBEN: 23-05-2025 ora 10 Intre 23 mai, ora 10 – 24 mai, ora 06 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Alba Iulia, 9 feb /Agerpres/ - Peste 156 de proiectile explozive de calibrele 76 şi 100 milimetri din Al Doilea Război Mondial, descoperite sâmbătă şi luni în zona unui şantier amplasat la ieşirea din Alba Iulia, vor fi distruse marţi în poligonul special amenajat de pe Dealul Mamut, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Unirea (ISU) Alba.

Purtătorul de cuvânt al ISU Alba, plutonier major Alina Marescu, a precizat, pentru AGERPRES, că cele mai multe proiectile, respectiv 146, au fost găsite în cursul zilei de luni de către pirotehniştii care asanau terenul de muniţie rămasă neexplodată.

Şantierul unde au fost descoperite proiectilele a rămas în cursul nopţii de luni spre marţi sub paza Jandarmeriei, iar în cursul dimineţii, acestea au fost transportate direct la poligon în condiţii speciale de siguranţă. Din cauza numărului mare de proiectile explozive găsite, s-a luat decizia ca acestea să nu mai fie transportate, ca de obicei, în depozitul special al ISU, ci direct în poligonul de distrugere, a menţionat Alina Marescu.

Astfel, marţi, între orele 09.00 şi 14.00, în poligonul special amenajat de pe Dealul Mamut se va desfăşura activitatea de distrugere a muniţiilor găsite neexplodate, respectiv 156 de proiectile explozive calibrele 76 şi 100 mm.

Tot în zona şantierului în care au fost găsite cele 156 de proiectile, situat în zona Trei Poduri, la ieşirea din Alba Iulia spre Sebeş, în urmă cu trei săptămâni au mai fost descoperite 31 de proiectile.

Aproximativ în aceeaşi zonă, în urmă cu circa două decenii, a mai fost găsit un număr mare de astfel de proiectile.

Cea mai mare descoperire de acest gen s-a înregistrat în Alba în urmă cu 15 ani, când, la Vinerea, lângă Cugir, au fost găsite aproximativ 600 de proiectile de artilerie şi o bombă într-un loc în care a existat, până în 1946, un depozit de armament, care a fost distrus în urma unei explozii. Pe locul respectiv s-au format gropi, inundate ulterior, însă din cauza secetei prelungite din primăvara lui 2001, apele au secat, iar proiectilele rămase intacte au ieşit la iveală. AGERPRES/ (AS - autor: Marinela Brumar, editor: Diana Dumitru)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.