Modifică dimensiunea fontului:
Bucureşti, 28 ian /Agerpres/ - Primul Centru din Europa de terapie asistată de animale şi cercetarea interacţiunii om - animal, în care sunt folosiţi câini comunitari, special selectaţi, antrenaţi şi dresaţi pentru aceste activităţi, a fost inaugurat joi de Fundaţia Vier Pfoten, în Bucureşti.
Coordonatoarea proiectului, Anca Tomescu, a declarat că centrul "este un vis devenit realitate, fiind un proiect unic în Europa".
"Trăim într-o societate în care percepţia asupra câinilor fără stăpân este de multe ori nedreaptă, de aceea astăzi ne-am gândit să vă demonstrăm că oamenii şi câinii se pot ajuta unii pe ceilalţi. (...) Acest centru ar putea deveni unic în Europa pentru că este singurul centru în care terapia va fi făcută de câinii fără stăpân", a afirmat Anca Tomescu.
Ea a spus că prin inaugurarea Centrului "Dogs For People" se pot aduce "dovezi despre beneficiile interacţiunii pozitive cu animale", centrul beneficiind "de cea mai performantă tehnologie de cercetare în domeniul interacţiunii om-animal".
În cadrul proiectului, finanţat integral de Vier Pfoten, foşti câini comunitari şi trainerii centrului vor oferi în mod gratuit programe de terapie copiilor cu dizabilităţi la Centrul "Dogs For People".
Conform reprezentanţilor centrului, şedinţele de terapie sunt conduse de echipe compuse din psihoterapeuţi, antrenori şi câini special antrenaţi, aici urmând să se permită accesul pentru cercetare ştiinţifică "oricărui alt centru, universitate sau echipă de psihoterapeuţi din România sau străinătate".
Prezent la deschidere, fondatorul şi preşedintele Vier Pfoten, Helmut Dungler, a spus că inaugurarea acestui centru reprezintă încununarea muncii de peste 10 ani a echipei din România.
Actorul Marius Manole a fost de părere că proiectul reprezintă "o picătură de firesc, în care se regăsesc şi destinele celor care au muncit ca acest vis să devină realitate" pentru toţi cei care se află în dificultate şi au nevoie de un astfel de ajutor. "Mă bucur foarte mult că acest lucru se întâmplă în România, mă bucur foarte tare că şi câinii maidanezi şi nu de rasă - cu care nu am nimic, Doamne fereşte! - şi-au găsit utilitatea şi pot fi folosiţi", a declarat Marius Manole.
Psihoterapeutul Victor Chitic, cel care conduce supervizarea ştiinţifică a proiectului, cercetător în domeniul interacţiunii om-animal la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, a prezentat camera de observare a centrului şi a spus că "acest domeniu de cercetare este încă la început, în România".
La eveniment au mai fost prezenţi directorul Spitalului Oftalmologic de Urgenţă Bucureşti, Monica Pop, actriţa Carmen Tănase, prezentatoarea TV Diana Munteanu, conf. univ. dr. Alina Rusu de la Universitatea Babeş-Bolyai - Catedra de psihopedagogie specială, iniţiatoarea primului curs postuniversitar de terapie asistată de animale.
Prin proiectul "Dogs For People", Vier Pfoten oferă gratuit terapie asistată de câini comunitari în România din 2004. Prin deschiderea centrului, Anca Tomescu apreciază că peste 50 de copii vor putea beneficia anual de programele de terapie asistată de foşti câini comunitari, începând cu 2016. AGERPRES/(AS - autor: Petronius Craiu, editor: Andreea Rotaru)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.