Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 5 ian /Agerpres/ - Preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie, Teodor Mărieş, a declarat marţi, după o întâlnire de lucru cu ministrul Justiţiei, Raluca Prună, că aceasta a cerut un raport complet de la Parchetul General despre modul în care a fost instrumentat dosarul Revoluţiei.

"Am întâlnit din punctul meu de vedere cel mai motivat ministru al Justiţiei din ultimii 10 ani. Aşteptăm, şi doamna ministru şi noi, să primească un raport de la Parchetul General. Noi înţelesesem că a fost cerut doar pentru perioada în care dosarele s-au aflat Secţia Parchetelor militare, dar astăzi am aflat că a cerut un raport complet pentru întreaga perioadă - şi perioada cât a stat la Secţiile civile, cât şi perioada cât a stat la Secţiile militare acest dosar, probabil acesta este şi motivul pentru care a lăsat un timp mai lung un pic, undeva la mijlocul lunii ar trebui să vină acest răspuns", a spus Mărieş.

El a afirmat că ministrul Raluca Prună are puterea să facă multe în această privinţă, însă va alege metodele pe care le va folosi şi practica pe care o va aplica, iar în maximum o lună vor apărea "mari surprize" legate de aceste dosare.

"Am informat-o pe doamna ministru despre ce s-a întâmplat astăzi la Înalta Curte, precum că reprezentantul Parchetului, şi nu oricare, ci domnul Culea (Claudiu - n.r.), cel care în 2010 a dat neînceperea urmăririi penale în dosarul Revoluţiei, în 2015 a dat clasare dosarului Revoluţiei şi astăzi ne-am trezit că vine să susţină capodopera pe care au realizat-o cei de la Parchetul militar, numai că a venit fără delegaţie", a afirmat Mărieş.

El a adăugat că, potrivit procedurii, s-a cerut să se vadă dacă reprezentantul Parchetului este oficial acolo, dacă are o delegaţie, însă acesta a invocat un ordin de care nu ştia nimeni.

"Am aflat ulterior că nici doamna purtător de cuvânt al Ministerului Public nu ştie ordinul procurorului general prin care domnul Culea era prezent pe scaunul de procuror la Înalta Curte şi instanţa s-a sesizat şi i-a pus în vedere ca până pe data de 7 să prezinte ordinul şi uite aşa am pierdut încă două săptămâni, adică azi puteam să ne judecăm dacă domnul Culea era în regulă, dar domnul Culea este unul dintre ofiţerii militari care în decembrie '89 avea înalta calitate de militar în termen cu arma în mână în perioada evenimentelor de la Timişoara", a mai declarat Mărieş.

Potrivit preşedintelui Asociaţiei 21 Decembrie, aceste dosare nu vor fi făcute aşa cum trebuie decât cu implicarea şefului statului.

"Fără şeful statului care să se implice ferm, să ceară instituţiilor abilitate, nu se va face acest dosar. Trebuie să se implice, să iasă public, să spună 'doresc sau nu doresc acest lucru', pentru că o afirmaţie a preşedintelui statului cântăreşte foarte greu pentru cei care ocupă vremelnic nişte scaune. Sper să avem şi cu domnul preşedinte o întâlnire cât de curând, pentru că atitudinea de sfidare pe care Parchetul General a făcut-o astăzi trimiţând un procuror care a fost cu arma în mână în decembrie 1989 să susţină aberanta decizie dată de Parchet, din punctul meu de vedere, nu avem unde să batem la uşă. În Parchetul General încă domneşte Ion Iliescu", a afirmat Teodor Mărieş.

La rândul său, avocatul Antonie Popescu, care l-a însoţit pe Mărieş la întâlnirea cu ministrul Justiţiei, a explicat că Ministerul Public funcţionează sub autoritatea ministrului Justiţiei.

"Potrivit Constituţiei noastre, scrie în două articole, 132 şi 133, Ministerul Public funcţionează sub autoritatea ministrului Justiţiei, trebuie să-i spună şi ministrului Justiţiei despre nelucrarea unor dosare. Sigur că ministrul mai departe poate sesiza Inspecţia Judiciară pentru control asupra actelor procurorului. E nevoie ca Parchetul să răspundă, nu doar Inspecţiei Judiciare, în primul rând opiniei publice, pentru că sunt dosare de o importanţă deosebită în istoria României şi în viaţa publică", a declarat Antonie Popescu. AGERPRES/(A - autor: Daniel Alexandru Florea, editor: Claudia Stănescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.