COD GALBEN: 19-05-2025 ora 10 Intre 19 mai, ora 10 – 19 mai, ora 21 se va semnala intensificări ale vântului, instabilitate atmosferică temporar accentuată COD GALBEN: 19-05-2025 ora 10 Intre 19 mai, ora 21 – 20 mai, ora 06 se va semnala intensificări ale vântului

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Alba Iulia, 15 oct /Agerpres/ - Preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Asztalos Csaba, a declarat joi, la Alba Iulia, că cele mai vizate discriminări sunt cele legate de criteriul de vârstă, de gen, de etnie şi de dizabilităţi, în timp ce la nivel de percepţie cel mai marginalizat grup este cel al persoanelor infectate cu HIV/SIDA, al consumatorilor de droguri şi al celor cu probleme mentale.

'Cele mai vizate discriminări - în special criteriul de vârstă, criteriul de gen, etnic, dizabilitate. Dar, la nivel de percepţie, cel mai marginalizat grup este cel al persoanelor infectate cu HIV/SIDA, consumatori de droguri şi cu dizabilităţi mentale, mai ales în accesul la muncă', a spus, într-o conferinţă de presă, preşedintele CNDC.

Asztalos Csaba a subliniat că o 'problemă serioasă' este şi cea privind condiţia femeii în raporturile de muncă, mai ales dacă aceasta îşi asumă o sarcină.

'Există practici discriminatorii chiar şi în mass media. Sunt exemple de posturi de televiziune care practică contracte de muncă pe perioadă determinată, 3 luni, 6 luni, iar în momentul în care o angajată rămâne însărcinată, nu i se mai prelungeşte contractul de muncă. Şi asta în presă e foarte prezent', a susţinut preşedintele CNDC.

El a adăugat că astfel persoanele în cauză nu pot beneficia de o protecţie socială şi de un posibil concediu de creştere a copilului.

'Avem practici în zona bancar-financiară. În momentul în care femeia se întoarce din concediul de creştere a copilului, efectiv este hărţuită, nu mai primeşte aceleaşi atribuţii sau, brusc, i se schimbă localitatea unde îşi desfăşoară munca. De exemplu, dacă a lucrat la Alba Iulia e posibil să o trimită la Galaţi şi, atunci, cu siguranţă va ceda contractul de muncă, pentru că nu-şi va asuma această schimbare', a declarat Asztalos Csaba.

El a subliniat că discursul de ură este, de asemenea, o problemă.

'Discursul de ură este, de asemenea, o problemă reală. Aici avem în special o dinamică a discursului de ură pe internet', a spus preşedintele CNDC, menţionând că există o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie potrivit căreia reţelele de socializare constituie spaţiu public.

Asztalos Csaba a menţionat că există o uniformitate a regiunilor de dezvoltare în ceea ce priveşte numărul de plângeri adresate CNDC.

'Avem o 'hartă' a plângerilor pe care le înregistrăm la CNDC, care se realizează pe regiuni de dezvoltare. Avem aproape o uniformitate. Cam din toate cele opt regiuni de dezvoltare primim cam acelaşi număr de plângeri', a spus Asztalos. El a menţionat că un număr ceva mai mare este în Regiunea Bucureşti-Ilfov.

Preşedintele CNDC a mai spus că din mediul rural sunt mai puţine plângeri, mediul urban fiind mult mai activ în acest sens.

Asztalos Csaba a menţionat, totodată, că a crescut numărul de cazuri în care s-a constatat fapta de discriminare.

'Numărul de plângeri se situează undeva între 800 şi 900 pe an, dar numărul de cazuri în care s-au aplicat sancţiuni a crescut. De exemplu, anul trecut am avut 143 de sancţiuni, raportat la anul precedent, când am avut 103 sancţiuni,' a precizat preşedintele CNDC.

Conform acestuia, dacă un cetăţean se adresează direct instanţei de judecată, judecătorul are obligaţia să solicite un punct de vedere consultativ pe problemele de discriminare de la instituţia specializată, CNDC emiţând anual în jur de 4.000-4.500 de puncte de vedere în toată ţara.

Asztalos Csaba a participat joi la Alba Iulia la cea de-a VIII-a Conferinţă EuRoQuod - Reţeaua naţională a judecătorilor coordonatori în materia dreptului Uniunii Europene, manifestare organizată de Curtea de Apel Alba Iulia şi Institutul Naţional al Magistraturii. AGERPRES/ (A - autor: Marinela Brumar, editor: Diana Dumitru)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.