Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 1oct /Agerpres/ - Uniunea Armenilor din România a sărbătorit, miercuri, 25 de ani de la reînfiinţare, în cadrul unui eveniment la care au participat premierul Victor Ponta şi preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.

Preşedintele Uniunii, senatorul Varujan Vosganian, a afirmat că, în ziua aniversării UAR, ca o coincidenţă, în calendarul ortodox se regăseşte sărbătoarea Sf. Grigorie Luminătorul - ierarh al Bisericii armene.

"Peste câţiva ani, când România va avea preşedinţia Uniunii Europene, Uniunea Armenilor îşi va sărbători centenarul. (...) Uniunea Armenilor din România, refăcută în anul 1990, se prezintă ca o organizaţie aproape centenară, care s-a înfiinţat pentru a-i ajuta pe refugiaţii armeni să intre în Europa. Noi, urmaşii refugiaţilor de acum 100 de ani, trebuie, la rândul nostru, să ne gândim la cei care sunt în situaţia în care au fost bunicii noştri", a declarat Varujan Vosganian, care l-a evocat pe primul preşedinte al UAR, Grigore Trancu Iaşi, fost ministru al Muncii, ce a contribuit la realizarea legislaţiei româneşti în materie.

Varujan Vosganian a menţionat că, săptămâna trecută, a participat la Erevan la o reuniune în cadrul căreia s-a făcut "o amplă evaluare a anului 2015, centenarul genocidului armean". "A fost evocată poziţia României. E pentru prima oară când un conducător al României şi opinia publică românească şi comisii parlamentare adresează condoleanţe poporului armean şi consideră că masacrele în masă care au fost înfăptuite atunci de autorităţile Imperiului otoman trebuie să fie o lecţie pe care omenirea să o înveţe", a spus preşedintele UAR.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a subliniat în discursul său că evenimentul dedicat împlinirii a 25 de ani de la reînfiinţarea Uniunii Armenilor reliefează "forţa, curajul şi spiritul comunităţii armenilor din România". El a evocat, în context, figurile emblematice a trei personalităţi, relevante pentru comunitatea armeană din România - Gheorghe Asachi, Spiru Haret şi Virgil Madgearu.

În cadrul ceremoniei a fost adresat un mesaj şi din partea preşedintelui Klaus Iohannis, în care şeful statului spune că în mandatul său şi-a propus să salute, să apere şi să popularizeze "valoarea socială şi culturală adăugată de toate etniile ce şi-au găsit, în decursul istoriei, destinul pe teritoriul României".

"România îşi poate afirma cu mândrie în plan internaţional experienţa şi expertiza în domeniul dialogului şi toleranţei. Promovarea identităţii minorităţilor este un lucru important, dar vreau să subliniez că valorizarea contribuţiei minorităţilor etnice şi dialogul intercultural nu sunt practicate în România ca un produs de export. Privesc rolul statului ca generator şi nucleu al unui proiect naţional modern, un proiect prin care toţi românii să aibă o şansă autentică în a se împlini prin forţe proprii pentru ca naţiunea, comunitatea de interese naţionale, dar şi locale, etnice, religioase, să-şi reafirme identitatea şi demnitatea", a spus Iohannis în mesajul citit în cadrul ceremoniei de consilierul prezidenţial Sergiu Nistor.

La reuniune au mai participat liderul grupului minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor, Varujan Pambuccian, fostul premier Petre Roman, parlamentari şi reprezentanţi ai UAR din teritoriu. AGERPRES

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.